Kebaptan sonra şırdanı da mutfağına koydu

Adana doğumlu olan kebap ustası Fatih Yaylamaz, Kızılay Konur Sokak’ta açmış olduğu işletmesinde Ankaralılara orijinal Adana kebabı servis etmesiyle biliniyor. Yaylamaz, şimdi de Adanaʼnın en bilinen yiyeceklerinden şırdanı aslına uygun şekilde Ankaralılara servis ediyor.

Kebaptan sonra şırdanı da mutfağına koydu

Tolga ALCA
 Kebap ustası Fatih Yaylamaz, Ankaralılara Adana kebabından sonra, şırdan servis ederek dikkat çekiyor. Yaylanmaz, şırdan hakkında bilinmeyenleri şöyle anlattı: “Öncelikle bir yanlış anlaşılmayı düzeltelim şırdan, dürüm yapılarak yenen bir sakatat değildir. Şırdan, her hayvanda bir tane olur. Bir sakaktat türüdür, koyunda bir keseciktir. Özelikle koyundan yapılmasının sebebi daha yumuşak ve lezzetli olduğu içindir. Şırdanı çeşitli şekillerde değerlendirebiliriz. Örneğin şırdan tuzlama ya da şırdan çorbası şeklinde sunum yapılabilir. Adana’ya özgü olarak da genellikle dolma şeklinde yapılır.”

TEMİZLİĞİNE DİKKAT EDİLMELİ

Yaylamaz, şırdanın yapılışında dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı: “Yapılırken temizliğine çok dikkat edilmelidir. Özellikle bizler şırdanı yıkadıktan sonra kireç suyuna yatırırız ki temiz olsun. Sonrasında ise bildiğimiz sebze dolmasının içine katılan pirinç, baharat kıyma, kuyruk yağı, pul biber, salça, tuzu harmanlandıktan sonra şırdanın içine katılır. Sonrasında iple dikilir ve belli bir müddet kaynatıldıktan sonra servise hazır hale gelir.”

SUNUM VE YEME ŞEKLİ

Şırdanın sunumu yapılırken isteyen çatal ve bıçak kullanarak, isteyen de Adana’da olduğu gibi yağlı kağıt kullanarak yiyor. Şırdan sade ya da üzerine baharat kullanılarak tüketiliyor. Baharat olarak pul biber ve kimyon kullanılıyor. Yaylamaz, “Şırdan, bilmeyenler için garip gelebilir ama tadına baktıktan sonra vazgeçilmez bir lezzettir. Herkesin en az bir kere denemesini tavsiye eder, Ankara Kızılay Konur iki sokakta Hakiki Adanalı Dürüm ve Şırdan yemeğe bekleriz” diyerek bu lezzeti tatmayanlara bir fırsat sunuyor.

 ADANA’NIN YÖRESEL LEZZETLERİ

 Fatih Yaylamaz, Adana’nın yöresel lezzetlerini şöyle sıraladı: “Adana’ya ait o kadar çok şey var ki saymakla bitiremeyiz. Kebap, Şalgam suyu, Kabak çintme, Sıkma, Karakuş tatlısı, Mahluta çorbası, Bici bici, Kısır, Karsambaç, Çamlıyayla, Yüksük çorbası gibi Adana’ya özgü yiyecek ve içecekler ulusal ve uluslararası alanda bilinir ve sıklıkla tüketilir. Yaz dönemine girdiğimiz şu dönemlerde bici bici yani soğuk tatlı, serinletici özelliği ile gazlı içeceklerden daha faydalı ve zararsızdır.” Ankara’da geniş kapsamlı bir Adana mutfağını içine alan restaurant açmak istediğini belirten Yaylamaz, “Ankara’daki mekânımızda Adana’ya özgü yiyecek ve içecekleri insanların damak tadına sunuyoruz. Ama tabi ki her ürünü buraya getiremiyoruz. Onun için ileri dönemlerde daha geniş kapsamlı bir restaurant açma düşüncem var. Ve burada sadece Adana’ya özgü lezzetleri insanlara sunmak istiyorum. Bir Adanalı olarak Ankara’da taklit edilerek yapılan ve orijinali ile alakası olmayan yöresel yiyecekleri görünce bir haksızlıkla karşı karşıya kaldığımızı düşünüyorum. Bunu Ankara’da kırmak için gerçek Adana mutfağını hayata geçirme gibi bir hedefim var” şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Şakir GÖK - 2 hafta önce
Kebap çının kralı dır fatih usta
Avatar
Ademtanis46 - 18 saat önce
Selamunaleykum yigidim aslan yar ve yardımcınız olsun inşAllah Allah muvaffak eylesin inşAllah sana macaristandan selamlar 10 numarasın yigidim benim Allaha emanet ediyorum seni