CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, üreticilerin sorunlarını dile getirdi.

Simit, ekmek üzerinden değerlendirme yapan Gürer, “1 kilo buğday için 1 yıl emek gerekli, ekmek ve simit girdi artışını yansıtırken çiftçi girdi maliyetleri görmeden fiyat hesaplanamaz” dedi. Gürer, ayrıca, taban fiyatın dünya piyasalarında düşük seyreden buğday fiyatlarına bakarak 15 bin TL/ton altında belirlenmesinin çiftçiyi mağdur edeceğini söyledi. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçen, basın toplantısında konuştu CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçen, basın toplantısında konuştu

İTHAL YERİNE KENDİ ÇİFTÇİMİZ ÜRETSİN

“Toprak Mahsulleri Ofisi 2023 yılının taban fiyatını ekmeklik buğday için tonunu 8 bin 250 lira olarak açıkladı” diyen Gürer, “ÇKS kayıtlı olan çiftçiye ton başına bin lira verildi, ÇKS kaydı olmayan çiftçi 8 bin 250 liradan Toprak Mahsulleri Ofisine buğdayını teslim etti. O süreçte yurt dışından ithal gelen buğday nedeniyle Toprak Mahsulleri Ofisinin depoları dolu olunca alımda sorunlar oluştu çok sayıda çiftçi Toprak Mahsulleri Ofisine ürün vermekte zorlandı.

Bunun yanında  işleme rejimi kapsamında da 10 milyon tona yakında buğday ithal edildi. Bu rakam son yıllarda ithalatın artışını gösteriyor. Sanayiciye bu yolla bir olanak tanınıyor. Un ve makarna olarak bu ürünler işlenip yurt dışına satılıyor. Ama bir kısmı da Türkiye’ye katma değerli ürüne dönüşüp tekrar girişi sağlanıyor. Türkiye'de buğdayın ekim alanının daha çok geliştirilmesi, bu açığın ortadan kalkması sağlanmadı. Şu anda yine yurt dışından DIR kapsamında buğday ithal edildi. Böylece de dövizimiz yurt dışına gidiyor” şeklinde konuştu.

SİMİT, EKMEK HESABI

Undan mamullerin durumuna da değinen Gürer, "Fırında 15 liraya satılan simit Mecliste 11 liraya Halk Ekmek’te ise 7.5 liraya satılıyor" dedi. Esas alınması gerekenin fırın simiti olduğunu söyleyen Gürer,  F"ırında satılan simitin doğal olarak diğer simitlerden daha fiyatlı olmasının birden çok nedeni var. 1 kilo buğdaydan yüzde 20 fire hesaplandığında 800 gram un elde ediliyor, 8 tane simit elde ediliyor, 15 lira ile çarptığımızda maliyet rakamı oldukça yüksek çıkıyor. Ama fırıncı ile konuştuğunuz zaman yerine ve bölgesine göre kira fiyatı, maya, üzerindeki susam, tuz, işçilik, nakliye giderleri ile bu fiyattan bu ürünü sattığı zaman para kazanamadığını ifade ediyor”  açıklamasını yaptı.

Muhabir: Nursel Dilek MANAVBAŞI