6 Şubat 2023'te dokuz saat arayla meydana gelen, merkez üsleri sırasıyla Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 7,8 ve 7,5 büyüklüklerindeki iki depremde 50 bin kişi hayatını kaybetmiş ve 6 Şubat Depremleri Türkiye’nin yaşadığı en büyük deprem felaketi olarak tarihe geçmişti. 

6 Şubat'ı anma etkinlikleri kapsamında AFAD’ın koordinesinde, AFAD Eğitim Merkezi'nde Ankara'da faaliyet gösteren arama ve kurtarma ekipleri ile dün gece büyük bir deprem tatbikatı gerçekleştirildi. Düzenlenen tatbikatta, kamu kurum kuruluşları ile sivil toplum örgütlerinin yer aldığı toplam 14 ekip, 38 araç, 300 personel ve 9 arama kurtarma köpeği  farklı senaryo ile düzenlenmiş enkaz ve hasar görmüş binalarda mahsur kalanlar kurtarıldı. 

Bu tatbikatta yer alan arama kurtarma ekiplerinden biri de Anka Arama Kurtarma Derneği’ydi. 2019 yılından bu yana faaliyetini sürdüren Anka, Kahramanmaraş Depremleri’nde Kahramanmaraş’a ilk intikal eden ekipler arasında yer almış, günlerce enkazlarda hayat kurtarmak için mücadele vermişti. Faaliyetlerini kesintisiz olarak sürdürmeye devam eden Anka Arama Kurtarma Derneği’nin isimsiz kahramanları ile birlikte ‘6 Şubat’ deprem tatbikatını www.baskentgazete.com.tr olarak adım adım izledik.


Dernek merkezinde toplanan Anka Arama Kurtarma ekip üyeleri intikal öncesi son kontrollerini yapıyor.

AFAD’dan gelecek ihbar öncesinde merkezin toplantı odasında bir araya gelen ekip üyeleri, takım liderlerinin brifingini alıyor.

Toplantının ardından her ekip üyesi kendi adına belirlenmiş olan araçlara geçiyor.

Takım lideri, telsizinin son kontrollerini yapıyor.

Anka ekibi, Ankara İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’ne intikal ediyor.

Ankara İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’ne bulunan ve Anka Arama Kurtarma Derneği’ne ait konteynerden arama, kurtarma faaliyeti sırasında kullanılacak malzemeler, ekip üyelerinin oluşturduğu insan zinciri ile araçlara yükleniyor.

Takım liderleri, AFAD’ın kriz merkezine giderek Anka ekibinin, araç ve personel sayısını yetkililere ileterek görev yazısını teslim alıyor.

Bütün hazırlıklar tamamlandıktan sonra her ekip gibi Anka’da AFAD’dan gelecek ihbara intikal etmek için sırada bekliyor.

AFAD’dan gelen ihbarın ardından sirenler ve çakarlar eşliğinde oluşturulan konvoyla Anka ekibi, olay yerine hareket ediyor.

Ekip olay yerine ulaştıktan sonra enkazda kullanılacak ekipmanlar lojistik birimi tarafından hızlıca araçtan indiriliyor.

Senaryo gereği ekibin bir üyesi kazazede yakını olarak Anka ekibine durum bilgisi veriyor.

Alınan bilginin ardından ekip üyeleri enkaz üzerinde kaba tarama yapıyor.

Kaba taramanın ardından yapılan enkaz dinlenmesinde bir ekip üyesinden o ses yükseliyor: “Sesimi duyan var mı?”

Ekip üyesi tarafından yapılan "Sesimi duyan var mı?" çağrısının ardından tüm ekip, neredeyse nefes dahi almadan enkazdan gelecek bir sesi bekliyor.

Kazazededen alınan sesin ardından lojistik birimi, jeneratör, ışık ve hiltiyi takım arkadaşlarına iletiyor.

Enkazda kullanılacak hiltinin kurulumu takım liderleri tarafından yapılıyor.

“2028 Los Angeles Olimpiyatları’nı garantiledik” “2028 Los Angeles Olimpiyatları’nı garantiledik”

Bir diğer ekip üyesi, hiltiye gerekli enerji için jenaratörü çalıştırıyor.

Gerekli kurulum tamamlanıyor. Ve belirlenen alanda hilti ile kırım başlıyor.

Hummalı bir çalışmanın ardından oluşturulan yılan kamera gönderilerek enkaz içerisinden görsel bilgi alınıyor.

M A Y 7805

Kazazede ile sağlanan görsel temasın ardından oluşturulan delik kazazedenin geçebileceği boyuta gelene kadar hilti ile beton kırımı devam ediyor. Delik yeterli genişliğe ulaştırıldığında Anka ekibi, UMKE’ye bilgi veriyor ve umke ekipleri kazazedeye ulaşarak ilk müdahaleyi enkaz içerisinde yapıyor.

İlk müdahalenin ardından sedyeye alınan kazazede ambulansa taşınıyor ve ‘6 Şubat Deprem’ tatbikatı sona eriyor.


 

Kaynak: Muhammed Ali YAHŞİ