TOBB, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın da katılımıyla 'İhracat Destek Ofisleri İşbirliği Protokolü'nü imzaladı…

Anadolu iş insanının önemli çatı örgütü konumundaki Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı olarak genelde AK Parti Hükümeti ile ters düşmeden ilişkilerini sürdüren, bu anlamda son derece dikkatli olan Rifat Hisarcıklıoğlu, bazı hatırlatmalar yaptı bu protokolü imzalarken… Yine hassasiyetle! Son olarak 'Boğazımızdan dışa bağlıyız' açıklaması olmuştu Hisarcıklıoğlu'nun tepki olarak akılda kalan… Türkiye'nin tarım ve gıdada ithalat bağımlısı olduğunu vurgularken. Fakıbaba'nın Tarım Bakanlığı döneminde… Türkiye'nin dünyanın en büyük 17'nci ekonomisi olduğunu, ancak buna karşın dünyada en fazla ihracat yapan ülkeler içinde 32'nci sırada kaldığına işaret etti Hisarcıklıoğlu.

Türkiye'deki 1,5 milyon girişimcinin, sadece 72 bininin, yani yüzde 5'inin ihracatçı olduğunu vurguladı konuşmasında TOBB Başkanı. Bununla birlikte 500 milyar dolar ihracatı olan İtalya'da 195 bin ihracatçı olduğuna dikkat çekerken, bu 70 bin ihracatçı firma içinde 10 yıldır aralıksız ihracat yapanların sayısının 10 bini bulmadığını belirtti…

İtalya'da ise son 10 yıldır aralıksız olarak ihracat yapan firma sayısının 90 bin olduğu bilgisini paylaşan Hisarcıklıoğlu, Türkiye ile ilgili sonucun firmaların ağırlıkla nasıl içe kapanık olduğunu gösterdiğine işaret etti.

Ekonomideki tüm veriler endişe yaratırken, dövizdeki yükseliş ile patlamış gibi görünen ihracat gerçeğimizin de derinliğini böylece Hisarcıklıoğlu'ndan da dinlemiş olduk...

Hatırlarsak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, eylül ayı ihracat rakamlarını değerlendirirken, yılık ihracatın 165,1 milyar dolara ulaşarak yeni bir zirveyi gördüğünü, Eylül ayında ithalatın yüzde 18,1 düşüşle 16,4 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini, böylece ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 88,4 düzeyinde gerçekleştiğini, bu sonucun da son 9 yılın en yüksek düzeyi olduğunu ifade etmişti! Dövizdeki yükselişe değinmeden...

'İhracat yapmayı hala yeterince bilmiyoruz. Bakın dibimizdeki Yunanistan'ın ithalatında 12'nci, Bulgaristan'da 9'uncu, Rusya'da 22'nci sıradayız. Halbuki bu ülkelerde Türk malları hem kalitesiyle hem de fiyatıyla avantajlı olmalı. Önce bu avantajlarımızı daha iyi değerlendirip sonra da ihracat menzilimize odaklanmalıyız.' Diyor Hisarcıklıoğlu… 'Bugün Türkiye'den uçağa binip 4 saat uçtuğunuzda 9 trilyon dolarlık 2 milyar nüfuslu bir pazara ulaşılabiliyor. Şu an Türkiye'nin ihracat menzili yaklaşık 2 bin 900 kilometre. İsrail'in ihracat menzili ise 5 bin 600 kilometre. Yani ufkumuzu genişletmeli, menzilimizi arttırmalıyız. Daha gidecek çok yolumuz var. Tüm bu nedenlerle yeni bir dışa açılma hamlesine de ihtiyacımız var. Yıllar önce bir Dünya Bankası raporunda, 'Türkiye'de aynı firmalar, aynı malları, aynı pazarlara satıyorlar' diyordu. Yıllar geçti durum hala aynı. Yine bakın Türkiye ihracatının yüzde 85'ini 10 il üstlenmiş. Bu illerin 4'ü Marmara Bölgesinde, 3'ü Ege Bölgesi'nde. Bir tanesi Ankara, İç Anadolu Bölgesi'nde. Bir tanesi Hatay, Akdeniz Bölgesinde, Bir tanesi de Gaziantep, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde. Geri kalan 71 ilimizse toplam ihracatımızın yüzde 15'ini gerçekleştiriyor.' Diye sıralıyor gerçeklerini Başkan Hisarcıklıoğlu… Hemen ardından da hükümetin ilk günden beri, ihracatçıya çok ciddi destekler verdiğini dile getiriyor! Yeni İhracat Destek Ofisleri ile 100 günlük eylem planı içerisinde çalışacaklarını ve ihracatçı sayısını artıracaklarını ve yeni ihracat rekorları kıracaklarını anlatıyor Hisarcıklıoğlu… İnanarak!

Haydi hayırlısı demek düşüyor bize de! Tüm bu çelişkiler içerisinde…