Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TMFD) tarafından her yıl düzenlenen Yılın Basın Fotoğrafları ödül töreni dün gece mecliste yapılan törenle sahiplerini buldu. Törene Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan, AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, AK Parti İstanbul Milletvekili Rümeysa Kadak ve çok sayıda milletvekilinin yanı sıra Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut katıldı.  Ödül töreni öncesi meclis şeref salonunda Yılın Basın Fotoğrafları 2024 Ödül Töreni ve Deprem Fotoğrafları Sergisi düzenlendi.

“GAZETECİLER HAK ETTİĞİ KOŞULLARDA ÇALIŞMIYOR”

Açılış konuşmasını TMFD Başkanı deneyimli foto muhabiri Rıza Özel yaptı. Özel konuşmasına depremde ve Gazze’de şehit düşen gazetecilere dikkat çekerek başladı: “Bu yıl gazeteciler çok can verdi. 7 Ekim’den bu yana 122 meslektaşımızı Gazze’de şehit verdik.” Özel konuşmasında gazetecilerin hak ettiği koşullarda çalışmadıklarına değinerek şunları söyledi: “Gazeteciler olarak tarihe ışık tutuyoruz, belge sunuyoruz. Ancak maalesef tüm gazeteciler, meslektaşlarımız hak ettiğimiz koşullarda çalışmıyor düşük ücretlerle çalışıyoruz. Sendikanın meslek kolunda zorunlu olmasını talep ediyoruz.” Özel ayrıca gazetecilerin vize sorunu yaşamamasını için yeşil pasaport taleplerini yineledi.  Artan vergilere dikkat çekerek Türkiye’deki meslektaşlarının ekipman için yurt dışındaki foto muhabirlerinden daha fazla maliyet harcadığını dile getirdi.

“Çikolatalardaki hileler sağlık açısından risk oluşturuyor” “Çikolatalardaki hileler sağlık açısından risk oluşturuyor”

“YILIN BASIN FOTOĞRAFI ADEM ALTAN’A VERİLDİ”

Törende 32 fotoğraf ödüle layık görüldü. Yılın Basın Fotoğrafı ve Deprem Fotoğrafı Ödülü’nde birinciliğe AFP Foto Muhabiri Adem Altan, "Deprem Şehitleri Özel Ödülü’ne AP Foto Muhabiri Emrah Gürel, "Mustafa Pekcan Özel Ödülü’ne İhlas Haber Ajansından Yunus Dalgıç, "Rafet Hüner Özel Ödülü’ne EPA Foto Muhabiri Erdem Şahin, "TFMD Özel Ödülü’ne Reuters'tan Sertaç Kayar değer görüldü.

Milliyet Gazetesi Foto Muhabiri Uğur Yıldırım ise yarışmada, "Yılın Deprem Seri Fotoğrafı", "Yılın Doğa ve Çevre Fotoğrafı" birincilikleri ile "Sosyal Gelişim ve Dayanışma Derneği (SGDD-ASAM) Özel Ödülü’nü kazandı.

Her yıl usta bir ismin layık görüldüğü "TFMD Yaşam Boyu Onur Ödülü" bu yıl Mustafa Bozdemir'e verildi. Bozdemir, 1983'te Erzurum'da 7,1 büyüklüğündeki depremin ardından Koyunören köyünde çektiği fotoğrafla 1984 yılında dünyanın en önemli basın fotoğrafçılığı ödülü sayılan World Press Photo Ödülü'nü kazanarak, bu ödülü alan ilk Türk olmuştu.

Kaynak: Nursel DİLEK MANAVBAŞI