Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu, Fukushima Nükleer Santral faciasının 13. yıldönümü dolayısıyla basın açıklaması yaptı. Nükleer güç santrallerinin yaklaşılmaması gereken ve mevcut olanlardan da bir an önce kurtulmak için yollar aranan elektrik üretim tesisleri olduğunun belirtildiği açıklamada, "Fukushima nükleer felaketinin 13. yılında bu felaketin devam eden etkileri ve ülkemizde Akkuyu ve yeni nükleer güç santralleri yapılmasının ülke yararına olmadığı gerçeği ile nükleer santral yapım girişimlerine karşı bir kere daha uyarıyoruz" denildi. 

13 yıl önce11 Mart 2011 tarihinde Japonya`da deprem ve tsunami sonrası Fukushima Daiichi nükleer güç santralinde meydana gelen nükleer felaketin etkilerinin halen devam ettiğini de anımsatıldığı açıklamada, “Eriyen nükleer reaktör çekirdeklerindeki nükleer faaliyetler gibi suya ve toprağa halen radyasyon salınmaktadır. Japon hükümetinin tüm çalışmalarına karşın santral alanının temizlenmesinde bir ilerleme kaydedilememiştir” denildi.

AYNI ELEKTRİĞE DAHA FAZLA MALİYET

Nükleer Güç Santrallerinin üretebileceği çevre felaketlerinin yanı sıra Türkiye’de tamamı Rus şirketi Rosatom’a ait olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nden (NGS) alınacak elektriğin maliyetine ilişkin de bilgilendirme yapıldı. Açıklamada, “Santralin ilk reaktörünün üreteceği elektriğin yüzde 70`ini kamu şirketi EÜAŞ`a 13.25 ABD cent/kwh (bugünkü kurla 3,95TL/kwh) bedelle satacağı ve bu bedelin elektrik fiyatları ortalamasını ne kadar artırabileceği hakkında iktidar yurttaşlara hiç bilgi vermiyor” ifadesine yer verildi. Bugün Türkiye piyasasında üretilen elektriğin ortalama satış fiyatının 2024 yılı için 2 TL/Kwh civarında olduğu ve Akkuyu NGS`den alınacak elektriğin bu fiyatın yaklaşık iki katı olduğunun da altının çizildiği açıklamada, “Neden aynı elektriğe bu kadar fazla ödeme yapılacağının hiçbir açıklaması yok. Akkuyu NGS`nin yapımına karar veren AKP iktidarını bu durumu açıklamaya davet ediyoruz. EÜAŞ tarafından yani yurttaşların vergileri ‘neden bu Rus şirketine ihtiyaç olmayan elektrik için fazladan ödeniyor?’ sorusu cevaplanmalıdır” denildi.

SONUÇ: RUSYA’NIN HEGEMONYASI ALTINA GİRMEK

Türkiye`de elektrik talebi son üç yıldır yerinde saydığının kaydedildiği açıklamada, bu talebin 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 4.5 ekonomik büyüme rakamına karşın düşüş gösterdiği ifade edildi. Açıklamada, bundan dolayı Türkiye’de 2023 yılında 320 milyar kwh olan elektrik tüketiminin önümüzdeki yıllarda astronomik bir oranda artarak 700-800 milyar kwh`e yükseleceğini ve böylece nükleer enerjinin yüzde 10 seviyelerinde olacağını söylemenin “aldatıcı bir sav” olduğu ifade edildi. EMO Yönetim Kurulu, son olarak şunlara dikkati çekti:

İzmit Körfezi'ne günlük 400 ton çamurun akması engelleniyor İzmit Körfezi'ne günlük 400 ton çamurun akması engelleniyor

“Türkiye`de Rosatom`un sahip olacağı ikinci bir nükleer santralin yapılmasına izin verilmesi elektrik enerjisinde dışa bağımlılığı arttırmak bir yana, elektrik enerjisi açısından doğrudan Rusya`ya bağlanmak ve bu alanda Rusya`nın hegemonyası altına girmek sonucunu doğuracaktır.”

Muhabir: Merve US ACIOĞLU