Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, YeniZelanda'da camideki katliama ilişkin, 'Yeni Zelanda'da ibadet etmekte olan Müslümanlara yapılan terör saldırısını şiddetle kınıyor, faillerini lanetliyorum.' ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şunları kaydetti: 'Yeni Zelanda'da Nur Camii'ne ve orada ibadet etmekte olan Müslümanlara yapılan terör saldırısını şiddetle kınıyor, faillerini lanetliyorum. Saldırıda hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Maalesef dünyada yükselmekte olan ırkçılık ve İslam karşıtlığının yeni bir örneği olarak yaşanan bu acı hadiseden dolayı İslam dünyasına ve Yeni Zelanda halkına ülkem ve şahsım adına başsağlığı diliyorum.'

CHP GENEL BAŞKANI KEMAL KILIÇDAROĞLU

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yeni Zelanda'daki terör saldırısına ilişkin, 'İslamofobi'nin, nefret dilinin büyütülmesi karşısında çaresizliği kabul etmiyoruz. Bu konuda batılı ülkeleri ödevlerini yapmaya çağırıyoruz.' ifadesini kullandı. Kılıçdaroğlu, Yeni Zelanda'da iki camiye düzenlenen terör saldırısına ilişkin sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından açıklama yaptı. Kılıçdaroğlu, şu paylaşımda bulundu: 'İnsanlığa karşı büyük bir terör suçu işlendi Yeni Zelanda'da. Camide namaz kılanlara teröristler ateş açtı. Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara şifa diliyorum. İslamofobi'nin, nefret dilinin büyütülmesi karşısında çaresizliği kabul etmiyoruz. Bu konuda batılı ülkeleri ödevlerini yapmaya, İslam ülkelerini kendi aralarındaki çatışmaları sonlandırıp barış içinde yaşamaya çağırıyoruz.'

MHP GENEL BAŞKANI DEVLET BAHÇELİ

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Yeni Zelanda'daki iki camiye düzenlenen terör saldırısına ilişkin, 'Katiller ile yardım ve yataklık yapan mihrakların, dökülen kanların bedelini ödemeleri adalet ve insanlık adına derhal sağlanmalıdır. Yeni Zelanda hükümeti bu kapsamda birinci derecede sorumludur.' değerlendirmesinde bulundu. Bahçeli, sosyal paylaşım sitesi twitter hesabından yaptığı açıklamada, 'Gün geçmiyor ki mukaddesatımıza saldırılmasın, mukadderatımız hedef alınmasın, milli ve manevi değerlerimiz saldırıya uğramasın.' ifadesini kullandı. Türk ve İslam düşmanlarının gözlerini kan bürümüşçesine kötülük saçtığını, kan döktüğünü, barbarlıkta sınır ve eşik tanımadıklarını kaydeden Bahçeli, şöyle devam etti: 'Tablo korkunçtur ve tablo insanlık vicdanını harap etmiş, hüsrana sürüklemiştir. Camilerimize kasteden, Müslümanlara acımasızca ölüm yağdıran teröristin tam bir Türk ve Türkiye düşmanı olduğu, özellikle sosyal medyasından kudurmuş gibi ülkemize yönelik tehditler savurduğu bellidir, belgelidir, deşifre edilmiş hali bilinmektedir. Katiller ile yardım ve yataklık yapan mihrakların dökülen kanların bedelini ödemeleri, adalet ve insanlık adına derhal sağlanmalıdır. Yeni Zelanda Hükümeti bu kapsamda birinci derecede sorumludur.' Bahçeli, ırkçılığın geldiği aşamanın korkunç seviyelerde, Türk ve İslam değerlerini hedef alan teröristlerin karanlık emellerinin alarm verici düzeyde olduğuna işaret ederek, 'Ümit ederim ki ülkemizde inançlarımızla alay edip karalamaya teşebbüs eden çevreler mezkur terör saldırısından ders alır, sonuç çıkartır.' paylaşımında bulundu. Yeni Zelanda'daki hunhar terör saldırısını nefretle lanetleyen Bahçeli, şunları kaydetti: 'Teröristlerin, arkalarında duran güçlerin bütün sinsi planlarının ortaya çıkarılmasını, insanlık vicdanıyla paylaşılmasını temenni ediyorum. Hayatlarını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara şifa diliyorum. Unutulmasın ki Allah bes baki hevestir. Galip olan yalnızca Allah'tır. Kaderin üstünde bir kader, hesabın üstünde de bir hesap vardır. Cumamız mübarek olsun, Allah, zalimlere, hainlere, Türk ve İslam düşmanlarına niyaz ederim ki fırsat vermesin.'

İYİ PARTİ GENEL BAŞKANI MERAL AKŞENER

Siyasi parti liderleri, Yeni Zelanda'daki iki camiye yönelik terör saldırısını kınadı. Bazı siyasi parti genel başkanları sosyal paylaşım sitesi Twitter hesaplarından saldırıya ilişkin açıklama yaptı. Konuya ilişkin İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 'Yeni Zelanda'da Nur Camisi'ne yapılan İslam karşıtı bu canice saldırıyı lanetliyorum.' ifadesini kullandı. Akşener, mübarek Cuma günü camide şehit olanlara Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa dileğinde bulundu.

