Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, Tüm Yerel-Sen Genel Merkezi'nde kamu emekçilerine ve emeklilerine 2021'de toplu sözleşme zammı ve enflasyon farkı dahil olmak üzere yapılan zamma ilişkin bir basın toplantısı yaptı. Balık, 'Tüm kamuoyunu ve emekçileri sefalet oranlarına karşı birlikte hareket etmeye çağırıyoruz. AKP iktidarının; ekonomik kriz ve pandemi salgınının ağır şartlarında asgari yaşam mücadelesi veren kamu emekçilerine, emeklilere ve işçilere acı reçete dayatmasını kabul etmiyoruz.' diye konuştu. Enflasyon asgari ücret zam rakamlarını hatırlatan Balık şunları söyledi: 'Enflasyonun yüzde 14,6 olduğu, asgari ücrete yüzde 21,6 oranında zam yapıldığı bir ortamda kamu emekçilerinin maaşları yüzde 3+4,37 oranı ile sefalet koşullarına mahkum edilmesi en hafif tabirle vicdansızlık ve adaletsizliktir. Açlık sınırının 3 bin 146 lira yoksulluk sınırının 11 bin 186 TL'yi aştığı bugünün koşullarında hiç kimsenin kamu emekçilerinin maaş artışlarında TÜİK vasıtası ile açıklanan sahte enflasyon rakamlarını reva görmeye hakkı yoktur.' Pandemi ile artan hayat pahalılığına dikkat çeken Balık, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Pandemi ile artan hayat pahalılığını görmezden gelenler geçtiğimiz 'toplu sözleşmede' Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kararı ile 2021 yılı için yüzde 3+3 oranında maaş artışına mahkum etmişlerdir. Her dönem enflasyon farkı aldatmacasıyla memur ve emekliler oyalanmaktadır. Memur maaşları erimekte alım gücü düşmektedir. Memur maaşlarına yalnızca enflasyon kadar zam yapılmakta bu zam da altı ay geriden gelmektedir. TÜİK, sepet oyunlarıyla enflasyonu eksik hesaplayarak, kötü ekonomi yönetiminin yol açtığı yüksek enflasyonu gizleyerek bütün faturayı kamu çalışanlarına ödetmektedir. Halkın; çarşıda, pazarda karşı karşıya kaldığı gerçek enflasyon yüzde 30 civarındadır.' Balık, 'Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; sözde toplu sözleşme zammı ile enflasyon karşısında korkunç bir ezilme yaşayan tüm kamu emekçilerini insanca yaşamaya yetecek ücret talebine sahip çıkmak için meydanlarda çağırıyoruz.' diye konuştu.

'Milyonlarca kamu emekçisi, emeklisi ve ailelerini sevindirecek ve her dönem yaşadığımız kayıplarını giderilmesini sağlayacak koşullar vardır.' diyen Balık bu koşulları şöyle sıraladı:

• AKP iktidarı ve TÜİK, enflasyonu gizleyen anlayışını ve sahte verilerle açıklanan oranları terk etmelidir.

• Kamu çalışanlarımızın kayıpları telafi edilmeli, toplu sözleşme masası yeniden kurulmalı ve memurlarımıza ek zam verilmelidir.

• Kamu emekçilerinin sadece satın alma gücünün korunabilmesi için maaşlarına en az yüzde 30 oranında zam yapılmalıdır.

• Enflasyon farkı ile birlikte memurun zammı yüzde 7,37 olarak ilan edildiği anlayışı terk edilmeli memurun aldığı yüzde 3 oranlı sefalet aldatmacasında vazgeçilmelidir.

• Emekçilerin; temel ekonomik sorunları arasında yer alan işsizlik, enflasyon, hayat pahalılığı, yoksulluk, yüksek borçluluk gibi sorunlara kalıcı çözümler için kamucu politikalara dönülmelidir. Asgari ücret vergi dışı bırakılmalıdır.

• Vergi dilimleri 15'ten yüzde 10 düşürülmelidir ve sabit tutulmalıdır.'

Editör: Haber Merkezi