CHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya, CHP Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında CHP Eğitim Çalıştayı sonuç bildirgesini açıkladı. Kaya, eğitimin sorunlarını 6 başlık halinde masaya yatırdıklarını söyleyerek, parasız ve nitelikli eğitim hedefinden vazgeçildiğini, devlet okullarını güçsüzleştirici politikaların yürütüldüğünü belirtti. Devletini parasız ve nitelikli eğitime yatırımın azaldığını ifade eden Kaya, 'Bütçeden eğitime ayrılan pay yıllar itibarıyla sürekli azalmış, ailelerin eğitim harcamaları ise artmıştır. Devlet okullarında ise kamusallık ilkesi egemen olmaktan çıkartılmıştır. Eğitim programlarına yönelik ideolojik müdahale çağdaş ve bilimsel eğitimi ortadan kaldıracak düzeye gelmiştir. Nitekim uluslararası standart sınavlarına da yansıdığı biçimiyle öğrenci başarısı düşmüş, eğitimdeki nitelik kaybı açıkça ortaya çıkmıştır.' diye konuştu. Kaya, CHP'nin eğitimin daha ileriye taşınmasında üzerine düşeni yapma görevi bulunduğunu söyledi. Çalıştaya üniversite öğretim üyeleri, eğitim uzmanları, sendikalar, öğretmenler ve alanın paydaşlarının katıldığını anlatan Kaya, Milli Eğitim Bakanı ve Bakanlık yetkililerinin davet edildiklerini ancak çalıştaya katılmadıklarını ifade ederek, 'Keşke onlar da çalıştaya gelebilselerdi, karşılıklı bilgi alışverişimiz olurdu.' dedi.

'KESİNTİSİZ VE ZORUNLU TEMEL EĞİTİME GERİ DÖNÜLMELİ

Türkiye'de eğitim sisteminin sorunlar yumağına dönüştüğünü ifade eden Kaya, 'Tüm vatandaşlarımıza eşit, parasız, nitelikli eğitimi sağlamak kamunun birincil görevidir. Bu noktada 4+4+4 düzenlemesinden vazgeçilmeli, kesintisiz ve zorunlu temel eğitim uygulamasına geri dönülmeli.' şeklinde konuştu. Zorunlu temel eğitimin ortak bir müfredata dayalı olması gereğine işaret eden Yıldırım Kaya, 'Ortaokul ve lise çağ nüfusu öğrencilerinin açık öğretime geçişi yasal olarak ortadan kaldırılmalı, çağ nüfusu öğrencilerinin tamamı örgün eğitim sistemi tarafından kapsanmalıdır.' değerlendirmesinde bulundu. Okula gitme çağına gelen ve devam edemeyen öğrenci oranın yüzde 10'u geçtiğini anlatan Kaya, şöyle konuştu: 'Çocuklarımız ve gençlerimizin sağlıklı gelişimi için her türlü vakıf, cemaat ve ticari işletmenin okullara girişi ve eğitime müdahalesi engellenmelidir. Yokluklar ve imkansızlıklar içindeki bir coğrafyadan halkevleri ve köy enstitüleri gibi mucizeleri yaratmış olan tarihimizden ilham alarak yeni eğitim olanakları yaratacağız. Cumhuriyetle birlikte eğitim alanında yapılan devrimlerin devamı, Finlandiya'nın da örnek aldığı Köy Enstitüleri modelimizin üzerinde yükselecek. Ders kitapları bilimsel bir anlayışla yeniden yazılmalı ve cinsiyet ayrımcı ögelerden ayrılmalıdır. Bu konuda iktidar partisinin yaptıklarını yakından takip ediyoruz. Yanlışlarına asla izin vermeyeceğiz.' Öğretmen yetiştirme sisteminin yeniden yapılandırılması, öğretmene dönüştürücü ve önder rolünün kazandırılması gerektiğini dile getiren Kaya, Öğretmen Meslek Kanunu'nun bir an önce çıkarılması gerektiğini kaydetti.

6 BAŞLIKTA EĞİTİM

Kaya, çalıştayda 'eğitim hakkı ve eğitime erişim sorunları', 'laik ve bilimsel eğitim', 'eğitimde ticarileştirme ve kamusal eğitim', 'öğretmen yetiştirme politikaları ve öğretmen sorunları', 'eğitimde teknoloji kullanımında yeni yaklaşımlar ve mevcut sorunlar' ile 'yükseköğretim politikaları ve sorunları'nın masaya yatırıldığını belirtti. 'Dünyaya örnek olan Finlandinya'daki eğitim modelinin aslı Köy Enstitüleri'dir. Onlar bizden aldı, şu an dünyaya örnek bir model sergiliyorlar. Bunun farkına vararak Köy Enstitüleri yeniden hayata geçirilmeli.' diye konuştu. Yıldırım Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Köy Enstitülerinin, günümüze, 21'inci yüzyılın Türkiye'sine ve dünyasındaki gelişmelere uygun bir modellemeyle yeniden hayata geçirilmesi önerisi de çalıştayda konuşuldu. Biz öğretmen yetiştirme politikasının tepeden tırnağa yeniden değiştirilmesini savunuyoruz. Eğitim-öğretim ilişkilerini kurabildiğimiz yer Köy Enstitüleri modelidir. Türkiye'nin buna ihtiyacının olduğunu görüyoruz. Finlandiya'nın eğitim sistemi de Köy Enstitülerinden örnek alınarak hayata geçirildi.' Eğitimin sorunlarını 18 Ocak'ta 'CHP Eğitim Çalıştayı'nda masaya yatırdıklarını anımsatan Kaya, çalıştay konularını kitapçık haline getirerek Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'a sunacaklarını kaydetti.

Editör: Haber Merkezi