Hem görüntü hem de sağlık açısından oldukça önemli olan cilt bakımı, cildin doğal işlevlerini yerine getirebilmesi açısından da önem taşıyor. Cilt bakımı çeşitleri cilt tipine, cildin ihtiyaçlarına ve sorunlarına göre farklı uygulamalar ile yapılabiliyor. Kuru, yağlı, karma ve hassas ciltlere özel cilt bakım önerilerini uygulayarak işlem yapılması gerektiğini vurgulayan Güzellik ve Bakım Uzmanı Emine Kerelti, “Cilt bakımına yeni başlayanlar için, öncelikle kendi cilt tipinin farkında olmak önemlidir. Cilt tipini anlamak, hangi cilt bakım ürünlerinin en etkili olacağını belirlemeye yardımcı olur. Sağlıklı cilt için ise sağlıklı beslenmek, yeterli uyumak, stresi kontrol etmek ve egzersiz yapmak önemlidir” dedi. 

·       Profesyonel eller tarafından yapılan cilt bakımının önemi nedir?

Cildin temel ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı olan bakım rutinleri ile cilt bakımınızı etkili ve kolay şekilde yapabilirsiniz. Cildin daha sağlıklı görünmesini sağlayan cilt bakımı, doğru sıra ile yapıldığında olumlu sonuçlar almanıza yardımcı olur. En temel cilt bakım önerilerinden biri cildi mutlaka temizlemektir. Beslenme, çevresel faktörler, makyaj gibi birçok faktör cildin gün içinde kir ve kalıntı biriktirmesine neden olur. Gözeneklerin temizlenmemesi ise fazla kir ve yağın birikmesine neden olarak sivilce, akne, siyah nokta ve leke oluşumunu beraberinde getirebilir. Bundan dolayı yüz cilt bakımı sırasında cildinizi düzenli olarak temizlemeye özen gösterebilirsiniz. Cilt bakımı yanında sağlıklı yaşam tarzı seçimleri yapmak, doğal yaşlanmanın geciktirilmesine ve çeşitli cilt sorunlarının önlenmesine yardımcı olabilir. Cilt bakımı, leke, sivilce, akne, siyah nokta problemlerinin azalmasını sağlar. Cilt tipine uygun olarak yapılan bakımda ise cildin ihtiyacı olan vitaminler ve yağlar cildin onarılmasında etkili olur.

“İKİ SAATTE BİR GÜNEŞ KREMİ KULLANIN”

·       Bireysel olarak cilt bakımı için nasıl bir yol izlenmeli?

Yüzünüzü kirden arındırmak için yıkayın. Yüz yıkamasından sonra cilt gözeneklerini açmak için buhar uygulayın. Cildi arındırmak için peeling yapın. Cilt tipinize uygun maske yapın. Cildi ferahlatmak ve kalan ürünlerin temizlenmesi için tonik uygulayın. Bu aşamalardan sonra cildi nemlendirin. Mutlaka güneş kremi kullanın. Cildinize bakım yapmanın ve hasardan korumanın en önemli yollarından biri onu güneşe karşı korumaktır. Yaşam boyu güneşe maruz kalmak kırışıklıklara, yaşlılık lekelerine ve diğer cilt sorunlarına neden olabilir. Hatta cilt kanserine sebebiyet verebilir. Bu yüzden her gün güneş koruyucu kullanmak gerekir. Hatta her iki saatte bir güneş kremi kullanmak önemlidir. Güneş ışınlarının en güçlü olduğu saat 10.00 ile 16.00 saatleri arasında güneşten kaçınmak cilt bakımının bir parçasıdır. Sigara kullanımından kaçının. Sigara içmek cildin daha yaşlı görünmesine neden olabilir. Bunun yanında kırışıklıkların oluşmasına katkıda bulunur. Sigara içmek cildin en dış katmanlarındaki küçük kan damarlarını daraltır, bu da kan akışını azaltır ve cildin soluk görünmesine neden olur. Sigara içmek kullanmak cildin güç ve elastikiyet veren lifler olan kolajen ve elastine de zarar verdiği bilinir. Günlük temizlik ve tıraş, cildin hasar görmesine neden olabilir. Bu yüzden uzun süreli olarak duşta sıcak suya maruz bırakmamak gerekir. Sıcak su yerine ılık sudan yararlanmak cildin yağlanmasını önler. Tıraş olurken mutlaka öncesinde tıraş kremi, losyon veya jeli uygulamaya özen gösterin. Tüylerin uzadığı yöne doğru tıraş edin. Sağlıklı bir beslenme planı oluşturmak, cildin parlamasına ve en iyi şekilde görünmesine yardımcı olabilir. Bol miktarda meyve, sebze, tam tahıl ve yağsız protein tüketmek cilt bakımına destek sağlar. Bunun yanında bol su içmek cildin nemli kalmasına yardımcı olur. Kontrolsüz stres cildi daha hassas hale getirerek sivilce oluşumuna zemin hazırlar ve cilt problemlerini tetikleyebilir. Sağlıklı bir cildi ve sağlıklı bir ruh halini teşvik etmek için stresinizi yönetecek adımlar atmaya özen gösterin. Yeterince uyuyun ve keyif aldığınız şeyleri yapmaya zaman ayırın.

·       Cildin nemli tutulmasının faydası nedir?

