Nisan ayını geride bıraktığımız şu günler de ülke ve dünya gündemi de bu hafta oldukça yoğun geçti.

Bu hafta gündemde neler oldu, sizler için hazırladık.

İsrail’in Gazze saldırıları 205 gündür sürüyor

İsrail saldırılarının başladığı 7 Ekim'den bu yana öldürülen Filistinlilerin sayısı 34 bin 454'e, yaralı sayısı 77 bin 575'e çıktı

ABD ve Avrupa’nın birçok üniversitesinde Filistin’e destek gösterisi yapan öğrencilere şiddet uygulandı. Üniversitelerdeki eylemler gün geçtikçe artıyor.

Gazze Şeridi'nde yaşamını yitiren gazetecilerin sayısı 141'e yükseldi.

ABD, Filistin'in BM'ye tam üyeliği talep edilen karar tasarısını veto etti.

BM Genel Sekreteri Guterres, Orta Doğu'nun felaketin eşiğinde olduğu uyarısında bulunarak, "Artık bu kanlı misilleme döngüsüne son verilmeli." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hamas siyasi büro lideri İsmail Heniyye’yi kabul etti. Hamas Siyasi Büro Başkanı Heniyye: "Halen Erdoğan'ın BM'de Filistin haritasını kaldırarak nasıl işgal edildiğini açıklayarak Şimon Peres'e verdiği karşılığı hatırlıyoruz" dedi.

ABD, İsrail'e 1,3 milyar dolarlık yeni askeri desteğe hazırlanıyor.

Türkiye’den Gazze teklifi

Türkiye, Gazze’deki savaşın ilk aylarında Arap ülkelerine savaş sonrası dönem için güvenlik planlaması yapmayı teklif etti ama kabul edilmedi.

Filistin’e asker: İsrail medyasına konuşan Arap bir yetkiliye göre, Türkiye, Mısır ve diğer Arap ülkelerine yaptığı öneriye göre, savaş sonrası Gazze’ye birleşik bir ordu konuşlanacaktı.

Türkiye bu planı ABD ve İsrail’e sunmayı teklif etti, ancak Mısır dahil olmak üzere diğer Arap ülkeleri planı reddetti.

Arap ülkeleri hem kendi askerlerinin konuşlanmasından hem de Türkiye’nin bölgedeki hakimiyetini artıracağından korkarak adım atmadı.

Katar’daki rehine görüşmelerinde yaşanan başarısızlıklar sonrası Türkiye, ön plana çıkmaya çalışıyor. Hamas liderlerinin Türkiye’ye taşınması, Türkiye’ye bu konuda daha fazla nüfuz sağlayabilir.

Kuzey Afrika kaynaklı toz taşınımı birçok kentte etkisini sürdürüyor

Özellikle İç Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Batı ve Orta Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun batısında toz taşınımı etkisini sürdürüyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı verilerine göre, toz bulutunun görüldüğü yerlerde atmosferin hava kalitesini etkileyen partikül madde oranları arttı.

Dünya Sağlık Örgütünün metreküp başına 50 mikrogram olarak belirlediği partikül madde sınır değeri, İstanbul Üsküdar, Malatya, Edirne Keşan ve Çanakkale Çan'da 100-150 mikrogram olan "hassas" değerlere ulaştı.

Korhan Berzeg'in kemik parçalarına ulaşıldı

Balıkesir Gönen'de ormanlık alanda bulunan kemik parçalarından alınan DNA, Korhan Berzeg'in kızı ile eşleşti.

Korhan Berzeg'e ait olduğu düşünülen kemik ve kıyafet parçalarının yanı sıra Berzeg'in kimlik ve banka kartlarının bulunmasının ardından ekonomistin eşi Angela ve kızı Nisa Berzeg'in Gönen ilçesine gelerek verdiği DNA örneklerinin eşleştirmesi yapıldı. İstanbul Adli Tıp Kurumunda yapılan çalışmada, kemik parçalarından alınan DNA'nın Nisa Berzeg'den alınan DNA ile eşleştiği öğrenildi.

Armutlu Mahallesi'ndeki evinden 17 Haziran 2023'te sabah yürüyüşü yapmak için köpeği "Tina" ile ayrıldıktan sonra haber alınamayan ekonomist Korhan Berzeg (83) için İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü koordinasyonunda çalışma başlatılmıştı.

Ekipler, Armutlu ve çevresindeki ormanlık bölgenin yanı sıra yakın mahallelerde, su kuyuları, dere yatakları ve mağaralarda günlerce Berzeg ve köpeğini aramış, ancak herhangi bir ize rastlayamamıştı.

Geyikli ile Armutlu mahalleleri arasında 29 Ağustos'ta bir vatandaşın fark ettiği köpeğin "Tina" olduğu Berzeg ailesi tarafından teşhis edilmişti. Köpeğin, sağlıklı ve bakımlı olduğu belirlenmişti. Küresel konumlama sistemi (GPS) cihazı takılan köpeğin araziye bırakılmasından da herhangi bir sonuca ulaşılamamıştı.

23 Nisan'da Armutlu'ya yaklaşık 3,5 kilometre uzaklıkta mahalle sakinleri tarafından kemik ve kıyafet parçaları ile kimlik ve banka kartları bulunmuş ve bunlar, ekipler tarafından incelemeye alınmıştı.

Türkiye'nin 2035'te elektrikli araç sayısının 4 milyon 214 bin 273'e ulaşacağı  öngörülüyor

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na göre Elektrikli araç sayısında 2030'da düşük senaryoda 776 bin 362, orta senaryoda 1 milyon 321 bin 932 ve yüksek senaryoda 1 milyon 679 bin 600'e ulaşılacak.

"20 bin değil, gerçek öğretmen ihtiyacı kadar atama yapılmalıdır!" "20 bin değil, gerçek öğretmen ihtiyacı kadar atama yapılmalıdır!"

2035'te ise elektrikli araç sayısı düşük senaryoda 1 milyon 779 bin 488, orta senaryoda 3 milyon 307 bin 577, yüksek senaryoda ise 4 milyon 214 bin 273'e çıkacak. Öte yandan, şarj altyapısına yönelik çalışmaların geliştirilmesiyle şarj istasyon ve soket sayılarında da artış bekleniyor.

Küresel askeri harcamalarda 2023'te 2 trilyon 443 milyar dolarla rekor kırıldı

Daha fazla mermi: Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI), 2023 yılına ilişkin küresel askeri harcamalar raporunu açıkladı.

Küresel askeri harcamaların, 2023'te bir önceki yıla göre reel olarak yüzde 6,8 artışla 2 trilyon 443 milyar dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesini gördüğü belirtilen raporda, geçen yılki artışta, Avrupa, Afrika ve Orta Doğu’da askeri harcamalardaki keskin yükselişin etkili olduğu vurgulandı.

Raporda, küresel askeri harcamaların 9 yıldır art arda yükseldiği ve son 3 yıldır rekor yenilediği kaydedilerek, küresel olarak kişi başına askeri harcamanın 306 dolarla 1990'dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştığı ifade edildi.

Muhabir: Cemil Cahit SARAÇOĞLU