Hayatını resim sanatına adamış Ressam İsmail Altınok’un eserleri, Ankara’da sanatseverlerin ziyaretine açıldı. 19 Ocak’ta Ziraat Sanat’ın katkılarıyla Çukurambar Sanat Galerisi’nde açılan sergiye Ankaralı sanatseverler yoğun ilgi gösterdi. Sergini küratörlüğünü yapan Prof. Dr. Kıymet Giray, Altınok sanatını “Manzara Resmi Yansımalarından Optik Art Yanılsamalarına uzanan sancılı, zorlu bir sanatçı hayatının kesitidir İsmail Altınok’un sanatı” sözleriyle tanımlıyor.

Açılışta, Altınok’un oğlu Mehmet Altınok da yer aldı. Mehmet Altınok, baskentgazete.com.tr’ye yaptığı açıklamada, söz konusu sergide babasının Burdur dönemi, soyutlama dönemi OPArt dönemi ve Dikili dönemi eserlerinin bulunduğunu söyledi. Mehmet Altınok, sergiye ilişkin şu bilgileri verdi:

“Sanat çevrelerince adının yazıldığı, olumlu eleştiriler aldığı Burdur resimleri var. Ondan sonra soyut dönemi başlıyor, çünkü dünyada resim sanatı soyuta dönüyor. Yurtdışından soyut akımı geliyor, böyle olunca tabii ki Türkiye’deki ressamlar da soyut denemelerine başlıyorlar. Bu dönem biraz sürdükten sonra OPArt dönemi başlıyor. Keskin kenarlı, keskin köşeli, renk hakimiyetinin arandığı ve çeşitli geçişlerin, göz yanılsamaları temeline dayanan optik resim. Bunlar da bitiyor, ondan sonra kalıcı halde emek vereceği resim türü olan, tekrar izlenimci resme geliyor. Fırça darbeleriyle yapılan yeni tür bir manzara resmi, o da Dikili dönemi. Vefatına kadar Dikili resimleri yapıyor.” 

MEZAR TAŞI KENDİ ESERİNDEN

Mehmet Altınok, Altınok’un Çukurambar’daki sergide ziyaretçilere sunulan siyah zemin üzerine kırmızı OPArt eseri, vefatından sonra ressam arkadaşının önerisiyle kendisinin mezar taşı olduğunu da aktardı. Üç kardeş olduklarını belirten Mehmet Altınok, kendisinin ve diğer kardeşlerinin de ortak kararıyla bu öneriyi kabul ediyor ve Altınok’un mezar taşı da kendi resmettiği bir objeden oluşuyor.

Mehmet Altınok, 18 Mart’a kadar sürecek sergiyi ziyaret edeceklere ise “Gelsinler, görsünler, bu değer tekrar yaşasın, gün yüzüne çıksın. Talebimiz budur” notunu düşüyor.

İSMAİL ALTINOK KİMDİR?

Ressam, sanat emekçisi ve öğretmen İsmail Altınok, 1920 yılında Burdur’da doğdu. İzmir Öğretmen Okulu’nda Abidin Elderoğlu’nun, 1943 yılında bitirdiği Gazi Eğitim Enstitüsü’nde Malik Aksel ve Refik Epikman’ın öğrencisi oldu. 1942 yılında Cemal Tollu ile tanıştı. Ankra’da Eşref Üren ve Cemal Bingöl ile dostluklar kurdu.

Eskişehir Lisesi, Ankara Atatürk Lisesi, Namık Kemal Ortaokulu, Ankara Koleji ve Kıbrıs Limasol 19 Mayıs Lisesi’nde resim öğretmenliği yaptı. 1955 yılında bir grup sergisi için Fransa’ya giderek bir ay Paris’te bulundu. 1959 yılında İtalyan hükümetinin bursunu kazanarak dört ay Roma’da kaldı. 1943 yılından itibaren Devlet Resim Sergileri’ne katılan ve çeşitli ödüller kazanan Altınok, 1973 yılında öğretmenlikten emekli oldu.

İsmail Altınok’un ilk resim sergisi Ankara’da Devrim İlkokulu’nda (1948), sonuncusu ise 2001 yılı Aralık ayında Ankara İş Bankası Sanat Galerisi’nde açtığı retrospektif sergidir.

Sağlık sorunları nedeniyle yaşamının son yıllarında resmi bırakmak zorunda kalan Altınok, 7 Mayıs 2002’de yaşamını yitirdi.

Kaynak: Merve US ACIOĞLU