Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 'Dış Ticareti Geliştirmeye İlişkin Eğitim İş Birliği Protokolü' imza törenine katıldı. Milli Eğitim Bakanlığı'nda düzenlenen törende konuşan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, mesleki ve teknik eğitimde sektörün iş gücü ihtiyacına cevap verebilecek niteliklere sahip, gelişen teknolojiye etkin şekilde uyum sağlayabilen, paydaşların planlama ve karar alma süreçlerine aktif şekilde katıldığı bir sistematiği hayata geçirmeyi çok önemsediklerini vurguladı. Türkiye'nin 2023 hedefleri ve Bakanlığın 2023 Eğitim Vizyonu çalışmaları doğrultusundaki hedeflere ulaşmak için iş dünyasının deneyimlerinden, mevcut kaynaklarından yararlanmaya, buradaki ihtiyaç ve talepleri bilerek yola çıkmaya önem verdiklerini belirten Selçuk, 'Dış ticaret alanında en büyük paydaşımız olan Ticaret Bakanlığıyla iş birliği yaparak yetişmiş iş gücü ihtiyacını önemli ölçüde geliştirme konusunda bir hedefimiz var.' diye konuştu.

4 İLDE, 4 PİLOT OKUL BELİRLENDİ

Bakan Selçuk, bu kapsamda yürütülecek çalışmalara ilişkin, şunları söyledi: 'Milli Eğitim Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı iş birliğinde ülkemizin ihracatına katkı sağlamak, dış ticareti geliştirmeye yönelik ihtiyaç duyulan nitelikli insan gücünü yetiştirmeyi kolaylaştırmak amacıyla İstanbul, İzmir, Gaziantep ve Mersin illerinde 4 okulumuzda protokol faaliyetleri yürütülecek. Protokol kapsamında, alan öğretim programı ve eğitim materyalleri yabancı dil ağırlıklı olarak güncellenecek. Zorunlu İngilizce, ikinci yabancı dil, Çince, İspanyolca, Japonca, Portekizce, Rusça ve benzeri diller belirlenecek pilot kurumlarda uygulanmaya başlayacak. İşletmelerde beceri eğitimi ve staj uygulamalarının gerçek hizmet ve üretim ortamlarında yapılması için de yeni bir atılım yapılmış olacak.' İki bakanlıktaki hizmet içi eğitimlere vurgu yapan Selçuk, şunları söyledi: 'İki bakanlığın iş birliğinde hizmet içi eğitim faaliyetlerinin mevcut bilgi ve tecrübeleri kapsayacak şekilde güncelleneceğini, mesleki ve teknik eğitimin geliştirilmesi için toplantı, seminer, konferans, yarışma gibi faaliyetlerin düzenlenecek. Ayrıca hızlı değişimlere uyum sağlamak için hem öğretmen eğitimi hem de öğrencilere yönelik içerikler anlamında büyük bir gereksinim bulunuyor. Bu noktada pilot okullarımızda öğrenim görecek öğrencilere burs verilmesi de bu protokol kapsamında planlanan çalışmalar arasında. Pilot okullardan mezun olanların istihdam edilmesi de bir diğer önemli çalışma.' 'İş dünyası için büyük bir kapı açmış olacaklarını ifade eden Selçuk, iş garantili olarak açılan okullara talebin giderek yükseldiğini belirterek, 'Bakanlığımız ile Ticaret Bakanlığı arasında, bilim ve teknoloji temeli üzerinde kurmuş olduğumuz bu köprüyle inanıyorum ki sadece öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz için değil, aynı zamanda iş dünyası için de büyük bir kapı açmış oluyoruz. Protokolle ülkemizin rekabet gücünün yükseltilmesi, ekonomik kalkınmaya destek olunması anlamında çok önemli bir adım atmış olduk. Bunu sadece dış ticaret alanında değil dış ticaretle bağlantılı olarak bütün sektörlerde yaptığımızı düşünürseniz meselenin önemi çok daha iyi anlaşılabilecektir.' diye konuştu.

