Ukrayna, Rusya ve Belarus ile elektrik alışverişini üç günlük deneme süresi için tamamen durdurduğunu açıkladı. Uluslararası elektrik verilerini paylaşan Energy Charts'dan derlenen bilgiye göre, Ukrayna, Belarus'tan elektrik alımını 23 Şubat saat 00.00 itibarıyla durdurdu.

Kiev'in Moskova'dan aldığı elektrik miktarı da 23 Şubat saat 22.00 itibarıyla sıfırlandı. Kesintilerin 26 Şubat gün sonuna kadar devam edeceği ve bu sürede Ukrayna'nın elektrik sistemini test edeceği belirtiliyor. Söz konusu kesintinin planlı olduğu söylense de bazı uzmanlara göre Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilim, Kiev'in Avrupa elektrik ağına bağlanma sürecini hızlandırdı. İki ülkeye de küçük miktarlarda elektrik gönderen Ukrayna, Belarus ile bu alışverişine dün 13.00'te, Rusya ile de bugün saat 09.00'da son verdi.

Belarus, son olarak 22 Şubat'ta günün belirli saatlerinde mümkün olan maksimum seviye 900 megavata ulaşan elektriği Ukrayna'ya göndermişti. Ukrayna Enerji Bakanlığı verilerine göre, ülke yaklaşık 23 bin megavat elektrik tüketiyor ve 3 bin 400 megavat daha üretebilecek ek kapasiteye sahip. Üretimin yaklaşık yüzde 55'i dört Ukrayna nükleer santrali tarafından ve yüzde 29'u termik santraller tarafından sağlanıyor. Kalan miktar ise çeşitli kaynaklardan elde ediliyor. Ukrayna'da dört ana nükleer santralde toplam 15 nükleer güç ünitesi bulunuyor. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Şubat 2021'de yaptığı açıklamada ülkesinin, 2023 sonuna kadar Belarus ve Rusya ile elektrik şebekesini kesmeyi planladığını duyurmuştu. Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği zamanlarından beri Ukrayna elektrik şebekesinin Belarus ve Rusya'yı içeren tek bir ağın parçası olduğunu belirten Kuleba, 'Ancak biz bu ağdan kopmak ve Ukrayna elektrik şebekesini Avrupa ağının entegre bir parçası haline getirmek istiyoruz. Bunu 2023'ün sonuna kadar yapmayı planlıyoruz.' ifadelerini kullanmıştı. Ukrayna son yıllarda enerji sistemini yenilemek için 700 milyon dolardan fazla yatırım yaptı.

İRAN: RUSYA İLE UKRAYNA ARASINDA ATEŞKES SAĞLANMALI, SİYASİ ÇÖZÜME ODAKLANILMALI

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Ukrayna'daki krizin köklerinin 'NATO'nun provokasyonlarına' dayandığını savunarak, Rusya ile Ukrayna arasında ateşkes sağlanması ve siyasi çözüme odaklanılması gerektiğini ifade etti. Abdullahiyan, Ukrayna-Rusya krizine ilişkin Twitter hesabından bir açıklama yaptı. İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 'Ukrayna krizinin kökleri NATO'nun provokasyonlarına dayanmaktadır. Biz, savaşa başvurmayı bir çözüm olarak görmüyoruz. Ateşkesin sağlanması, siyasi ve demokratik çözüme odaklanılması zorunluluktur.'

SURİYE MUHALEFETİ, RUSYA'NIN UKRAYNA'YA YÖNELİK ASKERİ MÜDAHALESİNE TEPKİ GÖSTERDİ

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçleri Koalisyonu (SMDK), Ukrayna halkıyla dayanışma içinde olduklarını vurgulayarak Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri müdahalesini kınadı. Suriye muhalefetinin çatı örgütü SMDK'den yapılan yazılı açıklamada, 'Suriye Ulusal Koalisyonu, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısını kınıyor ve dünyayı buna kararlı şekilde karşı koymaya davet ediyor.' ifadesi kullanıldı. Rusya'nın müdahalesine karşı harekete geçilmesi için uluslararası topluma çağrı yapılan açıklamada, 'Suriye halkı olarak dost Ukrayna halkının yanındayız, Rusya'ya karşı direnişlerini destekliyoruz.' ifadesine yer verildi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu sabah Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurmuştu. Öte yandan Esed rejimi, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik aldığı tüm kararları desteklediklerini açıklamıştı. Suriye'ye Eylül 2015'te doğrudan askeri müdahale yapan Rusya da Esed rejimi güçlerine destek veriyor.

