Kalp ameliyatları, gelişen teknoloji ile hastaya ameliyat sonrası daha konforlu ve çabuk iyileşme süreci sağlayabiliyor. Bu teknolojinin en önemlisi robotik kalp cerrahisidir. Memorial Ankara Hastanesi Kalp Damar Cerrahlarından Prof. Dr. Serkan Durdu, robotik kalp cerrahisine ilişkin sorularımızı yanıtladı. Durdu, Da Vinci cihazı ile birçok kalp ameliyatının yapılabileceğini ve bu yöntemin hastaya çok büyük konforlar sağladığını söyledi. Durdu, “Robotik cerrahi teknik olarak uygun olan hastalara uygulandığında hastanın iyileşme hızını ve konforunu artırarak önemli avantajlar sağlar. Robotik cerrahi; kalp ameliyatının riskini artırmaz, aksine tecrübeli ellerde daha fazla fayda sağlar.  Açık kalp ameliyatında çok daha uzun süren toparlanma süreci burada çok daha kısa sürer. Çok küçük delikler yardımıyla ameliyat yapılmaktadır ve bu teknik mini kesilerle yapılan tüm operasyonlardan daha hızlı yara iyileşmesi sağlar. Bu da ameliyat sonrası iyileşmeyi hızlandırır ve üstün kozmetik sonuçlar verir. Hasta bir süre sonra ameliyat geçirdiğini dahi unutmakta, psikolojik olarak da oldukça rahat bir süreç geçirmektedir. Ameliyat sonrasında hastaların günlük yaşamlarına dönüşü daha hızlı olmaktadır” diye konuştu.

“Otomobil ihtiyacı olanlar bir an önce alışverişini tamamlamalı” “Otomobil ihtiyacı olanlar bir an önce alışverişini tamamlamalı”

Robotik kalp cerrahisi hakkında bilgi verir misiniz?

Robotik kalp cerrahisi, Da Vinci Robotik Cerrahi ya da diğer adıyla robot teknolojisi, koroner arter bypass ameliyatlarında, mitral ve triküspit kapak tamirleri ya da kapak değişimi ameliyatlarında, kalp içindeki deliklerin kapatılmasında ve tümör ameliyatlarında robotik cerrahi yapılabilmektedir. Ayrıca, uygun hastalarda kalp içindeki deliklerin kapatılması, tümör ameliyatları, atriyal fibrilasyon için ablasyon işlemleri, sol atriyal apendiksin kapatılması ve sol atriyal remodelling prosedürleri güvenli ve etkin bir şekilde yapılabilmektedir.

Cerrah bu ameliyatı nasıl gerçekleştiriyor?

Robotik kalp cerrahisinde 2 ila 4 cm'lik kesiye ek olarak 3 adet 8 mm'lik delikler açılarak ameliyat yapılır. Robotik kalp cerrahisinde robotun kollarının hareket kabiliyeti çok yüksektir ve cerrah görüntüyü 3 boyutlu görür.  Cerrah, ameliyatı kumanda edecek bir konsol başına oturur ve bu konsolla robotun kollarını hareket ettirir. Bu kollardan birinde kamera vardır. Bu kamera iç görüntüyü 3 boyutlu olarak 10 kat büyüterek monitöre yansıtır. Kalp damar cerrahisi uzmanı da bu sayede robotun kollarıyla birlikte hassas bir ameliyat gerçekleştirir.

AMELİYATA HAZIRLIK AŞAMASI

Robotik kalp cerrahisinde herhangi bir hazırlık aşaması var mı?

Bu cerrahide günler süren bir hazırlık aşaması yok. Biz her şeyi zaten kendi hastanemizde gerçekleştiriyoruz, yarım günde hastayı ameliyata hazırlıyoruz. Ameliyat da daha önce belirttiğim gibi doktor gözetiminde robot kolları ile gerçekleşiyor sadece.

Robotik cerrahide klasik yöntemdeki gibi göğüs kemiği kesilir mi?

Göğüs kemiği bu yöntemde kesilmez; böylece hastanın operasyon sonrası yaşanabilecek enfeksiyon komplikasyonu ile karşılaşılmaz, göğüs kafesinin açılmasına gerek olmadan küçük kesilerle gerçekleştirildiği için; kısa sürede iyileşme, daha az ağrı, daha az yara izi gibi önemli avantajlar sağlıyor. Genç yaştaki kalp hastaları, kadınlar ve iş temposu yüksek olan bireyler tarafından da sıkça tercih edilen robotik kalp ameliyatları pek çok hastalık için uygulanabiliyor.

Robotik kalp cerrahisinde hekim deneyimin de büyük önemi var sanırım?

Elbette bu ameliyatı yapacak hekim ve ekibinin büyük önemi var. Bu ameliyatların yapılabilmesi için merkezde alanında uzmanlaşmış anestezi doktorları, ameliyat hemşireleri, perfüzyonistler ve robotik kalp cerrahlarının bulunması gerekir. Robotik cerrahi bir ekip işi olup, bu cihazın olduğu hastanelerde uygulanabilmektedir.

Her hastaya uygulanabilir mi?

Robotik cerrahi olacak hastaların bu yönteme uygun olup olmadıkları bu yöntemi aktif olarak uygulayan robotik kalp cerrahları tarafından değerlendirilir. Robotik cerrahiye karar verme aşamasında fizik muayene bulguları ve radyolojik görüntüleme çalışmaları çok kıymetlidir. Hastaların ekokardiyografi, anjiyo ve tomografi tetkikleri de değerlendirilmelidir. Elektif bir kalp ameliyatı olunacaksa yani operasyon acil değil ise kişi robotik cerrahi adayı olabilir.

Robotik cerrahinin avantajları nelerdir?

Robotik cerrahi teknik olarak uygun olan hastalara uygulandığında hastanın iyileşme hızını ve konforunu artırarak önemli avantajlar sağlamaktadır. Robotik cerrahi; kalp ameliyatının riskini artırmaz, aksine tecrübeli ellerde daha fazla fayda sağlar.  Açık kalp ameliyatında çok daha uzun süren toparlanma süreci burada çok daha kısa sürer. Çok küçük delikler yardımıyla ameliyat yapılmaktadır ve bu teknik mini kesilerle yapılan tüm operasyonlardan daha hızlı yara iyileşmesi sağlar. Bu da ameliyat sonrası iyileşmeyi hızlandırır ve üstün kozmetik sonuçlar verir. Hasta bir süre sonra ameliyat geçirdiğini dahi unutmakta, psikolojik olarak da oldukça rahat bir süreç geçirmektedir. Ameliyat sonrasında hastaların günlük yaşamlarına dönüşü daha hızlı olmaktadır.

Kaynak: Zehra ŞAHİNDOKUYUCU