Başkentte yolu Cebeci’ye düşenlerin mutlaka rastlaşacağı isimlerden biri emektar kunduracı Nurettin Cebeci’dir. Cebeci, 1963 yılında soyadıyla aynı ismi taşıyan semtte, küçük yaşlardan itibaren öğrendiği mesleğini sürdürmek için mütevazı bir dükkân kiralar ve o günden bu yana Bale Kundura; sanat dünyasından siyaset dünyasına pek çok ismin uğrak yeri olur. Tamamen el yapımı olan ayakkabılara ilgi gösteren isimlerden biri de o dönem CHP Genel Başkanı olan Bülent Ecevit’tir. Cebeci, Ecevit’le olan anısını ise şöyle anlatıyor:

"Bir keresinde çekecekle ayakkabısını giydirmek istedim, kabul etmedi, ‘Ben kendim giyeceğim’ dedi. ‘Bu, benim mesleğim’ diye ısrar etmeme rağmen çekeceği elimden aldı ve ayakkabısını giydi."

BAYKAL’A ‘İKTİDAR’ AYAKKABISI

“Çikolatalardaki hileler sağlık açısından risk oluşturuyor” “Çikolatalardaki hileler sağlık açısından risk oluşturuyor”

Öte yandan 2002 seçimleri öncesi dönemin CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ı ziyaret eden Türkiye Ayakkabıcılar Federasyonu Heyeti içinde bulunan Cebeci, Baykal’a ayakkabı yapmak için ayak ölçüsünü alır ve bu ayakkabının “iktidar ayakkabısı” olacağını belirterek, Baykal’a klasik fantezi türünde ayakkabı yapacağını söyler.

‘ECEVİT YOK, ŞİMDİ SİZ VARSINIZ’

Cebeci, iki kez de o dönem CHP Genel Başkanı olan Kemal Kılıçdaroğlu’nun yanına randevusuz gidiyor, kilosunu ve boyunu dikkate alarak 41 numara bir ayakkabı düşünüyor. Ayakkabıyı yaptıktan sonra tekrar Kılıçdaroğlu’nun makamına gelen Cebeci, ayakkabıyı bırakıyor, ancak Kılıçdaroğlu makamında olmadığı için görüşemiyor. Nurettin Cebeci’nin emeğini takdir ederek iki kez telefonla dönüş yaparak teşekkür ediyor. Nurettin Cebeci’nin Kılıçdaroğlu’na yanıtı, “Ecevit yok, şimdi siz varsınız” oluyor.

ÖZGÜR ÖZEL’E DE AYAKABI YAPACAK

CHP Genel Başkanı Özgür Özel için de bir ayakkabı yapıp yapmayacağını sorduğumuz Cebeci, Özel’in kendisini Artvinli bir hemşerisiyle ziyaret edeceğini, ancak o gün Meclis’teki yoğunluk nedeniyle ziyareti ertelediklerini belirtiyor. Cebeci, Kılıçdaroğlu’na ayakkabı hediye etmesi gibi Özgür Özel’e de ayakkabı hediye etmeyi istiyor.

“BİRİKİM SİLİNİP GİDECEK”

 85 yaşındaki Nurettin Cebeci, Bale Kundura’yı 62 yıldır pazar günleri dahil olmak üzere her gün açıyor. Cebeci, “Hastanede yatmadığım sürece gelirim, dükkanımı açarım” diyor. Cebeci, yaşanan ekonomik krizden dolayı işlerin artık eskisi gibi olmadığını belirterek kendini kitaplara verdiğini, bugüne dek 350’nin üzerinde kitap okuduğunu da sözlerine ekliyor.

Mesleğin kendisinden sonra da devam etmesini istediğini ancak artık kimsenin yetişmediğini belirten Cebeci, “Bu birikim hiç yokmuş gibi silinip gidecek” diyor.  

Kaynak: Merve US ACIOĞLU