Son verilere göre makarna tüketimimiz artmış… Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği, makarnayı sevmek için beş neden sıralıyor. Şöyle ki; makarna yemek başta tok kalmaya yardımcı oluyormuş. Akdeniz diyetinin ise demirbaşı olarak anılıyor makarna. Bir diğer özelliği ise şişmanlatmıyor oluşu… Ve de makarnanın bir diğer özelliği de bir araya getirici lezzetli bir güç oluşu… Çevre dostu olması da yine makarnaya özellik katan durumlardan.

Şimdi makarnanın bu özelliklerini göstermesi için şöyle hazırlanması gerekiyor yine Derneğin paylaştığı bilgilere göre;

Makarna sebze, baklagiller, yeşillikler, sızma zeytinyağı ve diğer sağlıklı yiyeceklerle beraber kullanım için bulunmaz bir lezzettir. Daha fazla lezzet ve protein sağlamak için peynir, et, balık veya kabuklu kuruyemişte eklenebilir.

Karides ve marinara soslu çubuk makarna veya cevizli, kremalı ve rokalı kalem kesme makarna süper lezzet.

Buraya kadar bir sıkıntı yok makarna ile ilgili olarak.

Sorun sürekli makarnaya mahkum edilmek ile ilgili… Yani memleketin geldiği noktada makarna dışında seçenek bırakılmıyor ortanın altındaki gelir gruplarına. Yani öyle düşünüldüğü gibi makarnayı bol sebze ile ya da tereyağı veya kıymalı, karidesli tüketemiyor millet… Kaynat sıcak suyu, at tuzunu, dök makarnayı. Haşla, süz, koy sofraya durum bu. Bu koşullarda ne kadar faydalı olur bilemiyoruz bizim makarnamız…

Bizdeki fazla tüketim durumu, tek temel besin olmasıyla ilgili makarnanın!

Yine de moralimizi bozmayalım ve Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği'nin paylaştığı makarnaya dair şu faydalı bilgileri de aktaralım;

Obezitenin ve diyabet hastalığının gittikçe arttığı bir devirde, makarna ve diğer düşük glisemik indeksli yiyecekler, kan şekerinin ve kilonun (özellikle aşırı kilolu insanlarda) kontrol edilmesine yardımcı olur. Glisemik indeks (GI), bir yiyeceğin sağlıklı olup olmamasını etkileyen en önemli faktörlerden birisidir.

Çölyak hastalığı; buğday alerjisi ya da gluten duyarlılığına sahip olan insanların makarna gibi gluten bulunan yiyeceklerden kaçınması bir zorunlulukken, tıbbi bir zorunluluğu bulunmadığı halde, gluteni hayatımızdan çıkarmanın kilo verimine ya da sağlığa daha iyi geldiğine dair hiçbir kanıt yoktur.