Cumhuriyet tarihinin ilk müzik öğretmenlerini yetiştirmek amacıyla 1 Kasım 1924 tarihinde eğitim ve öğretime açılan Musiki Muallim Mektebi binasında (Mamak Belediyesi Kültür Merkezi) Türkiye'de müzik eğitiminin değerlendirilmesi amacıyla düzenlenen 'Kuruluşunun ve Eğitime Başlamasının 95'inci yılında Musiki Muallim Mektebi Çalıştayı' dün gerçekleştirildi. Çalıştayda konuşan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, müziğin çocukların mezun profilinde görmek istedikleri çok temel bir içeriği kapsadığını belirterek 'Deneyimsel çalışmaları daha çok öne çıkarmayı ve çocuklarımızın müzik eğitimi sonucunda ortak bir ülkü, ideal, değer seti üzerinden bir yaşam biçimi geliştirmelerini çok değerli buluyoruz.' diye konuştu. Müziğin birleştirici gücünün önemine değinen Selçuk, çalıştayın müzik eğitiminde Türkiye'deki mevcut durumun fotoğrafını çekmek ve yeni bir istikameti tartışmak amacıyla gerçekleştirildiğini ifade etti. Selçuk, müzik eğitiminin masaya yatırılmasından duyduğu mutluluğu ifade eden Selçuk, 'Bizler müziği bir çocuğun kişiliğinin oluşumunun bir aracı olmanın çok ötesinde, insan olmanın bir vasıtası olarak görüyoruz.' dedi. Selçuk, müziğin yaşamın her yerinde ve vazgeçilmez olduğuna dikkati çekerek, 'Çalıştay kapsamında çocukların duygu gelişimlerine hizmet edecek yeni atılımlar yapılmasından mutluluk duyacağım. 2023 Eğitim Vizyonu'nda da sanatın eğitimle ilişkisi konusunda ciddi vurgular yer alıyor. Müzik aslında çocuklarımızın mezun profilinde görmek istediğimiz çok temel bir içeriği de kapsıyor. Bir çocuğun eline bağlama verseniz arkasından Gevheri de Karacaoğlan da Yunus Emre de gelir. Yani kültür aktarımı için kitaplar dolusu akademik bilgi vermenize belki de hiç gerek yok, sadece bir bağlama bu işlevi görebilir. Bu yüzden de deneyimsel çalışmaları daha çok öne çıkarmayı ve çocuklarımızın müzik eğitimi sonucunda ortak bir ülkü, ideal, değer seti üzerinden bir yaşam biçimi geliştirmelerini çok değerli buluyoruz. Lise mezunlarına baktığımızda, ortak kaç müzik eserini biliyorlar, icra ediyorlar ya da hangi sanatçıların hayatıyla ilgili iki anekdotu hep birlikte söyleyebiliyorlar, paylaşabiliyorlar? Bu soruların yanıtı aslında müzik eğitiminin mezun profili açısından da değerlendirilmesi gerektiğini gösteriyor. Yani biz bir ilkokul öğrencimizden elbette bir virtüöz olmasını beklemiyoruz ama sanata dair hassasiyetinin gelişmesini, estetik duygularının olgunlaşmasını bekliyoruz.'

MÜZİK KONUSUNDAKİ BEKLENTİLER

Çocuklardan müzik, bir enstrüman konusunda olumlu bir yaklaşım beklenildiğini ifade eden Bakan Selçuk, 'Netice itibarıyla 'Ortaokul, lise mezunundan neyi beklersiniz?' somut tanımsal bir çerçeveye ihtiyacımız var. Bu akademisyenlerin üniversite seviyesinde tartıştıkları bir alandır ama ilkokul, ortaokul, lise bir akademik vurgunun çoklukla ortaya konulduğu bir alan değil. Çocuklarımızın davranışsal, duygusal, zihinsel olarak belirli bir yaklaşım ve hassasiyet geliştirmeleri, bunun edimini ortaya koyabilmeleri, bizim beklentimiz bu.' ifadelerinde bulundu. Selçuk, üniversitede yapılması gereken tartışmaların, burada öne çıkarılması gereken değer ve tutumların, ilkokul ve ortaokulların üzerinde baskı kurduğunu mevcut metinlerde veya geçmiş tartışmalarda gördüğünü dile getirerek bunun tekrarlanmaması niyetini taşıdığını dile getirdi. Selçuk, 'Tasarım Beceri Atölyelerinin, müzik eğitiminde yeni bir araçsal kazanım oluşturmak anlamında değer taşıdığını düşünüyorum.' dedi.

ATATÜRK'ÜN SANATA VERDİĞİ ÖNEM

Çalıştayda, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Parlak da Atatürk'ün sanata verdiği öneme vurgu yaparak, şunları söyledi: 'Atatürk sanata değer verilmesi gerektiğini biliyordu. Batılıllaşmaktan değil, Turk kalarak çağdaşlaşmacılıktan söz sediyordu. Bu nedenle Atatürk'ün bize gösterdiği rota çok önemlidir.' şeklinde konuştu. 'Hangi fikir dayatılırsa dayatılsın gelenek ve kültür varolmaya devam edecektir.' diyen Prof. Parlak, 'Bugün artık önümüzde yepyeni bir dünya vardır. Gelin hep birlikte zıtlıklardan kutuplaşmalardan arınalım, Mustafa Kemal Atatürk'ün gösterdigi rotaya dönüp samimiyetle bir olup, çağın gelişmişlik düzeyine yakışır yeni bir yol çizelim.' değerlendirmelerinde bulundu. Murat Köse de çalıştayın ve Musiki Mektebi önemine vurgu yaparak, 'Bu mekanı şehirde konuşulan ulusal ve uluslararası konserlerin verileceği bir mekan olarak tasarladığımızı bildirmek isterim. Musikide sahne sanatlarında biz diyoruz ki neden bu mektepten de Neşet Ertaşlar çıkmasın. Biz belediye olarak bu tür geliştirici faaliyetlerimize devam edeceğiz.' dedi. Konuşmaların ardından Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi sanatçıları mini bir dinleti sundu.

Editör: Haber Merkezi