Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der), 'Salgında Yüz Yüze Eğitimde 4'üncü Hafta' raporunu açıkladı. Rapora göre, öğretim yılının ilk ayının sonunda binlerce sınıfın karantinaya alınması sebebiyle Türkiye genelinde en az 153 bin 400 öğrenci yüz yüze eğitime devam edemedi. Veli-Der temsilcileri tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada, her geçen gün salgının yayılma hızının ve karantinaya alınan sınıf sayısının arttığını ifade etti.

'YENİ BİR PLANLAMAYA İHTİYAÇ VAR'

Dernek tarafından yapılan tespit ve öneriler ise şöyle:

• Öğrencilerin sınavları ve ölçme-değerlendirmeleri ile ilgili yeni bir planlamaya ihtiyaç var. Salgın okullarda yayılıyor ancak salgın yönetimi yeni durumlara göre değişmiyor. Ortada bir salgın yönetimi değil algı yönetimi var.

• Edirne merkezde en az 44 sınıf karantinaya alındı. Edirne 75. Yıl İlkokulu'nda 13 öğrenciye yapılan test sonucunda 10 öğrenciye pozitif tanısı konuldu.

• Erzincan merkezde en az 55 sınıf karantinada. 40 okul tadilatta.

• Yeterli temizlik görevlisi yok; okullarda hijyen, havalandırma sistemi yok.

• Yeterli ek derslik hazırlanmadı, yeterli öğretmen ataması yapılmadı. Fiziki mesafenin sağlanmasına yönelik önlemler alınmıyor.

• Ders sürelerinin azaltılması, sınıfların seyreltilmesi konusunda adım atılmadı, bağlayıcı kararlar alınmadı.

• Okullarda hızlı uygulanabilecek testler bulunmalı.

• Acilen ek derslik sağlanmalı, ataması yapılan 15 bin öğretmen bir an önce göreve başlatılmalı, yeterli öğretmen ataması yapılmalı.

• Karantinaya alınan öğrencilerden uzaktan eğitime erişimi olmayanlara ücretsiz cihaz ve internet desteği sağlanmalı.

'TEDBİR ALINMAMASINI KABUL ETMİYORUZ'

Öte yandan, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası da (Eğitim Sen) Yüz Yüze Eğitim Vaka Tespit Tablosu'nu açıkladı. Tabloya göre, 36 şehirde, 154 ilçe ve 16 köyde kapanan sınıf sayısı bin 636, temaslı pozitif öğretmen sayısı 827, temaslı pozitif öğrenci sayısı da 4 bin 681 oldu. Eğitim Sen tarafından yapılan açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) yüz yüze eğitimi istiyormuş gibi yapıp hiçbir tedbir almamasını kabul etmeyeceklerini ve öğrencilerin sağlıklı ve güvenli ortamlarda yüz yüze eğitim için tüm tedbirlerin alınması mücadelesini yükselterek yürütecekleri ifade edilerek, şunlar kaydedildi: 'MEB, yıllardır kadrolu yardımcı personel alımı yapmamakta ve ihtiyaçlar İŞKUR üzerinden geçici görevlendirmelerle geçiştirilmektedir. Yüz yüze eğitimde bir ay geçmiş olmasına rağmen okullarımızın büyük çoğunluğunda yardımcı hizmet personeli ihtiyacı halen giderilmemiştir. Tüm okullarda temizlik görevlisi yardımcı personel hemen göreve başlamalıdır. Kamu hizmetlerinin sürekliliği, düzenliliği ve halka daha nitelikli olarak sunulması için eğitimde her türlü güvencesiz istihdam uygulamasından derhal vazgeçilmeli, herkese kadrolu ve güvenceli istihdam sağlanmalıdır. MEB, yüz yüze eğitim için alınacak tedbirleri sadece maske ve hijyen malzemesi olarak görmekte ve diğer bütün tedbirlerin alınmasını sürekli ertelemektedir. Ek derslik ve ihtiyacın tamamı kadar öğretmen ataması yapmayarak seyreltilmiş sınıf uygulamasını da başaramamıştır. Bu durumda kalabalık sınıflarda öğrenci ve öğretmenin 40 dakika boyunca maskeli bir şekilde ders işlemesi sağlıksız bir ortam yaratmakta ve riski arttırmaktadır. Ders sürelerinin 30 dakikaya indirilmesi talebi hem eğitim emekçileri hem de velilerimiz tarafından yoğunca dile getirilmektedir. MEB'i bu konuda da bir an önce düzenleme yapmaya ve ders sürelerini 30 dakikaya indirmeye çağırıyoruz. Okullarımızda havalandırma sistemleri olmadığı gibi pencere sistemleri de düzenli bir havalandırmaya uygun değildir. Bu konuda gerekli çalışmalar başlatılmamıştır. Kış aylarının yaklaşmakta olduğu dikkate alındığında öğrenci ve öğretmenlerimizin sağlıklı bir derslik ortamına kavuşabilmesi önemlidir. Bu konuda acilen çalışma başlatılmalı ve yüz yüze eğitimin devam etmesi riske atılmamalıdır.'

Editör: Haber Merkezi