Bilindiği gibi memlekette bir Hariri ağırlaması yapıldı geçtiğimiz günlerde… Ancak 'sözde' gündemi ile araya kaynadı gitti saygıdeğer konuğun gelip gitmesi!

Bu kısmını atlamak gerçekten duyarsızlık olur… Şöyle bir gözden geçirelim, hafızaları tazeleyelim… Bakalım Hariri ile neler yaşadık memleket olarak… Nasıl kıymetli hale geldi Sayın Hariri!

Hani biz çok milli ve yerliye düşkünüz ya! Hani yönetenler siyasetçinin bile milli ve de yerli olup olmadığına bakıyor ya… Şimdi bu ağır konuk Hariri bizim milli ve yerli Türk Telekom'a bir zamanlar talip oldu… Yıl 2005… Türkiye'nin özelleştirme tarihinde en yüksek rakamdı Türk Telekom'un özelleştirilme fiyatı! 11 Kasım 2005'te yüzde 55 hissesi 6 milyar 550 milyon dolara özelleşti Türk Telekom'un. İhaleyi taze ağırlamasını yaptığımız Hariri'nin de içinde olduğu Oger girişimi kazandı. İhaleye Oger dışında Etisalat Ortak Girişim Grubu, Koç Holding Ortak Girişim Grubu ve Turktell Ortak Girişim Grubu katılmıştı. En yüksek teklifi veren Oger Telecoms Ortak Girişim Grubu ve ikinci sıradaki Etisalat Ortak Girişim Grubu finaldeydi. Ardından pazarlıklar yapıldı ve sonunda ihale Oger'de kaldı...

Çok yüksek fiyatlara özelleştirildi denilen Türk Telekom'a 1993 yılı başlarında biçilen değer 25-30 milyar dolardı... Yine hatırlatmakta fayda olan bir konu ise söz konusu dönemde Türkiye'nin dış borcunun toplam 26 milyar dolar olması… En az 10 milyar dolara satılması beklenen Türk Telekom'un yüzde 55'i haraç mezat 6.5 milyar dolara Arapların oldu…

Bu noktada dikkat edilmesi gereken tuhaflığı da hatırlatalım; Oger, Türk Telekom'u almak için Türkiye'nin bankalarından kredi kullandı… Yani Oger'in yaklaşık 4.5 milyar dolarlık borcunun 2.8 milyar doları 3 Türk bankasından kredi olarak alındı… Böylece kredi taksitlerini 'sözde' ödeyemeyen Hariri'nin kredi borçları sağlam sözleşmeler sayesinde Türk milletinin boynuna geçti!

Yine dikkat edilmesi gereken ayrıntı;

Türk Telekom 2004 yılında 2.2 milyar TL net karı olan bir kurum… Aynı zamanda özelleştirilmeden önce üst üste 4 yıl en fazla Kurumlar Vergisi ödeyen Türk Telekom, 2005 yılında da devredildiği Kasım ayına kadar kasası dolu… Şöyle ki Oger'in verdiği peşinat kadar zaten Türk Telekom'un kasasında para vardı…

Kimilerine göre Suudi Kralı'nın ölümü ile Oger Telecom zora düştü! Şirket Suudi Arabistan'a yaptığı işlerin parasını alamadı… Dolayısıyla bu sonuca gelindi… Nasıl inandırıcı ve de nasıl üzülesi bir zora düşme hali!

Sonuç olarak 2018'de kreditör bankalar alacaklarına karşılık Türk Telekom'un sahibi oldu… Ancak yerli ve milli bir kuruluş hiç edildi gitti… Geçmiş olsun… Hariri'nin yaşanan tüm bu süreçteki sorumsuzluklarının hesabı ise yanına kaldı… Yine hafızalar silindi… Bırakın Hariri'ye Türk Telekom'un hesabını sormayı üstüne bir de Hariri ağır misafirimiz oldu ya!

Acaba yeni karlı bir özelleştirme kokusu mu aldı Hariri?