Acaba bizim memleketin dışında bir ürünü ekmeden rekoltesini artıran var mıdır?

Boğazımızdan dışa bağımlılığımız durum artık tescilli… Ancak yeni ve şaşırtıcı bazı durumları da yaşıyoruz…

Geçtiğimiz günlerde milli istatistik kurumumuz olan TÜİK'in açıkladığı bir veri TBMM gündemine getirildi. TÜİK'e göre, şeker pancarında rekolte artışı olmuş… Yani şu zarar ediyor diye haraç mezat satılan şeker fabrikaları için üretilen şeker pancarının rekoltesi artan!

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in dikkat çektiği konuyu bir kez daha altını çizerek kamuoyu ile paylaşmakta yarar var…

Rusya'dan şeker ithalatı yapıyoruz, pancar ekimi yapan çiftçi sayısı azalıyor ancak nasıl oluyorsa şeker pancarının rekoltesi de artıyor eş zamanlı olarak…

Şeker Fabrikaları önünde günlerce kuyruk olan çiftçiler artık yokken, Niğde'nin Kızılca köyünde pancar eken çif tçi sayısı 130'dan 6'ya düşerken… Nasıl oluyor da şeker pancarının rekoltesi artıyor?

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TÜİK verilerinde şeker pancarı ile ilgili ilginç olan bir duruma daha vurgu yaparken TÜİK'ten şu sorulara da açıklık getirmesini istiyor:

'TÜİK, Tütün üretiminin yüzde 7 oranında azalarak 70 bin ton, şeker pancarı üretiminin ise %3,7 oranında artarak 18,1 milyon ton olarak gerçekleştiğini belirtti. Hangi ilde, hangi köyde, kaç çiftçi şeker pancarı ekti? Ne kadar üretim oldu? TÜİK, bunu açıklamalıdır. Özelleşen şeker fabrikalarının olduğu yerlerde şeker pancarı ekilen tarlalara farklı ürünler ekildi. Bu veriler nasıl belirlenmiştir? Özelleşen çok bölgede durum aynı. Pancar Kooperatiflerine soruyoruz, onlarda 'ekim alanı daraldı' diyor, TÜİK üretimi nasıl artırdı açıklanmalıdır.'

Şimdi ister misiniz keşke olsa diyeceğimiz bir durum gelişse… TÜİK'in pancarın rekolte artışı açıklaması olumlu bir şeylerin gerçekten sinyali olsa… Şu mevcut hükümetin bir ileri, iki geri adımlarından biri atılsa ve öncelikle satılan şeker fabrikaları geri alınsa… Kalan şeker fabrikalarının satışından vazgeçilse ve Türkiye ekonomisinin intiharı olarak tarihe geçecek karayı beyaza çevirecek adımlar atılsa… Şeker fabrikalarının yeniden tam kapasite üretim yapması için eksiği gediği ne varsa tamamlansa… Ve 1926'daki kalkınma hamlesi yeniden hayata geçse...

Kanal manalla uğraşmaktansa, milli değerlere sahip çıkılsa…