Cildin beslenmesini sağlayan nemlendirici krem ve serumlar, düzenli kullanıldığında daha etkili sonuçlar almanızı sağlayabilir. Günlük bakımın yanı sıra cilt tipinize bağlı olarak haftalık olarak maske uygulamaya özen gösterebilirsiniz. Kağıt, jel ve krem formunda sunulan cilt maskeleri özel formülleri sayesinde cildi derinlemesine nemlendirmeye yardımcı olur. Cildin pürüzsüz görünmesini sağlayan bir diğer öneri peeling uygulamasıdır. Deri üzerindeki ölü deriyi uzaklaştırarak cildin yenilenmesine katkı sağlayan peeling uygulamaları, yumuşak bir cilt yapısı için sıkça tercih edilir. Cildin yapısına uygun ve yenilenmesine katkı sağlayan cilt bakımı için dermatologlara ve cilt uzmanlarına danışarak bakım rutininizi etkili hale getirebilirsiniz. Cilt tipinizi öğrenerek size en uygun bakım rutinini belirleyebilir, cildinize ihtiyaç duyduğu özeni gösterebilirsiniz.

“13-14 YAŞLARINDAN İTİBAREN CİLT BAKIMINA BAŞLAYIN”

·       Erkekler rutin cilt bakımına hangi yaştan itibaren başlamalı? 

Cilt bakımına başlama yaşı, çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilir. Bunlar arasında genetik, cilt tipi ve yaşam tarzı gibi faktörler bulunmaktadır. Cilt bakımının ergenlik döneminde, yani 13-14 yaşlarından itibaren başlaması tavsiye edilir. Bu yaş dönemi, hormonal değişikliklerin ve bunun sonucunda ciltte yağ üretiminin artış gösterdiği bir dönemdir. Bu değişiklikler sivilce ve siyah nokta gibi cilt sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu dönemde cilt bakımına başlamak, bu tür cilt sorunlarının önlenmesine yardımcı olabilir. Düzenli cilt bakımı, cildin temiz ve sağlıklı kalmasını sağlar ve ayrıca erken yaşlanmayı önleme konusunda yardımcı olabilir. Özellikle, yüzün düzenli olarak temizlenmesi ve cildin nemlendirilmesi, bu yaşlardan itibaren önemli hale gelir. Ancak, cilt bakımına ne zaman başlanması gerektiğini belirlerken, cilt tipi ve kişinin genel sağlık durumu da göz önünde bulundurulmalıdır. Örneğin, yağlı bir cilt tipine sahip olanlar veya akne eğilimli bir cilt tipine sahip olanlar, cilt bakımına daha erken yaşlarda başlamak isteyebilirler.

“KULLANDIĞINIZ TIRAŞ KÖPÜKLERİNE DİKKAT EDİN”

·       Erkeklerde tıraş sonrası cilt problemlerini önlemede alınacak tedbirler neler?  

Tıraştan önce sakallarınızı yumuşatmanız hem kolay tıraş olmanızı hem de cilt tahrişinizin minimuma inmesini sağlar. Tıraş köpüğünün kalitesi oldukça önemlidir. En kalın sakallarda ve kuru ciltlerde dahi, cildi pürüzsüz bırakan kıvamlı bir tıraş köpüğü tercih edilmelidir. Cilde kolayca uygulanan ve sakalların kökten uca yumuşamasına yardım eden köpükler kullanılmalıdır. Ciltte kızarıklığın ve tahrişin meydana gelmesini önlemek için jiletin yüzünüzden kayarak geçmesi sağlanmalıdır. Bu önlem, tıraş bıçakları nedeniyle oluşan tahrişlere engel olur ve kolayca durulanır. Köpüğü avuç içine alarak sakalların çıkış yönünün tersine hareketler ile yüzünüze yayın. Ardından kılların uzama yönünde tıraş olun ve yüzünüzü durulayın. Tıraştan sonra cildi nemlendirin. Ne kadar dikkatli olursanız olun ve kullandığınız ürünler ne kadar kaliteli olursa olsun tıraş bitiminde cildiniz mutlaka biraz tahriş olur. Tıraş olmak aynı zamanda cildin üzerindeki ölü hücreleri de kazımaktır. Ölü hücrelerden arınan cildiniz artık daha hassas bir hale gelmiştir. Bu yüzden balsam veya losyon gibi tıraş sonrası bakım ürünleri ile cildin nemlendirilmesi ve rahatlatılması gerekir.

·       Cilt bakımı için kişilerin kendi cildini tanımasının önemi nedir?

Cilt bakımına yeni başlayanlar için, öncelikle kendi cilt tipinin farkında olmak önemlidir. Cilt tipini anlamak, hangi cilt bakım ürünlerinin en etkili olacağını belirlemeye yardımcı olur. Normal, kuru, yağlı veya karma gibi cilt türlerinden hangisine sahip olduğunuzu belirlemek, daha spesifik ve kişiselleştirilmiş bir bakım planı oluşturmanızı sağlar. Cilt tipine uygun bir yüz temizleyicisi uygulanmalıdır. Aksi takdirde uyguladığınız kimyasallar cildinize geri dönüşü zor tahribatlar yaratabilir. Doğru temizleyiciler yüze hafif dairesel hareketlerle masaj yapılır. Bu aşama, yüzde biriken kir ve yağın giderilmesini sağlar. Sonraki adımda, yüz ılık suyla durulanır ve ardından bir havlu yardımıyla hafifçe kurulanır.

Kaynak: Tolga ALCA