Mali müşavirler, “fazla iş yükü” gerekçesiyle Hazine ve Maliye Bakanlığı’na yurdun dört bir yanında tepki göstererek, taleplerini iletti. Ankara’da da Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası, Kızılay’da Hazine ve Maliye Bakanlığı’na fazla iş yükü dolayısıyla tepki gösterdi. Konuya ilişkin yapılan basın açıklamasında, mali müşavirlerin talepleri yer alırken, bakanlıktan acilen yanıt beklendiği ifade edildi. Açıklamayı Ankara SMMM Odası Kurulları adına Başkan Turgut Bahadır yaptı. Bahadır, mali müşavirlerin sırtındaki yükün artık dayanılmaz boyutlara ulaştığını belirterek, “Meslektaşlarımız, rutin dönemlerde dahi beyan ve bildirimler sağlıklı bir şekilde hazırlayamaz hale gelmiştir” dedi. Beyan ve bildirimlerin yetiştirilemediğini ifade eden Bahadır, “Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkililerine yaptığımız başvurularımızı dikkate alması için meslektaşlarımızın masa başında ölmesi gerekli” dedi.

ÇIĞLIKLARIMIZA DUYARSIZ KALINMAMALI

Bahadır, bakanlığa yaptığı çağrıda şu ifadeleri kullandı:

“Ölçüsüz bir iş yükü ve adil olmayan ücret tarifesi, mali müşavirlerin iş ve yaşam dengesini olumsuz etkiliyor ve insani yaşam hakkını ellerinden alıyor. Sorunlarımıza ivedi olarak çözüm üretilmesi için haykıran 130 bin meslek mensubunun çığlıklarına duyarsız kalınmamalıdır. Artık mevcut işlerimizi yapamaz hale geldik, bıçak kemiğe dayandı.”

MALİ MÜŞAVİRLERİN TALEPLERİ NELER?

Noterlik hizmetlerinde yeni uygulamalar hayata geçti Noterlik hizmetlerinde yeni uygulamalar hayata geçti

Mali müşavirlerin talepleri ise özetle şu şekilde:

-     Aynı verilere dayalı olarak yapılan tekrarlı beyan ve bildirim yüklerinin hafifletilmesi,

-     Vergi beyan dönem ve sürelerinin, resmi tatil günleri dikkate alınarak düzenlenmesi,

-     Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın her ay beyan sürelerini uzatması değil, yapay zeka teknolojisinin kullanıldığı bir çağda elektronik uygulamalar aracılığıyla toplanan verilerin etkin bir şekilde sınıflandırılmasını ve yasal olarak veri talep eden kurumlarla paylaşılmasını talep ediyoruz.

Muhabir: Merve Us Acıoğlu