Başbakan Binali Yıldırım, Grand Ankara Otel'de düzenlenen Sabit Elektronik Haberleşme Altyapısının Kiralanması Protokolü imza törenine katıldı. Küçük bir siteminin olduğunu belirten Yıldırım, şunları söyledi: 'Biz tam ittifak yapamadık, siz ittifakı bire indirdiniz. Siyasette hala parçalı ittifak devam ediyor. Geç olsun, güç olmasın. Bugün yapılan iş, ülkemiz için büyük bir kazançtır. Eğer bu altyapı işini herkes kafasına göre yapmaya devam etseydi hem şehirlerimizin altyapısı bozulmaya devam edecek hem maliyet artacak hem de teknik olarak usulüne uygun yapılıp yapılmadığı noktasında sorunlar devam edecekti.' Yıldırım, altyapının tek elden gitmesinde maliyette 5 kat bir avantaj sağladığını, kabaca 20 milyarlık bir işte birlikte altyapı yapılması halinde bu rakamın 4 milyara kadar inmesinin söz konusu olduğunu söyledi. Ülkenin kaynaklarını en iyi şekilde kullanmanın sadece kamunun değil herkesin, özel sektörün de vazifesi olduğuna dikkati çeken Yıldırım, 'Ortak altyapı sayesinde gereksiz kazılar ve standart altı işler ortadan kalkacak. Eğer bunu düzgün, usulüne uygun yapmazsanız vereceğiniz hizmet kalitesi de kötü olur. Aynı yollara benziyor. AK Parti iktidarından önce bölünmüş yollar çok azdı, yolların kalitesi kötüydü, kazalar daha fazla oluyordu. Bir de yollarda kaybedilen süre, ekonomiye çok zarar veriyordu. Şimdi her yerde bölünmüş yollar var ve ekonomiye müthiş katkı sağlıyor. Hava kirliliğini azaltıyor. Aynı zamanda insanlarımızın hayatını kaybetmesinin önüne geçiliyor.' diye konuştu. Başbakan Yıldırım, bilgi toplumu hedeflerinin bulunduğunu, bilgi toplumu hedefinin ise bir gelişmişlik göstergesi olduğunu vurguladı.

4.5 G'Lİ 65 MİLYON İNSAN

Türkiye'nin son 15 yılda ortaya koyduğu bilgi toplumu hedefinde önemli yollar kat ettiğini belirten Yıldırım, 'İletişimde nereden nereye geldiğimiz, fiber optik ağlarımızda ne kadar büyük mesafeler kat ettiğimizi çeşitli vesilelerle anlatıyoruz. 2003 yılında göreve başlarken bilgi iletişim sektörü ciromuz 21 milyar civarındaydı. 2016 yılı sonunda yaklaşık 95 milyar liraya çıktı. 2003 yılında 28 milyon mobil abone varken, bugün 78 milyon mobil aboneye ulaştık. 2003 yılında vatandaşlarımızın yüzde 42'si mobil abone ilken bugün yüzde 96'nın üzerinde vatandaşımızın cep telefonu var, internete girebiliyor, konuşabiliyor. 1 Nisan 2016'da 4,5 G'yi başlattık. 2017'nin sonuna geldiğimizde 4,5 G'ye geçen abone sayımız 65 milyon. Vatandaşımız teknolojiyi seviyor, iletişimde hızı seviyor. İşte bugün bu yapılan bu protokol, birliktelik Türkiye'nin bilgi toplumu hedeflerinde yeni bir aşamayı ifade diyor. Ömrümüzü bu işi başarmak için geçirdik. Bugün mutlu sona gelindi.'