NORVEÇ VE FİNLANDİYA'DAN, RUSYA'NIN UKRAYNA'YA ASKERİ MÜDAHALESİNE KINAMA

İskandinav ülkeleri Norveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesini kınadı. Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store, Twitter'dan yaptığı açıklamada, ülkesinin, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri müdahalesini kınadığını bildirdi. Rusya'nın müdahalesinin, uluslararası hukukun ciddi bir ihlali olduğuna işaret eden Store, bunun masum insanların hayatını tehlikeye attığını belirtti. Store, Norveç'in, Avrupa tarihinin bu önemli anında müttefiklerinin ve Avrupalıların yanında olduğunu vurguladı.

'BU AYNI ZAMANDA TÜM AVRUPA'NIN GÜVENLİĞİNE SALDIRIDIR'

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı askeri harekatı şiddetle kınadığını belirtti. 'Rusya'nın eylemleri Ukrayna'yı hedef alıyor ama bu aynı zamanda tüm Avrupa'nın güvenliğine saldırıdır.' ifadesini kullanan Niinistö, derin sevgi duydukları Ukrayna'ya desteklerini artırmak için arayış içinde olduklarını kaydetti.

LİTVANYA, RUSYA'NIN UKRAYNA'YA MÜDAHALESİ SONRASI OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN ETME KARARI ALDI

Litvanya Devlet Başkanı Gitanas Nauseda, Rusya'nın Ukrayna'ya müdahalesi karşısında olağanüstü hal ilan edeceklerini duyurdu. Litvanya Ulusal Radyo ve Televizyonu'nun (LRT) haberine göre, Nauseda yaptığı açıklamada, olağanüstü hal kararnamesi imzalayacağını, parlamentonun da bu kararnameyi olağanüstü oturumda onaylayacağını ifade etti. Rusya'nın müdahalesini 'nedensiz askeri saldırı' olarak niteleyen Nauseda, milyonlarca masumun hayatını tehdit eden ve uluslararası düzenin temellerini yıkan bu müdahaleye kayıtsız kalamayacaklarını söyledi. Devlet Başkanı Nauseda, ülkenin savaş hazırlığını güçlendirmek için devlet savunma konseyini toplayacağını aktararak, NATO müttefikleri ve Avrupa Birliği ortaklarıyla aktif istişareler içinde olduğunu kaydetti. Rusya'ya ağır yaptırımların yanı sıra Ukrayna'ya aktif destek sağlayan eylemler gerektiğine işaret eden Nauseda, Litvanya'ya doğrudan tehdit olmasa da durumu iyi değerlendirmek, sorumlu ve dayanışma içinde davranmak gerektiğini vurguladı. Başbakan Ingrida Simonyte de olağanüstü halin Litvanya vatandaşlarına yönelik sınırlamalar içermeyeceğini, devlet kurumlarının altyapı alanındaki acil durumlara hızlı reaksiyon vermesi ve devlet yedek fonlarını kullanmaları için koşulları sağlamaları gerektiğini kaydetti.

ESTONYA'DAN KINAMA

Diğer yandan Estonya, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesini en üst düzeyde kınadı. Devlet Başkanı Alar Karis, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, 'kötülük gerçek' ifadesini kullandı. Başbakan Kasa Kallas da yaptığı yazılı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'ya büyük ölçekli askeri saldırısını en ağır şekilde kınadığını belirtti. Kallas açıklamasında, 'Saldırı, en açık uluslararası tepkiyi ve güçlü cevabı gerektiren bir suçtur. Bu kötü günde Ukrayna ve halkının yanındayız.' ifadesine yer verdi.

Editör: Haber Merkezi