Gökşen Fitik, basketbola beden eğitimi öğretmeni annesinin yönlendirmesi ile 9 yaşında başlamış. Ve tıpkı kız çocuklarına verdiği tavsiyesindeki gibi hayallerinin peşinden koşmaya devam etmiş. Profesyonel basketbol kariyerine Mersin Üniversitesi takımında adım atan Fitik, BOTAŞ, ÇBK Mersin, Elazığ İl Özel İdare, ve OGM Ormanspor takımlarında forma giymiş. Başarılı oyun kurucu, “İlk davet edildiğimde hislerimi tarif edemeyeceğim bir mutluluk yaşamıştım” dediği Milli Takım’da ay yıldızlı formayı gururla taşımış. Fitik, kariyerine Cumhurbaşkanlığı Kupası Şampiyonluğu, Euroleague ve ING Kadınlar Basketbol Süper Ligi İkinciliği, Milli forma altında İslami Dayanışma Oyunları’nda 3x3 basketbol branşı üçüncülüğü sığdırmış. 2018 yılında ise NBA ve FIBA ortaklığıyla düzenlenen ve Belgrad'da gerçekleşen Basketball Without Borders kampında iki kez MVP seçilmiş. Ödülünü ise San Antonio Spurs‘ün efsanevi koçu Gregg Popovich’in elinden almış.

Bu sezon ise kariyerine ING Kadın Basketbol Süper Ligi’nin başkent temsilcisi OGM Ormanspor’da devam eden ve kaptanlığında üstlenen 22 yaşındaki genç ve başarılı basketbolcu Gökşen Fitik ile basketbol kariyerini, geçmişten günümüze kadın basketbolundaki gelişimi ve Ankara’da sporcu olmanın kendisine neler hissettirdiğini konuştuk.

Basketbola nasıl başladınız?

Basketbola beden eğitimi öğretmeni olan annemin yönlendirmesiyle başladım.

Kariyerinizde unutamadığınız bir an/maç var mı? Varsa nedir?

İlk şampiyonluğumu yaşadığım 6. Sınıftaki okullar Türkiye Şampiyonluğu.

“KADIN BASKETBOLUNDA GELİŞİMİ YETERLİ SEVİYEDE GÖRMÜYORUM"

Geçmişten günümüze ülkemizdeki kadın basketbolundaki gelişimi nasıl değerlendiriyorsunuz? 

Maalesef ülkemizdeki kadın basketbol gelişimini yeterli seviyede görmüyorum. Ama bu  gidişatı kadın basketbolunda yapacağımız başarılı adımlarla değiştirmek istiyoruz.

Milli Takım’a ilk davet edildiğiniz anda neler hissettiniz?

Milli takım her çocuğun basketbola başlarken ki ilk hedefi, hayali olmuştur. Bende ilk davet edildiğim anda gerçekten hislerimi tarif edemeyeceğim bir mutluluk yaşamıştım.

Kariyerinizde birlikte ya da karşılıklı oynamayı sevdiğiniz oyuncu/oyuncular var mı? Varsa kimler? 

Tek bir isim söyleyemem. Küçüklüğümden beri beraber oynadığım oyuncularla aynı sahada olmayı seviyorum.

"HER DÜŞÜŞTE HAYALLERİNİ HATIRLAMALARI O ZORLUĞU AŞMAK İÇİN GEREKLİ GÜCÜ ONLARA HİSSETTİRECEKTİR"

Profesyonel basketbolcu olmak isteyen kız çocuklarına tavsiyeleriniz nelerdir? 

Kız çocuklarına en büyük tavsiyem hayal kurmaları ve bu hayalin peşinden pes etmeden koşmaları olacaktır. Her zorlukta her düşüşte hayallerini hatırlamaları o zorluğu aşmak için gerekli olan gücü onlara hissettirecektir.

Genç yaşta kaptanlık yapmanın zorlukları var mı varsa nelerdir?

Genç yaşta kaptanlık yapmanın tabiki çok zorlukları var.Sonuçta bir takımın başarısı sadece saha içiyle olmuyor bende elimden geldiğince takım içindeki dengeyi saha dışında da sağlamaya çalışıyorum.Bir takımın iyi olması için çabalayan insanlarla oluşan bir grup olduğumuzdan herkesin bu takıma katkısı ve yardımı çok fazla oluyor.

Yoğun ve stresli bir fikstür içerisinde stres atmak için neler yapıyorsunuz?

Dizi izlemeyi çok seviyorum. Belgesel türü daha çok ilgimi çekiyor. Arkadaşlarımla yemeğe gitmek, vakit geçirmek bu zamanlarda bana iyi geliyor. Kimi zaman yalnız kalıp kendimi dinlemek bana en iyi gelen aktivitelerden oluyor.

Maç öncesi gerçekleştirdiğiniz bir rutininiz var mı? Özellikle dinlediğiniz şarkılar vb.?

Tütsü yakmayı seviyorum, beni rahatlattığını düşünüyorum. Moduma göre şarkı seçimlerim değişebiliyor.

İdol olarak tanımladığınız bir isim var mı? 

Tek bir isim söyleyemem. Farklı oyuncuların farklı özelliklerini beğeniyorum ve en iyi olduğu alanlardaki gibi olmaya çaba gösteriyorum.

Kariyerinizde zirve olarak tanımladığınız bir nokta var mı?

Olimpiyat ve WNBA şampiyonluğu.

Oyunculuk kariyerinizi tamamladıktan sonra hoca olarak kariyerinizi sürdürmeyi düşünüyor musunuz?

Antrenörlük çok zor ve özel bir iş. Kariyerimin sonunda denemek isteyeceğim alanlardan.

Taş ustası Karadurak, Ankara Kitap Fuarı’nda Taş ustası Karadurak, Ankara Kitap Fuarı’nda

"ANKARA'DA OYNADIĞIM İÇİN ÇOK MUTLUYUM"

Ankara’da sporcu olmak sizin için nasıl bir duygu? 

Ankara’yı çok seviyorum. 2 sene önce burda oynarken çok güzel anılar biriktirme fırsatım oldu. Bu sene de gerçekten çok keyifli bir sezon oluyor Ankara’da oynadığım için çok mutluyum.

Özellikle oynamaktan keyif aldığınız bir salon? Şehir var mı?

Memleketimde Adana’da oynamayı çok seviyorum. Ama maalesef Adana’da Süper Lig’de yer alan bir takım olmadığından orada oynama fırsatı bulamıyorum.

Kaynak: Muhammed Ali YAHŞİ