Ankara’nın gözde semtlerinden Çukurambar, muhafazakar/dindar görünümüyle ön plana çıkıyor, ancak durum göründüğünden çok farklı. 2000’li yıllara kadar gecekondu yerleşimi olan Çukurambar, AK Parti’nin iktidara gelişiyle adından söz ettirmeye başladı. O dönem milletvekili lojmanlarının kapanmasıyla, konut arayışı içine giren vekiller, dönemin Orman Bakanı Osman Pepe’nin oğlu tarafından bu bölgede inşa edilen toplu konutlara yerleşti. Hem parti genel merkezlerine hem de Meclis’e yakın olması, Çukurambar’ın cazibesini arttıran özellikleri arasında bulunuyordu. Hala halk arasında bir dönem çoğunlukla siyasilerin ikamet ettiği site, “Parlamenterler Sitesi” ismiyle anılıyor.

GECEKONDUDAN GÖKDELENE

Tabiatıyla milletvekillerinin bu bölgede ikamet etmeye başlaması, semtin çehresini de gittikçe değiştiriyor. Bugün hala birkaç gecekondu bulunsa da artık bölgede gökdelenler, rezidanslar, alışveriş merkezleri, lüks mekanlar, nargileciler ve bu mekanların önünde son model otomobiller göze çarpıyor.

15 yıldır Çukurambar’da Mahalle Muhtarlığı görevinde bulunan İhsan Gülbudak, buraya 2002’de geldiğini ve o dönem semtin gecekondudan geçilmediğini, yolların çamur deryası olduğunu belirtiyor.

ALTYAPI YAPILMADAN ÜSTYAPI YAPILMIŞ

Sohbetimize dahil olan mahalle sakinleri ise bölgede altyapı sorunlarının hala devam ettiğinden dert yanıyor. Bir mahalleli, “Bulutlu havalarda sokaklar kokuyor, Çukurambar’ın böyle bir handikapı var” diyor. Muhtar Gülbudak’a siyasetçilerin bu kadar ağırlıklı olduğu bir mahallede altyapı sorununun neden çözülemediğini sorduğumuzda ise “Siyasetçiler maalesef mahallesiyle çok fazla ilgilenmiyor” yanıtını veriyor. 

KONUT FİYATLARI CEP YAKIYOR

“Çikolatalardaki hileler sağlık açısından risk oluşturuyor” “Çikolatalardaki hileler sağlık açısından risk oluşturuyor”

Çukurambar’da ev satın almak ya da kiralamak hep maliyetli olmuş ancak son dönem artan enflasyon nedeniyle fiyatların daha da yükseldiği görülüyor. Muhtar Gülbudak, bölgedeki altyapı sorunları hala devam etmesine karşın konut fiyatlarındaki yükselişi şöyle anlatıyor:

“Evlere baktığınız zaman, evlere değer biçilmiyor… Ne kirasına ne satın almasına. Burada 2+1, 1+1 yok. 3+1, 4+1 ve dubleks evler var. Geçen birisi aradı 9 buçuk milyon istediğini söyledi. 4+1 vardı, 7 milyon liraya satılmış Kiralar ise 35-40 bin civarında. Artık burada 10 bine, 15 bine imkânsız. Öyle bir şey olsa Kızılay’a kadar kuyruk olur.” 

ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ DE YAKIN ZAMANDA BURAYA TAŞINDI

Semtte göze çarpan önemli mekanlar arasında ABD Büyükelçiliği de bulunuyor. Yıllarca Cinnah Caddesi’nde bulunan büyükelçilik binası, Ağustos 2022’den bu yana Çukurambar’da yer almaya başladı. Ayrıca, yine burada bulunan J.W. Marriott Otel de pek çok siyasetçinin kullandığı mekân haline dönüştü. Hatırlatmak gerekirse; geçtiğimiz yıl eski CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı adayı olmasına karşı çıkan İYİ Parti lideri Meral Akşener, Kılıçdaroğlu ile burada görüşmüştü. Ek olarak Pelit Pastanesi de yine Ankara kulislerinin konuşulduğu mekanlar arasında bulunuyor. Bu bölgede yer alan mekanların, özellikle partilerin genel merkezlerine yakın olması nedeniyle tercih edildiği düşünülüyor.

AK PARTİLİLER GİTTİ, KILIÇDAROĞLU KALDI

Muhtar Gülbudak, AK Partililerin hemen hemen birçoğunun artık Çukurambar’dan taşındığını belirterek, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin açılmasıyla artık Beştepe’nin karşısında yer alan siteleri tercih ettiklerini sözlerine ekliyor. Gülbudak, hala üst düzey bürokratların ve eski vekillerin bu semtte konakladığını, ancak ünlü siyasetçilerden sadece Kemal Kılıçdaroğlu’nun Çukurambar’da kaldığını belirtiyor. 

SİYASİ EĞİLİM CHP’DEN YANA

Çukurambar, muhafazakâr camianın uğrak noktalarından olsa da seçim sonuçları semtin CHP eğilimli olduğunu gösteriyor. 2023 yılında yapılan genel seçimlerde mahallede CHP’nin oy oranı yüzde 47,37 iken; AK Parti’nin oy oranı yüzde 17,62’de kalıyor. Muhtar Gülbudak da Çukurambar’daki siyasi eğilimin CHP tabanlı olduğunu belirterek, oy oranının ise yüzde 50’nin üzerinde olduğunu ifade ediyor.

Siyasi eğilim hep böyle olmadığını da belirten Gülbudak, “Bir ara AK Parti eğilimindeydi. Ben 2002’de geldim, 2010-2011’e kadar böyle gitti. Sonra gittikçe vekiller de değişince mahalle kabuk değiştirdi” diyor.

Kaynak: Merve US ACIOĞLU