Küresel hayvan hakları savunma topluluğu Abriendo Jaulas & Abriendo Mentes Meksika’da bir hayvanat bahçesinde esaret altında bulunan Ely adlı fil için küresel çapta kampanya başlattı.  

35 kişinin öldüğü Ezgi Apartmanı’nın dosyası bilirkişiye gönderilecek 35 kişinin öldüğü Ezgi Apartmanı’nın dosyası bilirkişiye gönderilecek

Topluluk, Ely’nin küçük yaşlardan itibaren istismar ve kötü muameleye maruz bırakıldığını belirterek hayvansevere “bu durumu durduralım” çağrısında bulundu. Abriendo Jaulas & abriendo mentes tarafından başlatılan kampanyayı şimdiye kadar 22 bin 495 kişi imzaladı. İmza kampanyasının hedefi ise 25 bin imzaya ulaşmak.

“Ely’i sağlıklı bir hayvan koruma alanına yerleştirin”

Abriendo Jaulas & Abriendo yaptığı çağrıda “Hayvan hakları alanında çalışan küresel bir topluluk olarak, Meksika Hükümeti yetkililerine sesleniyoruz. Bir hayvanat bahçesinde yalnız ve hasta olarak yaşayan Ely adlı filin bakım ve korumaya alınacağı sağlıklı bir hayvan koruma alanına yerleştirilmesini sağlayın” dedi.

“Ely küçük yaşlardan itibaren istismara uğradı”

Ely’nin diğer birçok fil gibi çok küçük yaşlardan itibaren istismar, kötü muamele ve sömürüye maruz kalmış bir Afrika Fili olduğu bilgisini veren topluluk “Ely, 25 yıl boyunca Vázquez’s Brothers Sirkinde ve şu anda Mexico City’deki San Juan de Aragón Hayvanat Bahçesinde dokuz yılı aşkın bir süredir özgürlüğünden mahrum bir şekilde yaşıyor.

Ely, hayvanat bahçesinde üç yıldan biraz fazla bir süre Asya fili Maggie ile aynı alanı paylaştı, ta ki Maggie, bu tutsak canlıların çoğunu etkileyen bir hastalık olan ayaklarındaki sorunlar nedeniyle uyutulana kadar. Bunun Ely’nin başına gelmesini istemiyoruz” ifadesini kullandı.

“Ely hem sosyal hem de fiziksel olarak acı çekiyor”

Abriendo Jaulas & Abriendo “Ely hem hem de sosyal ve zihinsel olarak acı çekiyor” diyerek Ely saatlerce aynı davranışları tekrar ediyor. Zoochosis adı verilen bu tekrarlayan davranışlar, Ely’nin beyninin zihinsel, fiziksel, çevresel ve sosyal uyarım eksikliğiyle başa çıkmaya çalışmasıdır.  Zoochosis, en son bilimsel çalışmalarda gösterildiği gibi, endokrin bağışıklık sistemlerindeki sorunlarla ilişkilendirilmiştir.

Ely’nin durumunda olan filler daha önce sağlıklı hayvan sığınağı alanlarına alınarak iyileşmeleri sağlandı. Bu da Ely için de bir umut olduğunu gösteriyor" dedi.

Kaynak: Ezgi Bardakçı