İstanbul’daki bir lisenin müdürü İbrahim Oktugan’ın, 5 ay önce okuldan uzaklaştırılan bir öğrenci tarafından silahla vurularak katledilmesine yönelik tepkiler sürüyor. Bugün Türkiye'nin dört bir yanında iş bırakma eylemi yapan öğretmenler, okullarda yaşanan şiddete karşı sokağa çıktı. Ankara'da da Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) önünde toplanan öğretmenler, buradan Meclis önüne yürüdü. Yüzlerce öğretmen, bakanlık önünde sık sık Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e istifa çağrısı yaptı. Öğretmenler, bakanlık önünde "Susma haykır, şiddete hayır", "Okullarda ölmek istemiyoruz", "Öğretmen burada, bakan nerede" sloganları attı. Eğitim sendikası üyelerinin geniş katılım gösterdiği eyleme milletvekilleri de destek verdi. Sendikalar adına ortak açıklamayı ise Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay yaptı.

Kadem Özbay

19 Mayıs kutlamalarında 'Nefes'li gösteri 19 Mayıs kutlamalarında 'Nefes'li gösteri

“BİZİM İÇİN EN ACI SLOGAN İBRAHİM OKTUGAN”

Eğitim İş Genel Başkanı Kadem Özbay, eğitim sendikaları adına açıklama yaptı. "Bizim için bugün en acı slogan İbrahim Oktugan'dır" diyen Özbay, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bugün, içinde bir miktar adalet kalmamış olanlara dersini öğretmenler verecek. Bu cinayetin sorumlusu öğretmeni itibarsızlaştıran siyasi iktidardır. Bu ülkede okulda öğretmen öldürüldü, söz bitti. Bunun tek faili olmadığını hepimiz biliyoruz." Özbay'ın açıklaması sık sık sloganlarla kesildi. Öğretmenler "Mustafa Kemal'in öğretmeniyiz" ve "Bakan istifa" sloganı attı.

“DAHA KAÇ ÖĞRETMENİN ÖLMESİ GEREK?”

Özbay, okullarda şiddetin durdurulması için "Daha kaç öğretmenin ölmesi gerek?" diye sorarak, şunları söyledi: "Bu cinayetin azmettiricileri, öğretmenleri itibarsızlaştıranlardır. Okulda şiddetin son bulması için MEB acilen harekete geçmeli, bugün öğretmenlerle alanda olmalıdır. Okullarda yaşanan şiddeti engellemek için bir an önce 'Eğitimde Şiddetle Mücadele Yasası' çıkarılmalıdır. Özel ya da devlet okulları fark etmeksizin bütün okullarda güvenlik sağlanmalıdır. Bilim dışı müfredat yerine şiddetin çağ dışı olduğunu öğreten müfredat eğitimin tüm bileşenlerince hazırlanmalıdır. Sorun öğretmende, müfredatta, öğrencide değildi siz gelene kadar. Sorun sizde, sizin zihniyetinizde. Can güvenliğimizin olmadığı bir eğitim sistemini kabul etmiyoruz. Artık yeter."

M A Y 2189

M A Y 2419

M A Y 2636

FOTOĞRAF: MUHAMMED ALİ YAHŞİ

Muhabir: Merve US ACIOĞLU