Zigana Doğa Okulu Başkanı Savaş Aydın, turizmde sürdürülebilirliği, koruma ve kollamayı planlamanın önemine dikkat çekti. Gümüşhane'de gerçekleşecek 2ʼnci Uluslararası Sürdürülebilir Turizm Kongresi ile ilgili bilgiler veren Aydın, 'Bu kapsamda, çalıştayda paydaşların görüşleri doğrultusunda turizmin sürdürülebilirliğine zarar verecek uygulamaların tartışılması, çözüm önerilerinin geliştirilmesi ve sürdürülebilir turizm ile ilgili farkındalığın arttırılması sağlanacak. Bu Gümüşhane için konuşulsa da tüm bölgeler için geçerli bir durum. Çünkü turizmde koruma ve sürdürülebilirlik çok önemlidir.' dedi. Biz de Başkent olarak Aydın ile turizmi ve turizmin sürdürülebilirliği hakkında konuştuk.

Turizm konusunda yaşanılan sorunlar nelerdir anlatır mısınız?

Turizm, doğa ve insan için yapılan bir etkinliktir, onu yok sayamayız. Turizmde en önemli şeylerden biri coğrafyayı korumanın ve kollamanın önemine dikkat etmektir. Bizim o yörede en çok konaklama sorunumuz var. Bunun yanında geçiş bölgesi olduğumuz için insanlara destinasyon sunmak, doğa yürüyüşleri için alanlar açmak lazım. Çok önemli bir bitki floramız var ve bunları da çok iyi sunmamız gerek. Buraya gelen turistlere eko kültürümüzü bozmadan kendi kültürümüzü bozmadan bunu sağlayabilmek gerek. Bunların hepsi tartışılacak. Gümüşhane masaya yatırılacak.

2. Uluslararası Sürdürülebilir Turizm Kongresi ile ilgili öncelikle neler söylersiniz?

Etkinliklerde Gümüşhane masaya yatırılacak ve doğayı koruyarak nasıl turizm geliştirilebilir bu değerlendirilecek. 2'nci Uluslararası Sürdürülebilir Turizm Kongresi, Gümüşhane Üniversitesi tarafından 'Gümüşhane'de sürdürülebilir turizm' başlığıyla 21- 23 Eylül tarihleri arasında yapılacak.

GÖRÜŞLER BİLİM DÜNYASINA SUNULACAK

Bu kongrenin amacı nedir?

Uluslararası Sürdürülebilir Turizm Kongresi'nin birincisi Kastamonu Üniversitesi tarafından gerçekleştirilmişti. Şimdi bu kongrenin ikincisi Gümüşhane Üniversitesi tarafından 'Gümüşhane'de sürdürülebilir turizm' başlığıyla yapılacak. Kongreyle eş zamanlı olarak Sürdürülebilir Turizm Çalıştayı da gerçekleşecek. Turizm Fakültesi tarafından düzenlenecek olan kongrenin amacı, sürdürülebilir turizm kapsamında ülkemizdeki ve dünyadaki paydaşların görüşlerini farklı disiplinlerden araştırmacıların çalışmalarıyla bilim dünyasına sunmak.

Kongrede özellikle toplumun önde gelenleri bilgi paylaşımında bulunacak değil mi?

Kongrede, akademisyenler, sektör temsilcileri, kamu kurumu temsilcileri ve diğer turizm paydaşlarının katılımı ile güncel turizm konuları sürdürülebilir turizm yaklaşımıyla ele alınacak. Bu kapsamda, paydaşların görüşleri doğrultusunda turizmin sürdürülebilirliğine zarar verecek uygulamaların tartışılması, çözüm önerilerinin geliştirilmesi ve sürdürülebilir turizm ile ilgili farkındalığın arttırılması sağlanacak.

Zigana Doğa Okulu olarak siz de kongreye katılıyorsunuz değil mi?

Aynen bizde kongrede yer alacağız. Zigana Doğa Okulu olarak tüm paydaşlarla birlikte neler yapabiliriz onu tartışacağız. Zaten korunur, kollanabilir bir turizm yapmıyorsanız, onun adına turizm denilmez. Turizmde, turist sayısı ve taleplerin artmasının yanında eğer ki bu talebi karşılayacak alt yapı yoksa sorunlar çıkar. Bu sorunlara çözüm hazırlayarak, çözümleri konuşacağız. Gümüşhane bir geçiş bölgesi. Burada insanların günübirlik konaklamalarını sağlayacak düzenlemeler yapmamız gerekiyor. Bu arada 19 Ağustos'ta Zigana köyünde yapılacak olan 10. Lames Bilim Kültür ve Sanat şenliklerine halkımızı davet ettiğimizi de belirtmeden geçmek istemedim.

Editör: Haber Merkezi