Binali Yıldırım, protokol dışında yer alan şirketlerin de hizmet vermek için bu hattı kullanabileceğini, bunun bilinmesi gerektiğini dile getirdi. Demiryollarının artık bütün kullanıcılara açıldığına işaret eden Binali Yıldırım, 'Demiryolu yapılmış. Yapılan bu yolu lojistik firmaları, vagonu, lokomotifi olan veya bir şekilde kiralayanlar, rahatlıkla taşıma yapacaklar, bunun için ücret ödeyecekler. Burada ise sistem aynı, araçlar farklı. Orada demiryolu ile yükler burada akıl yolu bilgiler taşınıyor. Burada altyapının kullanım ücretlerinin de makul olması lazım. Parayı yoldan değil onun üzerinde taşıdığınız bilgiden kazanacaksınız. Yoldan para kazanılmaz. İletişim altyapısı ticaret aracı değildir. Ticaret aracı iletişim altyapısını kullanarak ticareti yapmak, ülkenin ihtiyaçlarını karşılamak, kalkınmasına büyümesine katkı sağlamak. İşi böyle görmemiz lazım. O yüzden aracı amaç gibi görmeye başlarsak kaybederiz. Amaç, Türkiye'yi her alanda, internet hızında geleceğin teknolojilerine en iyi şekilde hazırlamak. Burada diğer kamu görevlilerine de görev düşüyor. Orman, belediye, hazine arazisi gibi. Bunların hepsinin zorlaştırıcı değil kolaylaştırıcı olması lazım.' diye konuştu. Yıldırım, şimdi bu değişikliğin öngördüğü uygulamayı sağlayacak ilk seçimin 24 Haziran'da gerçekleştirileceğini anımsatarak, ülkeyi gelecek 5 yıl için yönetecek kadroların sandıkta belli olmasının önemine işaret etti.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan da, bilişim ve elektronik haberleşme sektöründe yatırımların artırılması için mevcut altyapının ortak kullanılabilmesinin çok önemli olduğunu belirterek, 'Türk Telekom, Turkcell, Vodafone, Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) ve Türksat arasında imzalanan protokol ve ikili sözleşmelerle bu maliyeti en aza indiriyoruz.'diye konuştu. Bakan Arslan, Başbakan Yıldırım'ın bakanlığı döneminde başlatılan ve haberleşme altyapısında devrim yaratan yatırımlar ve düzenlemeler sayesinde Türkiye'nin 'bilişim ülkesi' olma yolunda çok önemli mesafe kat ettiğini belirterek, 'Şu anda haberleşme altyapımız sadece insanların bağlantı kurduğu bir ağ olmaktan çıkmış durumda. Hatta artık vatandaşlar tarafından akıllı evler, akıllı şehirler, sürücüsüz araçlar, akıllı sağlık, akıllı ulaşım, nesnelerin interneti, Endüstri 4.0 gibi birçok hizmet talep edilmeye başlandı.' dedi.

Arslan, şimdiden nesneler, araçlar, elektrikli cihazlar, binalar, yollar gibi akıllı nesneler oluşturulmaya, kendi kendine öğrenen akıllı ağlar kurulmaya başlandığına dikkati çekerek, şunları söyledi: 'Hangi teknoloji önümüze gelirse gelsin, yüksek kalitede haberleşme altyapısı sunulmadığı takdirde bu teknolojileri kullanılma ve vatandaşımızın hizmetine sunma şansı olamaz. Bu noktada 2017-2020 Ulusal Genişbant Stratejisi ve Eylem Planımızı uygulamaya başladık. Bakanlık olarak ülkemizin genişbant ve fiber altyapısını geliştirme, internet kullanımını artırma hedeflerini, net ve kararlı bir şekilde bu belgeyle ortaya koyduk. Bu sayede 'Her yerden, herkese genişbant' hedefine varmayı hedefliyoruz. Bakanlık olarak belirlediğimiz hedeflere ulaşabilmek için altyapı kurulumunu hızlandıracak tedbirleri gecikmeksizin hayata geçirmemiz gerekiyor.' Bunu sağlamak amacıyla sektörün önünü açmak için mevzuatta gerekli düzenleme ve güncellemeleri sürekli yaptıklarına işaret eden Arslan, altyapının yaygınlaşması, vatandaşın serbest rekabet ortamında kaliteli bir hizmete kavuşması için çalışmaların devam ettiğini bildirdi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan ise, '2023 hedeflerimiz doğrultusunda altyapının sadece sabitte değil, tamamıyla pasif anlamda mobilde de paylaşılıyor olması hedeflerimize ulaşmak için çok önemli.' dedi. Sayan, altyapının paylaşılarak rekabetin servis noktasında verilmesini temin edecek ve ülkedeki mükerrer yatırımı önleyecek girişimin, sektörün tüm paydaşlarının bir araya gelerek ger- çekleşmesinin Türkiye açısından çok önemli olduğunu ifade etti. Sayan, '2023 hedeflerimiz doğrultusunda altyapının sadece sabitte değil, tamamıyla pasif anlamda mobilde de paylaşılıyor olması hedeflerimize ulaşmak için çok önemli.' diye konuştu.

