Tutuklu Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, ESP Genel Başkan Yardımcısı Fadime Çelebi Afrin operasyonuna karşı barış çağrısı yaptıkları için yargılandıkları davada 5 ay süren tutukluluğun ardından tahliye edildi. 2'si tutuklu toplam 11 kişi sözlerinin arkasında olduklarını ifade etti. Duruşmayı HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli'nin arasında bulunduğu bazı HDP'li vekiller ile CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer de izledi. Destek nedeniyle gelen çok sayıda kişi duruşma salonuna sığmadı. Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu'nun savunmasında 'Savaş insan eliyle yaratılan önlenebilir bir halk sağlığı sorunudur. Ben insana kalabilmek istiyorum' dedi. Bir hekim olarak hastaların hasta olmadan önce ne yapılması gerektiğiyle ilgilendiğini ifade eden Hamzaoğlu, 'Günümüzde en çok öldüren sakat bırakan olaylar halk sağlığı sorunudur. Bunların en çok meydana geldiği savaşlar da önlenebilir halk sağlığı sorunudur' dedi. Basın açıklamasındaki sözlerde suç arandığını, ancak devletin doğrusu ile hakikatin farklı olduğunu belirten Hamzaoğlu, devletin işgal kelimelerini kullanmayı suç saymasının hakikati değiştirmediğini söyledi. Ayrıca getirildiğinde konulduğu nezarethanede insan dışkılarının olduğunu belirten Hamzaoğlu, mahkemeye kravatla çıkmasına izin verilmediğini de söyledi. Hamzaoğlu, bu engelin sebebini sorduğunda ise 'kravat iyi hal göstergesi' yanıtı aldığını iddia etti.

'SON BİR KEZ ANNEMİ GÖREMEDİM'

Annesinin yoğun bakımda kalmasına rağmen tutukluluğunun cezaya dönüştürüldüğünü, ölmeden önce son bir kez annesini göremediğini dile getiren Hamzaoğlu, 'Peki suç aleti neydi? 322 kelime, 27 satırdan oluşan bir basın açıklaması. Savaş karşıtlığı, barış için mücadele, Savaş insan eliyle yaratılan önlenebilir bir halk sağlığı sorunudur. Ben insana kalabilmek istiyorum, tüm dostlarım gibi' dedi. Ezilenlerin Sosyalist Partisi Genel Başkan Yardımcısı Fadime Çelebi de, tutuklanmalarına gerekçe gösterilen basın açıklamasının yıllardır yaptıkları açıklamalardan biri olduğunu ve suç olmadığını kaydetti. Afrin'e yönelik operasyona karşı çıktıklarını belirten Çelebi, Afrin'e yönelik operasyonların kadınların ve çocukların öldürülmesi demek olduğunu belirtti. Çelebi, 'Barış halkların kardeşliğidir, çocukların ve kadınların öldürülmemesidir. Bana 5 ay değil, 5 bin yıl da verseler bunu söylemeye devam edeceğim' dedi. Savcı milletvekilli seçilen Gülistan Kılıç Koçyiğit, Serpil Kemalbay, Musa Piroğlu ve Tülay Hatimoğulları'na dair yargılamanın durdurulması talebine ilişkin milletvekili olup olmadıklarının TBMM'ye sorulması, Hamzaoğlu ve Çelebi'nin tutukluluk hallerinin devamına dair mütaala verdi. Mahkeme heyeti bir sonraki duruşma 29 Ocak 2019 tarihine erteledi.

ŞUBAT'TA TUTUKLANMIŞLARDI

HDP 3'üncü Olağan Kongresi öncesinde HDK bileşenlerine yönelik operasyonlarda, Çelebi ve Hamzaoğlu'nun da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alınmıştı. Hamzaoğlu ve Çelebi 17 Şubat 2018'de tutuklanmıştı.

HAKKINDA SORUŞTURMA

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Onur Hamzaoğlu 'Kocaeli'nin Dilovası ve Kandıra İlçelerinde Yaşayan Gebelerden Doğan Bebeklerde Ağır Metal Maruziyeti İle Büyüme ve Gelişme Durumu' isimli projesinde elde ettiği verileri basın yoluyla kamuoyuna açıklamış, Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğü ise 'Araştırma henüz tamamlanmadan kanser konusunda halkın yanlış bilgilendirilmesine neden olmak ve halkı paniğe sevk etmek' gerekçesiyle Hamzaoğlu hakkında soruşturma açmıştı.

Editör: Haber Merkezi