Burçak Tekin, rengarenk cam çubukları ateşte eriten ve kendine has tarzıyla mitolojik hikayelerden minyatür cam obje ve takılar tasarlıyor. Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümünden mezun olan Tekin, emekli olmadan 6 sene önce cama merak saldığını emekli olduktan sonra da bütün enerjisini cam sanatına kanalize ettiğini söyledi. Pilavoğlu Han'da yaklaşık 6 ay önce atölye açtığını ifade eden Tekin, bu mesleğe hobi olarak başladığını belirtti. Burçak Tekin, internetten farklı cam sanatları örneklerini inceleyerek ve araştırarak kendini geliştirdiğini kaydetti. Camı çok sevdiğini ve renklerin büyülü dansında kendisini yeniden keşfettiğini belirten Tekin, 'Çalıştığım süre boyunca kaybettiğim ruhumu, tekrardan yaşamaya çalışıyorum.' dedi. Atölye olarak da özellikle Kale Mahallesi'ni tercih ettiğini ifade eden Tekin, Kale'nin masalsı ruhunun tasarımlarına yansıdığını söyledi.

'ÖZEL BİR KOLEKSİYON HAZIRLADIM'

Cam sanatıyla birçok ürün ortaya çıkaran Tekin, 'Arkeolojik objeler, takılar (kolye, bilezik vs.), farklı ve küçük objeler yapıyorum. 'Yurtdışından gelen renkli camları alev önünde eriterek tasarımlar yapıyorum. Mandrel ve mandrelsiz bu cam parçacıklarını takıya dönüştürüyorum. Camı, gümüş ve deri ile birleştiriyorum. Aynı zamanda arkeolojik objeler de yapıyorum. Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi için özel bir koleksiyon hazırladım. Müzedeki ürünlerin küçük replikalarını yaptım.'

ESKİYİ YENİYE DÖNÜŞTÜRÜYOR!

Eski anahtarlıkları ve at nallarını da değerlendiren Tekin, cam boncuk sanatının nazar boncuğunun dışına çıkabilmesi için farklı yörelere ait turistik cam eşyaların da tasarlanması gerektiğini söyledi. Ortaya çıkan ürünün belli işlemlerden geçtiğini belirten Tekin, 'Camın soğuması için özel bir cam soğutma kumu bulunuyor. Yaptığım ürünleri hemen kumların içerisine koyuyoruz. Belli bir süre beklettikten sonra çıkartıyoruz. 800 derecelik bir şalomamız (alev makinası) var. Oksijen gazıyla propan gazının karışımından, 1200 derecelere çıkan yaldızlı bir alev oluşuyor. Cam çubuk bu alevin ucunda eritilip; metal bir çubuğa (mandreal) sarılıyor. Metal çubuğun üzerinde; el hareketleriyle cama şekil veriliyor. Sürecin sonunda oluşan cam boncuk metal çubuktan el yardımıyla ayrılıyor. Daha sonra camdan yapılmış aksesuar; soğuması için kumun içerisinde bekletiliyor.' Tekin, camın maliyetli bir sanat olduğunu belirterek, 'Bu içi dolu çubuklar yurtdışından geliyor o yüzden oldukça maliyetli bir sanat.' dedi.

Editör: Haber Merkezi