Yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte gıdaların bozulma ihtimali artarken, dondurulmuş gıdalar bu riski azaltan ve mutfak ekonomisinin sürdürülebilirliğine katkı sağlayan önemli alternatifler olarak karşımıza çıkıyor. BİTKİDEN Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Akdağ ise dondurulmuş gıdaların sağlıklı, ekonomik ve çevre dostu beslenme biçimlerinin yaygınlaşmasında kilit bir rol oynadığını belirtti.

“Dondurulmuş gıdalar tazesinden daha yüksek besin değeri sunabiliyor”

“Dondurulmuş gıdalar, hasat edildikten kısa süre sonra -40°C’de şoklanarak hem mikrobiyal faaliyetler durduruluyor hem de besin öğeleri korunuyor” ifaesini kullanan Akdağ “Bu işlem, sebze ve meyvelerin vitamin ve mineral içeriğinin korunmasını sağlıyor” dedi.

Akdağ, dondurma işleminin besin öğelerinin korunmasına olanak tanıdığını belirterek,“Taze olarak adlandırılan ürünler hasat sonrası lojistik, market rafında bekleme ve evde muhafaza gibi aşamalarda ciddi besin kayıplarına uğrayabiliyor, mikrobiyal bozulmalar ürünü tüketilemez duruma getirebiliyor. Oysa dondurulmuş gıdalar, hasat edildikten sonra birkaç saat içerisinde önce ön haşlamaya tabi tutulup enzim aktivitesi yavaşlatılıyor ve hemen ardından dakikalar içerisinde dondurularak besin değerini kaybetmeden saklanabiliyor” şeklinde konuştu.

Muhabir: İrem AKBAY