Emekliler, bir kez daha iktidara seslerini duyurmak üzere Ulus Atatürk Anıtı önünde bir araya geldi. DİSK’e bağlı Emekli-Sen üyelerinin yer aldığı basın açıklamasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde kullandığı “En düşüğü on bin lira olan emekli maaşı, ömrünü kendisinin ve ailesinin geçimi için harcamış vatandaşlarımız için yeterli mi? Elbette değil” ifadesi anımsatılarak bu ifadenin doğru olduğu belirtildi. Açıklamada, "Bu konuda sorumluluk üstlenmesi gerekenler, bir kez daha sorumluluktan kaçmakta; emeklileri sırtında küfe olarak görenler, tüm sorunların çözümünü işçinin ve emekçinin daha fazla çalışmasında aramaktadır” denildi.

EMEKLİLERE KURU EKMEKLİ BAYRAM SOFRASI

Öte yandan emeklilere yılda iki kez ödenen bayram ikramiyesinin 3 bin liraya çıkarılmasına da tepki gösterilerek şu ifadelere yer verildi:

“Meclis, emeklilerin bayram ikramiyesini 3 bin lira olarak belirledikten sonra tatile girdi. 16 milyonu aşkın emekli ve hak sahibinin sesine kulaklarını tıkayarak, 3 kuruşluk sözde artışa gönül rahatlığıyla el kaldıranlar, gönül rahatlığıyla dinlenmeye çekildi. Ant olsun ki emeklilere bir kez daha kuru ekmekten ibaret bayram sofrasını layık gören zihniyet, layık olduğu yerde; tarihin çöplüğünde kalacak. Emeklilerin insan onuruna yakışır bir yaşam için sokağa çıktığı her gün ise mücadele tarihine kazınacak. Emekliler, talep ettikleri, hak ettikleri bayram ikramiyelerine er ya da geç kavuşacak!”

ÇALIŞMAK ZORUNDA OLMADIĞIMIZ BİR EMEKLİLİK İSTİYORUZ

Açıklamada, emeklilerin talepleri şu şekilde sıralandı:

-     “Emeklilikte insan onuruna yaraşır bir ücret istiyoruz. Vermeyecekler; alacağız

-     Emekli aylıklarının enflasyona değil milli gelire endeksli olmasını istiyoruz.

-     En düşük emekli aylığının asgari ücret seviyesine çıkarılmasını istiyoruz.

-     Emekli ikramiyelerinin yılda iki defa ve en az asgari ücret seviyesinde ödenmesini istiyoruz.

-     Emeklilikte intibak yasası çıkarılmasını istiyoruz.

-     Emeklilerin sağlık hizmetlerinde ödedikleri katılım payının koşulsuz şartsız kaldırılmasını istiyoruz.

MSB: 18-19 Mayıs'ta askeri müzeler ücretsiz MSB: 18-19 Mayıs'ta askeri müzeler ücretsiz

-     Emeklilerle ilgili politika yapılacağında emeklilere danışılmasını; sendikal hak ve özgürlüklerimizin teslim edilmesini istiyoruz.

Muhabir: Merve US ACIOĞLU