'İSRAFIN ÖNÜNE GEÇECEĞİZ'

Türksat AŞ Genel Müdürü Cenk Şen de kablo sistemleri altyapısını devraldıkları 2005'ten bu yana yaklaşık 650 milyon liralık yatırım sonucu ulaştıkları altyapıyı, imzalanan protokolle sektörün ve milletin hizmetine sunma yolunda adım atmanın gururunu yaşadıklarını vurguladı. Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak, protokolün amacının altyapıyı paylaşarak fiber altyapısını geliştirmek olduğunu belirtti. Sektörün ve ülkenin büyük fayda göreceği bir sonuca ulaştıklarını anlatan Arıak, 'Artık altyapıyı bir üstünlük aracı olmaktan çıkarıyoruz. Esas yarışma artık hizmet kalitesinde ve yenilikçilikte olacaktır. Bunu da rekabet altında yapacağız.' ifadesini kullandı. Vodafone Türkiye Üst Yöneticisi Colman Deegan da Türkçe yaptığı konuşmasında, protokolün Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşmasında önemli rol oynayacağını vurguladı. Deegan, şunları kaydetti: 'Protokol, sektörümüzde daha cesur yatırımların önünü açacak, altyapı paylaşımını artıracak, mükerrer yatırımları ve kaynak israfını önleyecek, daha fazla haneye fiber internet götürmemizi sağlayacak. Müşterilerimize daha hızlı interneti, daha yaygın bir biçimde, daha uygun fiyatlarda ve daha kaliteli koşullarda sunabileceğiz. Adil koşullarda altyapı paylaşı- mıyla önce tüketicimiz, sonra ekonomimiz kazanacak.'

Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, Türkiye'nin dijital bir ekonomi kurması için iki konuyu çözmesi gerektiğini belirterek, 'Bunlardan biri Türkiye'nin datasının Türkiye'de kalması, burada işlenmesi ve değer yaratması, ikincisi ise dijital dönüşüm programıydı.' değerlendirmesinde bulundu. Türkiye'nin altyapısını verimli olarak paylaşması ve eksikliklerini birlikte gidermesinin ülkenin dijital ekonomisinin yaratılmasındaki en önemli kriterlerden biri olduğunu vurgulayan Terzioğlu, 'Bugünün datası petrol kadar değerliyse ülkelere bakıldığında data rezervleriyle bakılıyorsa artık hepimizin önünde yeni bir hedef var, o da rekabeti dijital servislerin zenginliğini ve çeşitliliğini sağlayarak yapmak. Bu yolculukta yine birlikte olacağız, birlikte rekabet edeceğiz, birlikte Türkiye'ye değer katacağız.' dedi.

Türk Telekom Üst Yöneticisi (CEO) Paul Doany de konuşmasını Türkçe yaparak, herkesin internete erişmesi için çalışmanın kendilerinin görevi olduğunu söyledi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve BTK himayesinde tüm operatörlerle ticari modele dayanan genel bir protokol imzaladıklarını belirten Doany, 'Kamu çıkarlarını gözeterek, sabit altyapıda mükerrerliği azaltmak için altyapımızı daha uygun şartlarda kullanıma açıyoruz.' ifadesini kullandı. Sabit Elektronik Haberleşme Altyapısının Kiralanması Protokolü'ne, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Başbakanlık Müsteşarı Fuat Oktay, Bilgi Teknolojileri Kurumu Başkanı Ömer Fatih Sayan, Türksat Genel Müdürü Cenk Şen, Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (Telkoder) Başkanı Yusuf Ata, Vodafone CEO'su Colman Deegan, Turkcell CEO'su Kaan Terzioğlu ve Türk Telekom CEO'su Paul Doany katıldı. Konuşmaların ardından Başbakan Yıldırım ve Bakan Arslan ile Türk Telekom Üst Yöneticisi Paul Doany, Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, Vodafone Türkiye Üst Yöneticisi Colman Deegan, TELKODER Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak ve Türksat AŞ Genel Müdürü Cenk Şen tarafından Sabit Elektronik Haberleşme Altyapısının Kiralanması Protokolü ve ikili anlaşmalar imzalandı.

Editör: Haber Merkezi