Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Ankara Şubesi 24-25 Şubat tarihinde 27’inci Olağan Genel Kurulunu gerçekleştirecek. Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu başkanlığına Demokrat Mühendisler grubunun adayı olan EMO Eski Başkanı Ali Yiğit, EMO Ankara Şubeyi daha da ileriye taşımak için göreve hazır olduğunu söyledi. Başkent’in sorularını yanıtlayan Yiğit, “Bizler Demokrat Mühendisler olarak içinden geçtiğimiz ekonomik kriz ortamında yapılacak olan genel kurulda EMO üyelerinin derin işsizlik ve düşük ücretlerle mesleki yaşamlarını sürdürmeye çalışması gibi sorunları ve bu sorunlara yönelik önerilerimizi öne çıkaracağız” dedi.

Yapılacak seçimlerde Demokrat Mühendisler grubuna destek isteyen Yiğit, “Mesleğimize, odamıza, şubemize daha çok katkıda bulunarak geleceğimize sahip çıkmaya ihtiyacımız var. Bu dayanışmayı hayata geçirme sorumluluğunun Demokrat Mühendisler olarak bizlerde olduğunun farkındayız. Seçimlerde Demokrat Mühendislerin listesini desteklemeye davet ediyoruz” ifadelerinde bulundu.

Oda seçimleri yaklaşıyor bununla ilgili çalışmalarınız neler?

24-25 Şubat tarihlerinde gerçekleşecek olan EMO Ankara Şubesi 27. Olağan Genel Kurul ve Seçimlerine yönelik Demokrat Mühendisler olarak hazırlanıyoruz. Yirmi yılı aşkındır devam eden AKP iktidarının uyguladığı politikalar yüzünden, tüm yurttaşlarımızın etkilendiği gibi biz mühendisler de ekonomik, sosyal, siyasal olarak zor bir dönem geçiriyor, enflasyon ve vergi zulmü sonucunda düzenli olarak yoksullaştırılıyoruz. Meslektaşlar olarak işsizlikle boğuşuyor ya da düşük ücretle çalışmaya zorlanıyoruz. Açlık sınırının altında kalan asgari ücret ülke genelinde ortalama ücret olmuş durumda. Hepimiz hayatta kalmaya çalışıyoruz. Sokağa çıkmanın ve ses çıkarmanın da ötesinde fikrini söylemek bile suç olmuş durumda. Hukuk ve adalet hiç olmadığı kadar ayaklar altına alınıyor. Ülkemizde yaşanan hak ihlalleri ve anti demokratik uygulamalar, mühendislerin asgari ücrete mahkum edilmişliği, mühendislerin işsizliği ve yoksulluğu üzerine EMO Ankara Şube son iki yıldır bir açıklama yapmak şöyle dursun, şube gündemine almamıştır. Mesleğimizin, meslektaşlarımızın ve ülkemizin sorunlarını gündem yapmak, bu konularda çalışmalar yapmak üzere EMO Ankara Şubesinin yönetimine aday olduk.

“BOŞUNA MI OKUDUK?”

Ekonomik kriz ortamında seçime gidiliyor buna dair neler söylersiniz?

Sizin de bahsettiğiniz gibi ülkemiz Cumhuriyet tarihinde görülmemiş büyük bir siyasal ve ekonomik krizle boğuşuyor. Şüphesiz ki mühendisler olarak bizler de bu krizden olumsuz etkileniyoruz. Başta yeni mezun, genç meslektaşlarımız olmak üzere emekli meslektaşlarımız, yapı üretim sürecinde hizmet veren meslektaşlarımız, kamuda çalışan meslektaşlarımız, kadın meslektaşlarımız, ücretli çalışan meslektaşlarımız, kısacası tüm meslektaşlarımız bu krizden olumsuz etkileniyor. Ne yazık ki ülkenin içinde bulunduğu ekonomik ve sosyal gerekçelerle birçok meslektaşımız yurt dışında bir hayat kurmanın yollarını arıyor. Meslektaşlarımız gelecekten umutsuz, sürekli ‘boşuna okumuş' diyor. Ürettiğimiz hizmetlerin karşılığını alamamak tüm mühendislerin de karşılaştığı en büyük problemlerden biri haline gelmiş durumda. Kamuda çalışan mühendisler bu dönem seslerini eskisinden fazla duyurmaya başlamış gerek özlük gerek ücret hakları ile ilgili talepleri kamuoyunda görünür olmuştur. Geçtiğimiz dönem TMMOB bu sorunlara dikkat çekmek için “Boşuna mı okuduk?” kampanyası başlatmış, bu sorunlara dikkat çekmek için hem açık alan, hem sosyal medya, hem de ilgili kurumlar nezdinde çalışmalar yapmıştır. Ancak ne yazık ki EMO Ankara Şubesi yönetimindeki grup ücretli çalışanların da, kamu çalışanı mühendislerin sorunlarına dair de tek kelime etmemişlerdir. Bu kampanyaların, etkinliklerin 1 tanesine bile katılmamış, tek bir açıklama bile yapmamıştır. Önceki dönemlerde aktif olarak içinde yer aldığımız ancak Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından tek taraflı olarak feshedilen mühendislik asgari ücret protokolü ve takibi çalışmaları sekteye uğramıştır. Demokrat Mühendisler olarak önümüzdeki çalışma döneminde mühendislik asgari ücretinin altında çalıştırılan işyerlerini denetleyecek, feshedilen asgari ücret protokolünün yeniden uygulamaya girmesi için mücadele edeceğiz. Kamuya alımlarda yeterli istihdam, mülakatsız ve adil atama için çalışacağız. Kamuda çalışan mühendislerin, ek gösterge başta olmak üzere, ücret, mali sorumluluk tazminatı, emeklilik hakları, özlük haklarının iyileştirilmesi ile ilgili çalışmalara katılacak, ilgili sendikalar, platformla birlikte mücadele edeceğiz. Kamuda çalışan mühendislerin görevde yükselme ve unvan değişikliği konularında liyakate dayalı adil bir uygulamanın hayata geçmesi için çalışacağız. İş bulamayan ve kendi mesleğini yapamayan meslektaşlarımıza yönelik istihdam alanlarının arttırılması için çalışacağız. Farklı sektörlerde protokoller düzenleyecek iş alanları yaratacağız. Ücretli ve kamuda çalışan meslektaşlarımızın hukuki ve mesleki sorumlulukları hakkında eğitimler düzenleyecek, hukuki danışmanlık hizmeti vereceğiz. Teknik büromuzla yüz yüze ve online ücretli ve kamuda çalışan meslektaşlarımızın ihtiyaç duydukları her konuda yanında olacağız.

