Erozyon, toprak kaybı, gıda güvencesinin azalması, su stresi, iklim krizi, sel felaketleri, biyolojik çeşitlilik azalması, ormansızlaşma, doğa koruma alanlarının tahrip edilmesi ve deprem… TEMA Vakfı, 2023 yılında gerçekleşen olumlu ve olumsuz çevre olaylarını raporlaştırdı. Raporda bundan sonrasında neler yapılması gerektiğine dair bilgi ve görüşlere yer verildi. TEMA Vakfı'nın 2023 yılında elde ettiği olumsuzlukların yanında olumlu çevre haberleri de vardı. Murat Dağı'nda planlanan maden projesinin durdurulması, Eskişehir'deki termik santral projesinin ÇED olumlu kararının iptali ve Yalova'da tarım alanlarının korunmasına yönelik kazanımlar onlardan bazıları.  Ayrıca, BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'nin 28. Taraflar Konferansı'nda alınan kararlar arasında sera gazı emisyonlarını azaltma taahhütleri ve Küresel Durum Değerlendirmesi de olumlu adımlardan bir diğeri.  

İKLİM KRİZİ VE DEPREM

2023’ün şubat ayında meydana gelen deprem ise Türkiye'nin yaşadığı en büyük felaketler arasında yerini aldı.  Raporda bir diğer olumsuz çevre olayları ise su krizi, maden kazaları ve sel felaketleri gibi acı verici durumlardı. Raporda su krizinin artan sıcaklıklar, buharlaşma ve kuraklık nedeniyle derinleştiği ifade edilirken, iklim krizinin etkilerinin her geçen gün daha çok hissedildiği, su varlıklarını korumanın ve israfı önlemenin önemine dikkat çekildi.

Ayrıca, orman yangınları, maden kazaları, sel felaketleri ve diğer doğa olaylarından kaynaklanan can ve mal kayıplarına dikkat çekilerek, iklim krizine karşı alınacak uyum tedbirlerinin hayati öneme sahip olduğu belirtildi.

Kaynak: Nursel DİLEK MANAVBAŞI