31 Mart'ta gerçekleşecek yerel seçimlere kısa bir süre kala siyasi partilerin aday belirleme süreçleri devam ediyor. 20 Şubat'a kadar listelerin Yüksek Seçim Kurulu'na teslim edilmesi gerekirken; CHP'de de gözler 12 Şubat'ta yapılacak Parti Meclisi (PM) toplantısına çevrildi. Söz konusu toplantıda pek çok adayın netleşmesi beklenirken Çankaya Belediyesi için yarışacak isimde de karar kılınması bekleniyor.

“Otomobil ihtiyacı olanlar bir an önce alışverişini tamamlamalı” “Otomobil ihtiyacı olanlar bir an önce alışverişini tamamlamalı”

"CHP'nin kalelerinden" Çankaya için şu ana dek 25 isim partiye aday adaylığı başvurusunda bulundu. Bu isimlerden biri de Ankara büyükşehir Belediye (ABB) Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi Başkanı Bekir Ödemiş. Adaylık başvurusu için bu görevinden istifa eden Ödemiş, belediyecilik geleneğine de uzak bir isim değil, zira iki dönem Ürgüp Belediye Başkanlığı görevini de yürüttü. Ödemiş'e "Neden Çankaya?" sorusunu yönelttiğimizde öncelikle 50 yıldır Çankaya'da yaşadığını ve birikimini artık yaşadığı yer için kullanmak istediğini belirtiyor. Ödemiş, "İki dönem Ürgüp Belediye Başkanlığı görevimin dışında 50 yıldır burada yaşıyorum. CHP'nin yetiştirdiği yerel yöneticilerdenim, bu dönemde de isterim ki bu birikimi, donanımı yaşadığım kente hizmet olarak vereyim. Mansur Bey'le de (ABB Başkanı Mansur Yavaş) dört buçuk yıl verimli bir dönem geçirdik, Ankara'ya çok nitelikli projeler yaptık" diyor. 

Bu soruya ayrıca "testi" metaforu üzerinden de yanıt veren Ödemiş, "Testinin yenisi suyu serin tutar, toprak aynı toprak ama testiyi değiştirmekte fayda var" diyor.

'YAPTIKLARI YAPACAKLARININ TEMİNATI'

Dört buçuk yıl boyunca ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi Başkanlığı görevini yürüten Ödemiş, bu görevi boyunca sunduğu hizmetleri de sıralayarak "yaptıklarının yapacaklarının teminatı" olduğu mesajını verdi. Ödemiş; öncelikle başkentte bulunan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün anıt heykellerini restore ettiklerini belirterek, şunları anlattı:

"Anafartalar Çarşısı restorasyonu bitti. Gençlik ve Spor binasına EGO'yu getiriyoruz, o bitti. Hemen bitişiğinde Ulus İşhanı var onun restorasyonunu yaptık, içindeki esnaf çalışmaya devam ederken üstteki katın birisini barolara verdik ‘İlk Bürom’ diye. Bir de dezavantajlı kadınlar için ‘Gelincik Ofisi’ni açtık, hukuk bürosu yine. Amaç şu; sadece restore etmekle, korumakla kalmasın buralara görev ve işler verelim ki yaşamalarını da sağlayalım." 

Kızılay'da bulunan ve başkentlilerin uğrak noktası konumunda olan Güvenpark'ın dönüşümü için ihale yapıldığını belirten Ödemiş, buradan kalkan otobüslerin kaldırılacağını ve parkın artık kartpostallarda kalan eski haline getirileceğini söyledi. Ödemiş ayrıca 13 Mart 2016'da Güvenpark'ta bulunan otobüs duraklarına düzenlenen terör saldırısında yaşamını yitirenler için bir köşeye anıt yapılacağını da sözlerine ekledi. 

ÇANKAYA UNESCO YOLUNDA 

Ankara'nın UNESCO Dünya Mirası listesine beş alanının girdiğini anımsatan Ödemiş, liste için altıncı öneri olarak Çankaya'yı sunduklarını ifade etti. Cumhuriyet'in kuruluşunun tanığı olan Çankaya'nın 100 yıllık geçmişiyle dünya mirası listesinde yer alması gerektiğine inanan Ödemiş, şunları söyledi:  

"Gordion ve Aslanhane (Ahi Şerafettin Cami) kesin listeye girdi. Üç yer de geçici listede; Hacı Bayram'ın çevresi ve Augustus Tapınağı, Beypazarı ve Tuz Gölü. Biz altıncıyı önerdik; o da Çankaya. Çünkü Çankaya Cumhuriyet'in kuruluşuna ev sahipliği yapmış 100 yıllık bir yer."

