Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) 2021 yılında kamu emekçilerinin yaşadıkları hak ihlallerini raporlaştırdı. KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik tarafından yapılan açıklamada pandemi sürecinde güvencesiz, sözleşmeli ve taşeron çalıştırmanın yaygınlaştırıldığını, kayıt dışılık ve kuralsızlaştırmanın arttığını, on binlerce kamu emekçisinin ihraç edilmesiyle iş yükünün arttığını vurgulayarak faşizmin baskı ve dayatmalarına karşı kazanılmış hakların korunmasının ve yeni haklar elde etmenin yolunun fiili-meşru mücadele olduğunu belirtti. Bozgeyik, 5 yıldır yürürlükte olan OHAL İşlemlerini İnceleme Komisyonu'nun 123 bin 78 başvurudan 117 bin 828'ini karara bağladığının bilgisini paylaştı. Başvurulardan 101 bin 987'sinin reddedildiğini sadece 15 bin 841 kişi hakkında göreve iade kararı verildiğini aktaran Bozgeyik, komisyonun göreve başladığı günlerdeki öngörülerinin çıktığını, hukuki süreç işliyormuş görüntüsü vermek için başvurulardan yüzde 13'ünde iade kararı verildiğini vurguladı. 15 Temmuz sonrasında 4 bin 816 KESK'linin hukuksuzca ihraç edildiğini hatırlatan Bozgeyik, 4 bin 239 başvurudan bin 604'üne ret, bin 140'ına kabul yanıtı verildiğini, diğer başvuruların halen karara bağlanmadığını söyledi. Göreve iade kararı verilen 15 üyelerinin bu süre içinde yaşamlarını yitirmesinden duydukları üzüntüyü dile getiren Bozgeyik, yaşanan intiharlara işaret ederek, '100'den fazla insanımız ihraç sonrası yaşadıkları ağır sorunlar nedeniyle içine girdikleri çıkmazdan kurtulamayarak intihar etmişlerdir' dedi.

'OHAL DEVAM EDİYOR'

OHAL'in 7145 sayılı kanunun 26'ıncı maddesi ve 375 sayılı KHK'ye eklenen geçici 35'inci madde ile devam ettirildiğini belirten Bozgeyik, uygulamanın en çok iktidarın sendikal hak ve özgürlük karşıtı politikalarını eleştiren KESK'lileri hedef aldığını kaydetti. Bozgeyik, OHAL'in kaldırıldığı iddia edilirken geçici 35'inci madde eliyle 98 KESK'linin bakanlıkların oluru ile ihraç edildiğini hatırlattı, son olarak 21 Eğitim-Sen üyesinin Diyarbakır'da bu şekilde ihraç edildiğini söyledi.

'KOMİSYON LAĞVEDİLMELİ'

KESK Eş Genel Başkanı Bozgeyik OHAL Komisyonu'nun lağvedilmesi çağrısını yineleyerek şu talepleri sıraladı:

• Ret kararları iptal edilmeli, haklarında memuriyeti engelleyen herhangi bir kesinleşmiş yargı kararı bulunmayan, hukuken suç olmayan gerekçelerle ihraç edilen tüm kamu görevlileri bütün haklarıyla birlikte görevlerine iade edilmedir.

• Özel yetkilendirilmiş idare mahkemelerinde devam eden dosyalar ve bu mahkemelerin ret etmesi üzerine istinafa, Danıştay'a giden dosyalar geri çekilmelidir.

• Hukuksuz ihraçlardan dolayı mağdur olan tüm kamu emekçilerinin maddi, manevi hak kayıpları karşılanmalıdır.

• 375 sayılı KHK'ye eklenen geçici 35. madde eliyle yapılan ihraç uygulaması derhal sona erdirilmelidir.

• İş güvencesi iktidarın sindirme aracı haline getirilmemeli, sendikal örgütlenme önündeki engeller kaldırılmalıdır.

• İktidar örgütlenme, düşünce ve ifade özgürlüğü hakkı gibi temel hak ve özgürlüklere yönelik baskı politikalarına son vermeli, ceza ve soruşturmaları durdurmalıdır

Editör: Haber Merkezi