Büro Emekçileri Sendikası (BES) uzaktan çalışma ve dönüşümlü çalışma konularında Cumhurbaşkanlığı Genelgesinin kamu idarecilerinin keyfi tutumlarına yol açma tehlikesi barındırdığını belirterek, 'Dönüşümlü, vardiyalı veya uzaktan çalışan kamu emekçilerinin hak kaybı engellenmelidir.' dedi. Yapılan açıklamada, gün geçtikçe ağırlaşan Kovid19 tablosu gerçeğinin yeni tedbirlerin alınması konusunda hükümeti yeniden harekete geçirdiği belirtilerek şöyle denildi: 'Cumhurbaşkanlığı'nın 26.08.2020 tarihli genelgesinde; 'Kovid 19 nedeniyle kamu kurum ve kuruluşlarında, uzaktan çalışma, idari izin ve dönüşümlü çalışma yöntemlerine acilen geçilmesine bu konuda kurum amirlerince gerekli önlemlerin alınması' ifade edilmiş; ardından da başta Ankara olmak üzere yirminin üzerinde ilde başlatılan acil tedbirler ve bazı kısıtlamalar, geçtiğimiz günlerde tüm yurtta uygulanacak yeni kısıtlamalar ile genişletilmiştir.' Kamuda uzaktan çalışma ve dönüşümlü çalışma gibi esnek çalışma yöntemlerinin sadece pandemi dönemi ile sınırlanması gerektiği belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: 'Kamu emekçilerinin hak kayıpları yaşamasının önünü açan söz konusu modellerin kalıcı hale getirilmesine karşı olduğumuzu her platformda ifade ettik, etmeye devam ediyoruz. Öte yandan uzaktan çalışma ve dönüşümlü çalışma konularında yetki devrini çok geniş tutan söz konusu Cumhurbaşkanlığı Genelgesinin kamu idarecilerinin keyfi tutumlarına yol açma tehlikesi barındırdığının altını çiziyoruz.'

BÜRO EMEKÇİLERİNİN ÇALIŞMA TALEPLERİ

BES, uzaktan çalışma ve dönüşümlü çalışma konularında büro emekçilerinin taleplerini şöyle sıraladı:

• İş kolumuzda kadın çalışanların çok olduğu, küçük yaşta çocuğu olan kamu kreşlerinin kapalı olması sonucunda çocuklarını bırakacak yer bulmakta zorlanmaktadır.

• İşyerinde mümkün olduğu kadar az sayıda çalışanın bulunması için mutlaka sendikaların görüşleri alınaraköncelikle kritik işler ve bu işleri yapacak personel belirlenmelidir.

• Kritik işlerin örneğin Sağlık, Gıda, İlaç, Temizlik, Enerji ve İletişim alanında yapılan işlerin-hizmetlerin yerine getirilmesinde asgari seviyede personel belirlenmeli, söz konusu personelin günlük azami 5 saat mesai veya dönüşümlü tam gün mesai gibi yönetmelerle işyerinde bulunacakları süreler sınırlanmalıdır.

• Hayati önem arz eden hizmetlerin sıralaması gözetilerek tüm personeli kapsayan işlere geçiş aşamaları kontrollü bir şekilde yapılmalıdır. Söz konusu aşamalarda herhangi bir olumsuz durumla karşılaşılması durumunda diğer aşamalara-işlere geçiş tehlike ortadan kalkıncaya kadar askıya alınmalıdır.

• Tıkanıklığı azaltmak için mümkünse bazı personelin işe erken başlayıp erken çıkmasını, bazılarının da daha geç gelip daha geç çıkmasını sağlayan kademeli vardiya veya kademeli giriş ve çıkış zamanları düzenlenmelidir.

• Dönüşümlü, vardiyalı veya uzaktan çalışan, karantinada olan kamu emekçilerinin hiçbir hak kaybı olmaması sağlanmalıdır.

Editör: Haber Merkezi