Ödemiş, "Bir yer UNESCO'ya sunulduğu zaman orası evrensel bir değer kazanıyor, çünkü dünya mirası listesine giriyor. Artık sadece Türkiye'nin, Ankara'nın değil dünyanın bir değeri haline dönüşüyor. Bu kapsamda da UNESCO'ya sunduğunuz bir yeri her anlamda gerek altyapı gerek teknik gerek çevre düzenlemeleriyle gerekse de kentteki sosyal-kültürel donatıyla hazırlamanız lazım" ifadelerini kullanıyor. 

ANKARA'NIN ÖYKÜSÜNÜ YENİDEN YAZMALIYIZ

Çankaya adaylığı için "UNESCO'ya öneriyorsak UNESCO'ya hazır hale getirmek için de çalışacağız" diyen Ödemiş, kentle ilgili akademik çalışmalardaki azalmaya da dikkati çekiyor. Ankara'ya ilişkin akademik çalışmaların son 20-25 yılda azaldığını ifade eden Ödemiş, bu sorunun yerel yönetimlerden kaynaklı olduğunu belirtiyor. Ödemiş, "Yerel yönetim akademiye kapısını kapatırsa bu sefer başka yerlere kaçıyorlar. İstanbul'a, İzmir'e gittiler, giden de geri dönmedi. Şimdi bizim bu kanalları açmamız lazım" diyor. 

Ayrıca çoğu sanatçının,  Ankara kökenli olduğuna vurgu yapan Ödemiş, ancak şimdi bu konuda Ankara'nın içinin boşaldığını belirterek, "Ankara'nın öyküsünü yeniden yazmamız lazım" diyor. 

ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ’Nİ ‘CUMHURİYET MÜZESİ’ YAPMAK İSTİYORUM

Ödemiş'e göre Çankaya'nın bir başka sorunu da yoksullaşma. Çankaya'da yaşayan emekli vatandaşların alışageldiği bir yaşam biçimini sürdürdüğün belirten Ödemiş, şimdi bu koşulların yitirildiğine değiniyor. Ödemiş, söz konusu durumu şöyle anlatıyor:

"Eskiden Türkiye'nin iyi bürokratı dediğimiz, biraz iyi maaş alan, o alışageldiği yaşamı sürdürebilen bir emekli kitlesi vardı Çankaya'nın. Şimdi örneğin kebap yiyemiyor bizim buradaki emeklilerimiz. Buradaki emeklilerin tiyatro, kitap, kültür sanat gibi bir sürü yaşam alışkanlığı var, ama erişemiyorlar artık, bizim bunlara da el atmamız lazım."

Söz konusu soruna yönelik Ödemiş'in önerisi ise mutlaka beş yıldızlı kent lokantaları yapmak. 

Ödemiş'in vaatlerinden birisi de Ayrancı'da bulunan eski ABD Büyükelçilik binasını satın alınarak "Uluslararası Cumhuriyet Müzesi"ne dönüştürmek. ABD Büyükelçiliği'nin 2022 yılında Çukurambar'a taşınmasının ardından, Atatürk Bulvarı üzerinde yer alan eski bina kullanılmamaya başlandı ve   geçtiğimiz temmuz ayında binanın satışa çıkarıldığı belirtilmişti. 

ADAY İLAN EDİLİRSE İLK NE YAPACAK?

Ödemiş, partisi tarafından aday ilan edilmesi durumunda ilk olarak hemen ertesi günü kent konseyi, meslek odaları ve sivil toplum örgütlerini toplayacağını ve stratejik plana başlayacağını belirtiyor. Ödemiş, "Nüfusu 50 binin üzerinde olan belediyenin altı ay içinde stratejik planlamasını yapması gerekiyor. Niye vakit kaybedeyim?" diyor. 

Kaynak: Merve US ACIOĞLU