MÜHENDİS ASGARİ ÜCRETİ

Meslektaşlarınız ekonomik krizden nasıl etkileniyor?

“İsmi yaşasın istiyorum” “İsmi yaşasın istiyorum”

Yıllardır planlı ekonominin terk edilmesi sonucu, her gelen siyasi iktidar bilimi, teknolojiyi bir kenara itmiş ve oy hesapları yapılarak gerekli öğretim üyesi ve altyapı olanakları oluşturulmadan kaba bir popülizmle, her ile bir üniversite mantıksızlığını yürütmüştür. Aynı mantıksızlık vakıf üniversiteleri için de geçerli. Plansızlık nedeniyle yeni mezun meslektaşlarımız arasında işsizlik hızla artmakta. AKP’nin yarattığı ekonomik kriz, var olan istihdam alanlarını da ortadan kaldırdığı için yeni mezun arkadaşlarımız ya işsizlikle ya da düşük ücretlerle çalışmakla karşı karşıyadır. Örgütsüzleştirilmeye zorlanan mühendis mimarların yanı sıra, tüm çalışanların ücret başta olmak üzere sosyal güvence ve haklarını talep etmelerine karşı engeller çıkarılmakta veya yandaş sarı sendikalara üye olmaya zorlanmakta. Bu anlamda, mühendis emeği işverenler açısından daha az maliyetlerle alınırken, iş güvencesi dahil sosyal haklar ve çalışan dayanışması ortadan kaldırılmakta. AKP iktidarı tarafından kaldırılan “mühendis asgari ücreti” uygulaması, kamuda çalışan ve emekli olan üyelerimizin özlük hakları, üyelerimizin çalışma hayatında karşılaştıkları hak kayıplarına yönelik çalışmaların titiz destekçisi olmaya devam edeceğiz.

Demokrat Mühendisler grubu kimdir?

Demokrat Mühendisler, bilim ve tekniğe dayalı mesleki yetkinliğini sürekli geliştirmekle kalmaz, onları halkın yararına kullanmayı önceler. Başta enerji politikaları olmak üzere tüm alanlarda kamusal yaklaşımları savunur. Toplum ve üye çıkarları doğrultusunda hareket eder. İkinci yüzyılına girdiğimiz Cumhuriyetin demokratik kazanımlarına sahip çıkar, eşit paylaşımcı, laik ve demokratik bir ülke için mücadele eder, tüm üyelerle birlikte düşünen, birlikte uygulayan, birlikte üreten, üye ilişkilerini geliştiren, buradan aldığı güçle herkesle diyalog kurar ama kimsenin yandaşı olmayan, hiçbir üyesinin sorununu dışlamayan, hesap vermeyen yönetimlerin aksine, şeffaf ve hesap verebilen bir meslek odası için mücadele eder. Siyaset dışı kalma anlayışının tam tersine; her koşulda ve her zaman ülke gerçeklerinin farkında olan, siyaseti partizanlık, yandaşlık yapmak olarak değil, ülkenin, halkın ve meslektaşın zararına olanı eleştirip, yararına olanı desteklemek olarak görür. Cinsiyet eşitliği, kadın hakları, çocuk hakları konularında çalışmalar yürütmeyi hedefler. Çevre, enerji, iklim, teknoloji konularında çalışmalar yürüten, dünyayı, ülkeyi ve yaşamı tanıyan, anlayan ve ona göre politikalar üreterek yaşama geçiren, bir çalışma anlayışını savunan bir yaklaşımı benimser.

Son olarak eklemek istedikleriniz neler?

6 Şubat 2024 Kahramanmaraş merkezli deprem ve 14 ve 28 Mayıs 2024 seçimleri sonrasında ortaya çıkan tablo hepimizde belirgin bir moral bozukluğu ve umutsuzluk yaratmış durumda. Şu anda hiçbir dönemde olmadığı kadar güçlerimizi birleştirmeye, dayanışma içerisinde ortak bir şekilde yaralarımızı sarmaya ihtiyacımız var. Mesleğimize, odamıza, şubemize daha çok katkıda bulunarak geleceğimize sahip çıkmaya ihtiyacımız var. Bu dayanışmayı hayata geçirme sorumluluğunun Demokrat Mühendisler olarak bizlerde olduğunun farkındayız. Bu yüzden de tüm meslektaşlarımızı 25 Şubat 2024 tarihinde Beştepe Mahallesi, Söğütözü Caddesi, No:8/1 adresindeki T.C.Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü Merkez Yerleşkesinde gerçekleştirilecek olan seçimlerde Demokrat Mühendislerin mavi listesini desteklemeye davet ediyoruz.

Kaynak: Zehra ŞAHİNDOKUYUCU