EKONOMİNİN BÜYÜMESİ SAĞLANACAK

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Milli Eğitim Bakanlığı ile yürütülecek 'Dış Ticareti Geliştirmeye İlişkin Eğitim İş Birliği Protokolü' kapsamında yetişen kalifiye insan kaynağı sayesinde hem dış ticaretteki bağların güçleneceğini hem de ihracatın artmasına ve ekonominin büyümesine katkı sağlanacağını ifade ederek, şunları söyledi: 'Dünyanın ticaret savaşları, korumacılık önlemleri ve Brexit'ten kaynaklanan değişim ve dönüşüm sürecinden geçtiğini, bu süreçte küresel ekonominin hızla daraldığını belirterek alışagelmiş pazarlardaki küresel ticaretin yavaşlaması sebebiyle de Türk ihracatçılarının kendilerine mutlaka yeni pazarlar bulmak zorunda olduğunu vurguladı. Bu yeni pazarlara donanımlı iyi eğitilmiş gençlerle beraber ulaşılacağına inandıklarını dile getiren Pekcan, 'Yeni pazarlarda uluslararası dış ticaret mevzuatına, ticaret hukukuna, ticaretin finansmanı konularına, yeni pazarların diline, kültürüne, alışkanlıklarına, talep ve beklentilerine hakim donanımlı yetişmiş gençlerimize ihtiyacımız var.' Pekcan, sadece mal ticaretinin değil hizmet ticaretinin de büyük bir ekonomi olduğunu ifade ederek, 'Türk dizileri de tahmin edemeyeceğiniz kadar farklı pazarlarda Asya, Orta Doğu, Afrika, Avrupa ve Latin Amerika'da çok ciddi talep görüyor ve izleniyor. Bu diziler de Türkiye'nin tanıtımına büyük katkı sağlıyorlar, telif hakları kapsamında da dağıtılıyorlar, bunlar da döviz kazandırıcı hizmetlerimizin arasına giriyor. Bütün bu sektörlerde çalışmamız için nitelikli eğitilmiş iş gücüne çok ihtiyacımız var.' ifadelerinde bulundu.

Lojistiğin ve dış ticaretin finansmanının başlı başına bir uzmanlık alanı olduğunu ifade eden Pekcan, şunları söyledi: 'İlgi duyan gençlerimizin lise çağından itibaren bu eğitim sürecinin içinde yer almalarını istiyoruz. Biz de Ticaret Bakanlığı olarak Milli Eğitim Bakanlığı ile beraber her türlü eğitim desteğini vereceğiz. Türkiye'nin toplam dış ticareti 391 milyar dolar, buna hizmet ticaretini de eklediğimizde 462 milyar dolarlık bir ticaret hacminden bahsediyoruz. Buralarda iyi eğitimli gençlerimize çok çok ihtiyacımız var.' değerlendirmelerinde bulundu. Toplantıda gençlere tavsiyelerde bulunan Pekcan, şu görüşlere yer verdi: 'Dış ticareti başlı başına bir meslek olarak görmelerini ve bu mesleği araştırarak kendilerini geliştirmelerini tavsiye ediyorum. İngilizcenin yanında daha çok büyük pazarların dillerini bilmeniz sizlere büyük katkı sağlayacaktır. Bugün Latin Amerika'da Portekizce ve İspanyolca konuşuluyor. Son üç yılda miktarları az olmakla beraber Latin Amerika ülkelerine ihracatımız artma trendinde. Bunun yanında Rusça, Çince, Japonca, Arapça eğitimlerini aldığınız zaman ülkelerin sosyopolitik yapısını analiz yapabileceksiniz, ülkelerin gündemlerini takip edebileceksiniz, tüketici zevklerini, tercihlerini, önceliklerini bilebileceksiniz. Bunlar sizin diğerlerine göre her zaman bir adım önde olmanızı sağlayacaktır. Bu dillere hakim gençlerimizde kariyer açısından da bir farklılık ve öncelik yaratacak. Bir önerim de hukuk eğitimi almak isteyen ya da hali hazırda hukuk lisansı yapan öğrencilerimizle ilgili, sadece Türkiye mevzuatına değil, uluslararası mevzuatlara da hakim olarak kendilerini, uluslararası hukuk düzeyinde geliştirmelerini öneriyorum. Hukuk alanında yetişmiş, uluslararası ticaret hukukuna vakıf arkadaşlarımıza çok ihtiyacımız var.'

Editör: Haber Merkezi