Yılmaz: Türk Devletleri Teşkilatı'nı aile meclisimiz olarak görüyoruz Yılmaz: Türk Devletleri Teşkilatı'nı aile meclisimiz olarak görüyoruz

 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), dün Türkiye’nin Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verilerini yayımladı. Buna göre geçmişte göç alan mega kent İstanbul’un göç vermeye başladığı görüldü. Kentin nüfusu, bir önceki yıla göre 252 bin 27 kişi azalarak 15 milyon 655 bin 924 kişi oldu. İstanbul'un göç vermesinde olası deprem riskinin etkili olduğu yorumları yapılsa da eski CHP İstanbul Milletvekili Gürsel tekin, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede ekonomik tabloya vurgu yaptı. Cumhuriyet tarihinde İstanbul’un ikinci kez nüfusunun azaldığını belirten Tekin, “Bir zamanlar sadece göç alan şehir olmasına rağmen, şimdi ekonomik sıkıntılar nedeniyle Türkiye'nin Mega Kenti göç veren konumuna geldi. İnsanlar, yüksek kiralar ve işsizlikten İstanbul’u terk ediyor” dedi.

NÜFUS YAŞLANMASI ARTIK TÜRKİYE’NİN DE SORUNU

Tekin, kentin demografik yapısındaki değişimin de göç vermede etkili olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“İstanbul’un nüfus azalışı ve tersine göçü, şehirdeki ekonomik dengesizliklerin ve sosyal adaletsizliklerin doğal bir yansımasıdır. Bir de sığınmacılar konusu var. Esenyurt, Esenler; mültecilerin en yoğun olduğu ilçeler. Afganlar, Suriyeliler, Mısırlılar istihdam edilmeye başlanınca pek çok kişi işinden oldu. Kirasını ödeyemedi, evini kaybetti. Çaresiz kalınca da dönüşler başlıyor.  Ayrıca, bu azalma, göç edenlerin yanı sıra doğurganlık oranının da düşmesiyle ilişkilendirilebilir.”

Öte yandan gelişmiş ülkelerde uzun yıllardır önemli problemler arasında görülen nüfus yaşlanmasının artık Türkiye'nin de bir meselesi olduğunu belirten Tekin, son TÜİK verilerinde 0-4 yaş arası nüfusta yüzde 3.5’lik azalmanın tehlike sinyali olduğunu vurguladı.

Kaynak: AA