Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı, TÜRKTAV, Kazakistan Ankara Büyükelçiliği ve Kazakistan Kültür, Arşiv ve Dokümantasyon Başkanlığı ortaklığında düzenlenen ‘Ulu Bozkırın Altınısergisi açılışı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. Yılına armağan olarak yayımlanan Kazak Arkeolog Prof. Dr. Zainolla Samashev'in ‘Eski Türk Betim Sanatı’ kitabının tanıtım etkinliği, bugün 14.30’da Anadolu Medeniyetleri Müzesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Sergi açılışına Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Yerkebulan Sapiyev, Kazakistan Eyaleti Vali Yardımcısı Darhan Sapanov, akademisyenler ve Ankara'da görev yapan diplomatik misyon temsilcileri katıldı. 

BAKAN YARDIMCISI YAZGI ESERLERİ İLGİYLE İNCELEDİ

‘Ulu Bozkırın Altını’ sergisi açılışına katılan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, sergiye sunulan eserleri ilgiyle inceleyerek eserler hakkında bilgi aldı. 

Yapay Zeka destekli sıra dışı bir sergi Yapay Zeka destekli sıra dışı bir sergi

Eserleri inceledikten sonra açılış konuşması gerçekleştiren Yazgı, sanat eserlerinin sahip oldukları maddi değerlerin yanında Türk halklarının ortak tarihini, ortak kültürünü ve ortak sanatsal mirasını gözler önüne sermesi açısından çok önemli olduğunu ifade etti.

“HEPİMİZ KARDEŞLİK HAVASINDA YAŞIYORUZ”

Sergi açılışında konuşan Kazakistan Büyükelçisi Sapiyev, davetlilerin katılımlarından memnun olduğunu söyledi. Düzenlenen etkinlikte emeği geçenlere teşekkür eden Sapiyev, Kazakistan'ın özel mekanlarla dolu bir ülke belirterek, ülkesinin arkeolojik zenginliklere sahip olduğunu söyledi. Etkinliğin amacının Türkiye ile Kazakistan arasındaki "kardeşlik" ilişkilerini belirginleştirmek olduğunun altını çizen Sapiyev, "Bugün, biz burada hepimiz bir kardeşlik havasında yaşıyoruz" dedi.

Etkinlik, karşılıklı hediye takdimi ve hatıra fotoğrafı çektirilmesiyle sona erdi.

SERGİ HAKKINDA

Türk halklarının kültür varlıklarını, ortak tarihini ve tarihsel geçmişinin köklerini göstermeyi amaçlayan sergideki sanat eserlerin büyük çoğunluğu M.Ö. VIII.-VII. yüzyıllara tarihlenen kurganlarda tespit edilmiş olup dönem sanatçılarının derin bir malzeme bilgisi ile el becerilerindeki ustalığını gösteriyor. Çoğunluğunda bitkisel motiflerin yanı sıra hayvanlar ve mitolojik varlıkların betimlendiği eserlerde hayvanlar ile doğaüstü varlıklar erken devir Türk sanatının en önemli tarzı olan gösterişli hayvan üslubunda tasvir ediliyor.

Sergide sunulan eserler çeşitli tarihsel dönemlere ait kurganların kazıları sırasında ele geçen altın buluntular, silah çeşitleri, günlük yaşamda kullanılan eşyalar, törensel giyim kuşam örnekleri ve at koşum takımı süslemeleriyle temsil edilmekle birlikte Kazakistan coğrafyasında yaşamış halkların zengin kültürel mirasını oluşturuyor. Söz konusu eserler, Doğu Kazakistan bölgesinde yer alan ve göçebe Saka topluluklarının soylularına ait olan Şilikti, Berel, Eleke Sazı ve Akjaylau gibi kurgan mezarlıklarından geliyor. Bununla birlikte ziyaretçiler, On Ok boylarının bir Yabgu Kağanına ait Eleke Sazı Anıt Mezar Külliyesinde saptanan ve eşi benzeri bulunmayan Kağan betimli altın kemer tokasını görme şansına sahip oluyor.

SERGİDEN KARELER

MAY_4730MAY_4552MAY_4457MAY_4439MAY_4429MAY_4338MAY_4316MAY_4253MAY_4249MAY_4246IMG_1399IMG_1336IMG_1189IMG_1183IMG_1173IMG_1160IMG_1142IMG_1136IMG_1062IMG_1051IMG_1029

Kaynak: Muhammed Ali YAHŞİ