Sevgili okur 3 gün sonra önümüzdeki 5 yıl boyunca yerel yönetimlerini belirleyeceğimiz kritik bir yerel seçimi tamamlayacağız. O yüzden fikir vermesi için sizleri 5 yıl geriye götüreceğim. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın belediyelere yönelik bakış açısı ile ekonomiye ilişkin o günkü değerlendirmesini anlatmak için…

AK Parti, seçmen davranışları konusunda yaptığı bir çalışmada, seçmenin hafızasının 21 gün olduğunu belirlemişti. Bu nedenle ben de seçmen hafızasını yenilemek adına Ankara Haymana’daki mitingde ekonomi hakkında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasını hatırlatacağım.  

Şimdi 2019 yılı 31 Mart seçimlerinden iki gün önce 28 Mart tarihli gazetelere yansıyan haberlere gidelim istiyorum.

O gün yaptığı konuşmasında 18 yıllık iktidar olduğunu unutmuş gibi Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ya şu anda belediyelerin çoğu batık” şeklinde bir cümle ediyor.

Üstelik ‘çoğu batık’ dediği belediyelerin çok büyük çoğunluğunun da AK Parti’de olduğunu bildiği halde…

Konuşmasında belediye başkanlarının ekonomiye bir etkisi olmadığını söylüyor ve “Kardeşlerim pazar günü yerel seçim yapıyoruz. Belediye seçimi yapıyoruz. Allah aşkına soruyorum. Türkiye'nin ekonomisini belediye başkanlarının düzeltme şansı var mı?" diyor.

Ardından "Belediye başkanlarının Türkiye ekonomisine yön verme şansı var mı?" şeklinde cümle kuran Erdoğan, "Ya şu anda belediyelerin çoğu batık. Bitik. Personelinin maaşını ödeyemiyor, yerel seçimler bitecek bunlar sanki Türkiye'nin ekonomisini düzeltecek. Türkiye ekonomisinin sorumlusu benim ben. Şu anda devletin başında kim var? Tayyip Erdoğan var. Kim var? 14 tane bakanı var. Kim var? Yardımcıları var" ifadelerini kullanıyor.

Belediyelere ve başkanlarına yönelik bu düşünce içerisinde iken girilen 2019 seçimlerine yüzde 84,67 gibi bir katılım oldu. Seçimlerde AK Parti 15 büyükşehir, 24 il, 535 ilçe, 202 belde belediyesini kazandı. CHP ise 11 büyükşehir, 10 il, 191 ilçe ve 51 belde belediyesini aldı.

Ama Cumhurbaşkanı Erdoğan bu konuşmayı yaptığı esnada ellerinde olan belediyelerin sayısı önemliydi. Yani AK Parti’nin 2014 yıl 30 Mart seçimlerinde aldığı belediye dağılımı. Çünkü o dağılım daha dikkat çekiciydi.

Cumhurbaşkanı ‘çoğu batık’ diye nitelediği belediyelerden 18’i büyükşehir olmak üzere, 800 belediye Ak Parti’de bulunuyordu.  CHP ise 6’sı büyükşehir belediyesi olmak üzere 226 belediye başkanlığını almıştı.

Şimdi belediyelere ve başkanlıklara bakış açısını anlatabildim mi?

Ülkenin en çok oyu ile en fazla belediyesini kazanan bir partinin genel başkanı ve Cumhurbaşkanı, 14 yıldır iktidarda iken kazandığı belediyelerin çoğunun batık olduğunu söylüyor.

Bu ifadeleri kullandığı konuşmasında Türkiye ekonomisinin sorumlusu benim ben. Şu anda devletin başında kim var? Tayyip Erdoğan var. Kim var? 14 tane bakanı var. Kim var? Yardımcıları var." diyor.

Hem de ekonominin sorumlusunun kendisi olduğunu ancak, çoğu batık belediyelere de sahip olduklarını unutarak...

Şimdi 3 gün sonra sandığa oy kullanmaya giderken, önce yerel yönetimlere ne kadar değer verildiğini hatırınızda tutun istedim.

Bir de ekonomiyi nasıl batırdıklarını bilerek, yarattıkları batık belediyeciliğin sorumlusunun da kimler olduğunu…

NOT: Yazıyı hazırladığım sırada YSK’nın yerel seçimlerin yenilenmesi konusunda 2 Haziran kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. 2019 seçimleri 23 Haziran 2019 yılında yenilenmişti. İkinci seçimlerde Belediye Meclisi’nin çoğunluğu AK Parti’de olunca meclis seçimlerini yenilenmediler. Şimdi 2 Haziran’daki seçimlerin yenilenmesinde eğer Cumhur İttifakı meclis çoğunluğunu alamazsa, meclis seçimlerinin de yenileyeceklerdir. Anlıyorsunuz değil mi?