El yıkama en önemli sağlık uygulamalardan biridir. Bu nedenle halk sağlığı açısından sürekli gündemde tutulmaya çalışılır. Günlük yaşamda elimiz sürekli kirlenir. Yüzümüze, saçlarımıza tozlar konabilir. Kirli yüzeylere sürtünür ve dokunuruz.

Sağlıklı kalmak ve çevresel kirleticilerden korunabilmek için el yıkama en önemli uygulamalardan biridir. Ellerimizi değişik kirleticilerle değdirerek aldığımız, öksürerek ve hapşırarak bulaştırdığımız minicanlılar ellerimizi yıkamayacak olursak ürerler. Bu mikroplar dokunduğumuz yiyeceklere, gözlerimize, burnumuza ve ağzımıza kolayca bulaşırlar. Vücuda giren minicanlılar kolayca üreyerek birçok hastalığın ortaya çıkmasına yol açabilirler.

Afet durumlarında bile ilk düşünülen uygulamalardan birisi el yıkama düzeninin kurulmasıdır. El yıkama bir toplum için 'önemli yani çok görülen, çok sakat bırakan ve çok öldüren hastalıkların' çoğundan korur.

Bu nedenle:

-Yiyecek hazırlamadan önce ve yemek yemeden önce

-Tuvalet gereksiniminin giderilmesinden sonra

-Buruna dokunulduğunda,

-Hayvanlara dokunulduğunda

-Hapşırıp, öksürdükten sonra

-Kimyasallarla, elleri kirleten işlerle, boyalarla uğraşıldığında

-Çöp ve atıklara dokunulduğunda eller iyice yıkanmalıdır.

Yemek pişirme, yiyecek hazırlamakla görevli kimseler bunlara ek olarak her moladan sonra, çiğ yiyeceklere dokunduklarında, sigara içtikten sonra ellerini iyice yıkamalıdır.

Eller yıkanırken bol su ve sabun kullanılmalı, eller en az on saniye iyice ovuşturulmalı, parmak araları ovulmalı, tırnak altları iyice temizlenmelidir.

Yapılan reklam ve tanıtım uygulamaları ne olursa olsun bilinmeyen maddelerin vücutta kullanılmasından kaçınılmalıdır.

Tırnakların bir dereceye kadar elin işlevleriyle de ilişkili olduğunu söyleyebiliriz. Tutma, kavrama ve yürümede önemli rol oynamaktadır. Sürekli uzar. Tırnağın etle ayrıldıktan sonraki bölümünün altında kir ve yağ kolayca birikir. Bir takım kimyasallarla uğraşanlarda tırnak altında bu kimyasallar da önemli oranda birikmektedir. Bunlar düzenli olarak temizlenmelidir. Tırnaklar yenmemeli ve koparılmamalıdır.

Tırnaklar altında kirletici maddelerin birikmemesi için kısa kesilmelidir. Ancak bu kısalık ağrıya yol açacak tırnak yatağını zedeleyecek kadar fazla olmamalıdır.

El tırnakları yarım ay biçiminde, ayak tırnakları ise düz olarak kesilir. Ayak tırnaklarının yarım ay biçiminde kesilmesi tırnak batmalarına neden olabilir.

Yıkanma işlemi sırasında sabun kullanmak yağların erimesini kolaylaştırır ve akan yağlarla birlikte kirler de uzaklaşır. Toplum bireylerinin kullanacağı sabunlarda herhangi bir dezenfektan ya da antibiyotik bulunmamalıdır. Kullanılan temizlik maddeleri vücut sağlığına zarar vermemelidir.