Amerikan Ulusal Araştırma Kurulu daha sonra risk nitelendirmesi, yönetimi ve iletişiminin nasıl yapılacağı ile ilgili bir uzman grup raporu hazırlatmıştır. Bu kurul risk değerlendirmesinin kararlarla ilgili bilgilendirme ve problem çözmeye yoğunlaşmasının zorunlu olduğunu, riskin sosyal boyutunun daha risk değerlendirmesinin başında hesaba katılarak yönetim ve iletişim aşamalarında sürdürülmesi gerektiğini belirtmiştir. Grubun görüşüne göre risk altındakiler erken ve etkileşimli bir biçimde sürece katılmalıdır. Bireylerin sürece katılması kişilerin sürece katılmaya davetiyle sağlanamaz. Kişilerin süreçte etkili olabileceklerine inanmaları gerekir. Bu güven verilmemişse kişiler sürecin dışında kalmaya devam ederler. Değişik zamanlarda uzman ya da toplum görüşü istenmiş olmasına rağmen başlangıç taslağının hiç değişmeksizin uygulama sokulması örnek verilebilir.

Bir diğer yaklaşım ustinsel model yaklaşımlarıdır. Kişilerin değişik görüngüleri nasıl anladıkları ve gördükleri ya da onların durumla ilgili ustinsel modellerine dayan bir yaklaşım biçimidir. Bilişsel psikoloji ve yapay zeka araştırmalarına dayanır. Bu yaklaşımda iletişimci grup işe risk iletişim çabalarının yönlendirileceği grubu belirleyerek işe başlarlar. Riskle ilgili görüşlerini belirlemek üzere bu grup üyeleriyle görüşmeye başlarlar. Bu görüşmelerden sonra hedef gruptakilerin riskle ilgili ustinsel modelleri oluşturulur. Bu ustinsel modeller uzman modelleri ile karşılaştırılır. Daha sonra daha özgül bir anketle iki model arasındaki farklılıklar netleştirilir. Risk iletişim mesajları hedef gruptakilerin bilgilerindeki uyumsuzlukları ya da boşlukları ortadan kaldırmaya yönelik olarak hazırlanır. Burada hedef risk altındakileri bilim adamları gibi düşündürmek değil toplumun 'aydınlatılmış karar' ya da 'bilinçli karar' vermelerini sağlayacak bilgileri belirlemektir. İletişimden önce mesajı alacak olanların riskle ilgili olarak nasıl düşünüyor anlama olanağı verir.

İletişim özen iletişimi, oydaşma iletişimi ve kriz iletişimi olarak üçe ayrılır. Özen iletişimi sağlık ve güvenlik riskleri, yani tehlike yaratan ve bunların ortadan kaldırılmasıyla ilgili bilimsel araştırmalar sonucu belirlenmiş ve hedef grubun çoğunluğunca kabul edilmiş risklerle ilgili risk iletişimidir. İşyerindeki potansiyel tehlikelerle ilgili çalışanların eğitimiyle ilgili endüstriyel risk iletişimi ya da sigara konusunda bilgilendirme ve tavsiyelerle ilgili sağlık bakım iletişimleri örnek verilebilir.