'Kralların hastalığı', 'zengin hastalığı', 'damla hastalığı' gibi adlarla da anılan gut hastalığının ilk belirtisi aşırı ağrı olarak biliniyor. Eklemlerde iltihap oluştuğundan, bu bölgeler şiddetli ağrılara sebebiyet veriyor. Bu ağrılar yaşamı olumsuz etkiler ve kimi zaman uykudan bile uyandırabiliyor. Ayak başparmağında kendini daha fazla gösteren bu vaka, kızarıklık ve şişme gibi reaksiyonlara yol açıyor. Kişi yürümekte zorluk çeker ve ayak yapısında oluşan değişiklik ile karşılaşır. Eklemlerde oluşan bu romatizma türü, hareket özgürlüğünü de kısıtlar ve eklemlerde farklı sorunlara da neden olur. Eklemlerin işlevini yerine getirememesini sağlar. Başparmağın yanı sıra diz, bilek, dirsek, el gibi birçok uzuvda da reaksiyon gösterebilmektedir. Hastalığın belirtileri genelde ağrı atakları ile kendini gösterir. Bazı hastalarda titreme, halsizlik, zonklama gibi olumsuzluklar da görülebilir.

GUT HASTALIĞINDA PÜRİN KISITLANIR!

Bazen metabolizma bozukluğuna bağlı bazense şişmanlık ve kronik hastalıkların tetiklemesiyle oluşan gut hastalığı, genelde 40 yas üstü yetişkinlerde, çok kilolu erkeklerde ve devamlı alkol alanlarda sık rastlanıyor. Hastalık durumunda vücutta ürik asit seviyesi yüksek seyrediyor. Diyetisyen Arzu Şen, 'Ürik asiti düşürebilmek için de pürin kısıtlanır. Çünkü pürin; proteinli besinlerle alınır ve vücudumuzda ürik aside dönüşür. Aslında bu doğal bir süreçtir. Gut hastalığında ağrıları azaltmak ve ürik asidin atımını artırmak için ilaç tedavisi uygulanır. Diyet tedavisi de şarttır' dedi.

PÜRİN KISITLI DİYET NEDİR VE NASIL UYGULANIR?

Şen, Pürin kısıtlı diyeti şöyle anlattı: 'Proteini yüksek yani pürinden zengin besinlerin tüketim sıklığı ve miktarları diyette belirlenir. Bunlar orta derecede pürin içeren; et, tavuk, balık, kuru baklagiller, karnabahar, ıspanak, bezelye, mantar ve kuşkonmazdır. Yüksek derecede pürin içeren küçük balıklar, kabuklu deniz hayvanları, sakatatlar, av etleri diyette yasaklanır. Tam yağlı ve çok yağlı yiyecekler, kızartmalar, sucuk, pastırma, salam, sosis, içeriği bilinmeyen hazır gıdalar da beslenmeden uzaklaştırılır. Kilo kontrolü önemli olduğu için ve yağ ürik asitin vücuttan atılımını azalttığı için beslenmede yağ sınırlanır. Süt ve süt ürünleri, yumurta, tahıllar, ekmek grupları, meyve ve sebzeler bu diyette serbest yiyeceklerdir. Ancak bu yiyeceklerin de günlük tüketilecek enerji miktarı içinde dikkatli ayarlanması sağlıklı olur. Sebze ve meyve tüketiminin arttırılması sağlanır. Bol su ve sıvı tüketimi şarttır. Ürik asit kristallerinin atımını kolaylaştırır. Alkollü içecekler kesinlikle yasaktır. Eğer gut bir kronik hastalığa eslik ediyorsa, diyet programları birleştirilir.

Editör: Haber Merkezi