SAADET PARTİSİ GENEL BAŞKANI TEMEL KARAMOLLAOĞLU

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu da terör saldırısını şiddetle kınayarak, saldırıda şehit olanlara Allah'tan rahmet diledi.

HDP EŞ GENEL BAŞKANI PERVİN BULDAN

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da insanlığın nefret cinayetlerini ve suçlarını yeneceğini belirterek, 'Yeni Zelanda'da iki camiye yapılan ırkçı ve faşist saldırıyı kınıyorum. Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Yeni Zelanda halkının ve İslam dünyasının başı sağ olsun.' paylaşımında bulundu.

DSP GENEL BAŞKANI ÖNDER AKSAL

DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, DSP'nin kuruluşundan beri düşünce özgürlüğü ve inançlara saygılı laiklik ilkesi çerçevesinde siyaset üreten bir parti olduğunu ifade etti. Saldırıda hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet yakınlarına başsağlığı ve yaralılara acil şifa dileğinde bulunan Aksakal, 'Bugün Yeni Zelanda'da gerçekleştirilen bu hain saldırı, insanlık tarihine ve dünya barışına kara bir leke olarak geçecektir. Dünya barışına ve inanca saygı çerçevesinde ülkelerin İslamofobiye karşı en yakın zamanda çözüm üretmeleri gerekmektedir. Yoksa inançların ve kültürlerin yaşam alanı daralmış olacaktır.' değerlendirmesini yaptı.

AK PARTİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI BİNALİ YILDIRIM

AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, Yeni Zelanda'da iki camiye gerçekleştirilen terör saldırısını kınayarak, 'Terör olduğu zaman dikkat ederseniz hemen 'İslamcı terör örgütü' diye damgayı vuruyorlar. Anlamadan, dinlemeden. Ama bu işi gayrimüslimler, Hristiyanlar yaptığı zaman 'cinnet getirdi', 'çıldırdı' gibi masumlaştırmaya çalışıyorlar. Terörün dini, etnik kimliği olmaz. Terörün milleti de olmaz.' dedi. Binali Yıldırım, Kağıthane'de STK temsilcileri ve kanaat önderleriyle bir araya geldiği toplantıda yaptığı konuşmada, Yeni Zelanda'daki terör saldırısını kınadı. Yıldırım, 'Bu sabah çok acı bir haberle gözlerimizi açtık. Bu mübarek cuma gününde, ibadet etmekten başka bir şey yapmayan, Allah'a eller yönelmişken alçakça bir saldırı sonucu Yeni Zelanda'da dindaşlarımız, kardeşlerimiz katledilmiştir, şehit edilmiştir. Bu ne nefrettir, bu ne alçaklıktır. Bir de barbarlığı bize yakıştıranların ne kadar insanlıktan nasip almadıklarını bir kez daha görüyoruz.' diye konuştu. 'Yeni Zelanda'da hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyoruz. Bu olayı şiddetle, nefretle kınıyoruz.' diyen Yıldırım, İslam düşmanlığının Batı'da giderek yayılmaya başladığına dikkat çekti.

'TERÖRÜN DİNİ, ETNİK KİMLİĞİ OLMAZ'

Binali Yıldırım, şunları kaydetti: 'İslam düşmanlığı gittikçe Batı'da yayılmaya başladı. Çeşitli yerlerde camiler kundaklanıyor, Müslümanların evi işaretleniyor. Bu gidişat da hayra alamet değil. Terör olduğu zaman dikkat ederseniz hemen 'İslamcı terör örgütü' diye damgayı vuruyorlar. Anlamadan, dinlemeden. Ama bu işi gayrimüslimler, Hristiyanlar yaptığı zaman 'cinnet getirdi', 'çıldırdı' gibi masumlaştırmaya çalışıyorlar. Terörün dini, etnik kimliği olmaz. Terörün milleti de olmaz. Bu terörden en fazla biz çektik. 40 yıldır biz bunun bedelini ödüyoruz. Binlerce insanımız gitti, şehidimiz gitti. Hem maddi olarak hem manevi olarak bedel ödüyoruz. Dolayısıyla terörün her türlüsünü 'ama, fakat' demeden lanetlemezsek ne dünyada ne de bölgemizde kardeşlik olmaz, huzur olmaz.'

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI FUAT OKTAY

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Yeni Zelanda'da iki camiye düzenlenen terör saldırısıyla ilgili olarak, 'Müslüman alemini devamlı olarak hedef gösteren İslamofobya'ya karşı dünya net bir şekilde artık 'dur' demeli, faşist söylemlerden vazgeçmelidir.' ifadesini kullandı. Oktay, sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından, Yeni Zelanda'da iki camideki terör saldırısına ilişkin paylaşımda bulundu. Yeni Zelanda'da ibadet eden Müslümanlara yapılan terör saldırısınında hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet dileyen Oktay, terörün her türlüsünü lanetlediğinin altını çizdi. Oktay, 'Müslüman alemini devamlı olarak hedef gösteren İslamofobya'ya karşı dünya net bir şekilde artık 'dur' demeli, faşist söylemlerden vazgeçmelidir.' değerlendirmesinde bulundu.

Editör: Haber Merkezi