DEVA Partisi İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Evrim Rızvanoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Önergesinde Dilovası Hastane Bağlantı Yolu Viyadük Yapım İşi’ne başlanmadan önce asbest bertaraf çalışmasının yapılıp yapılmadığını gündeme getiren Rızvanoğlu, “Dilovası, Türkiye'nin sanayi alanlarının yoğun olduğu bölgelerinden biridir. Burada inşası devam eden yol projesi çerçevesinde yapılan kazılar, büyük bir tehlikenin açığa çıkma riskini barındırmaktadır. İzocam Tepe olarak anılan bölgede 1980’lerden bugüne kadar 12 bin metrekareye yayılan fabrika atık sahası bulunmaktadır. Atık malzemeleri arasında cam yünü ve krosidolit, krizotil ve amosit olmak üzere üç tür asbest içeren elyaflı çimento olduğu kamuoyuna yansımıştır” dedi.

ALINAN ÖNLEMLER YETERLİ Mİ?

Asbeste dair alınması gereken önlemleri vurgulayan Rızvanoğlu, “Asbest, solunması durumunda ciddi sağlık sorunlarına neden olabilen bir madde olarak bilinmektedir ve özellikle akciğer zarı kanseri olarak da bilinen mezotelyoma ile ilişkilendirilmektedir” ifadelerine yer verdi.

Rızvanoğlu, Bakan Özhaseki’nin yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:

- Şirket tarafından bölgenin atık sahası olarak kullanması için gerekli izinler alınmış mıdır?  Eğer alınmadıysa şirket hakkında herhangi bir inceleme yapılmış mıdır?

Avrasya Tüneli’nden rekor geçiş Avrasya Tüneli’nden rekor geçiş

- Bahse konu bölgeye ilişkin Bakanlığınıza iletilen herhangi bir şikayet bulunmakta mıdır? Eğer varsa, bunlara ilişkin herhangi bir işlem yapılmış mıdır?

- Halk sağlığı uzmanları, asbest bulunan bir ortamda hiçbir çalışma gerçekleştirilemeyeceğini, öncelikle çalışma yapılacak alanın uzman ekiplerce asbestten arındırılması gerektiğini vurgulamaktadır. Dilovası Hastane Bağlantı Yolu Viyadük Yapım İşi’ne başlanmadan önce bu tür bir asbest bertaraf çalışması yapılmış mıdır?

- İşçilerin ve çevrede yaşayan insanların sağlığını korumak için alınan önlemler nelerdir ve bu önlemler yeterli midir?

Muhabir: Merve Us Acıoğlu