Greenpeace tarafından yapılan açıklamada iklim krizinin faturasının 2020 yılında 145 milyar olduğu belirtilerek, 'İklim krizinin aşısı yok, değişmeliyiz' denildi. Greenpeace yaptığı açıklamada iklim krizinin neden 2021'in ana gündem maddesi olması gerektiğini anlattı. Açıklamada şu olaylara yer verildi:

• Hawai'de bulunan Mauna Loa Rasathanesi'nin çaldığı çanlar, iklim krizine dair kötü haberleri duyurdu. Atmosferdeki karbondioksit miktarı, mayıs ayında 417 ppm ile en yüksek seviyeye ulaştı. 2020'deki aşırı hava olaylarının katlanarak gezegendeki yaşamı tehlikeye atmaması için bu değerin 350 ppm'yi geçmemesi gerekiyordu.

• 2020'ye, 2019'dan miras kalan ve kontrol edilmesi 240 gün süren Avustralya'daki yangınlarla başladık. Yangın ve neden olduğu kara duman bulutları yüzlerce kişinin yaşamına ve milyarlarca dolarla ifade edilen kabarık bir faturaya mal oldu.

• California, Colorado, Arizona, Washington yangınları ise 2020'de cereyan eden en büyük yangınlardan bir diğeri idi... Kuzey Amerika'da yangın bulutlarının etkileri Kanada'da gözlemlendi ve çeşitli projeksiyonlar yangın ile ortaya çıkan hava kirliliği ve partikül maddelerin Akdeniz kıyılarına kadar taşındığını gösterdi. Farklı iklim modelleri, hava koşullarına bağlı yangın olasılıklarının yüzde 30 yükseldiğini anlatıyor.

• 2020'de Afrika ve Asya'da aşırı yağışlar, Sudan, Pakistan, Japonya, Çin ve Hindistan'ın ülke tarihlerinin yıkımı en büyük ve maliyeti en yüksek sel felaketlerinden bazılarını beraberinde getirdi. Nil ve Nijer nehirleri rekor yükseklik seviyelerine ulaştı.

'YAŞADIĞIMIZ EN SICAK 3 YILDAN BİRİ'

• Avrupa yıl boyunca fırtına ve kasırgalarla mücadele etti. Siklonların hortum, kasırga ve fırtınalara dönüştüğü durumlarda Bengal Körfezi'ndeki ülkelerde, Kuzey ve Orta Amerika ülkelerinde taş taş üstünde kalmadı.

• Diğer yandan sayılar 2020'nin yaşadığımız en sıcak 3 yıldan birisi olma yolunda ilerlediğini söylüyor. Soğuk ve sert iklimi ile bildiğimiz Sibirya'da olağan dışı sıcaklık ortalamaları gerçekleşti.

• Benzer şekilde, Türkiye'nin pek çok bölgesinde rekor sıcaklık seviyeleri yaşandı. Yılın sonuna doğru neredeyse her ayın ortalama sıcaklık değeri tarihi seviyelere ulaştı. Ülkenin farklı noktalarında sel felaketleri nedeniyle can kayıpları yaşandı.

'İLK KEZ KUM FIRTINASI GÖRDÜK'

• Hayatımızda ilk kez Anadolu topraklarında kum fırtınasını tecrübe ettik. Büyükçekmece'de, Karaburun'da gün içinde birden fazla oluşan hortumları izledik. Metropollerimizin sel felaketleri karşısında çaresiz olduğunu gördük.

• Araştırmalar ışığında 2020'de iklim krizinin küresel faturasının yaklaşık olarak 145 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Yaklaşık olarak 3 bin 500 kişi ise hayatını kaybetti. Bir salgının ortasında sadece iklim krizinin tetiklediği afetler neticesinde en az 17 milyon insan evlerini tahliye etmek veya başka bölgelere göç etmek zorunda kaldı. Türkiye'de ise faturanın ne kadar kabarık olduğuna dair net bir tablo çizemiyoruz. Çünkü aşırı iklim olayları sonucu yaşanan kayıplara dair net veriler mevcut değil.

Editör: Haber Merkezi