CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, iktidarın son dönemdeki tarım politikalarına yönelik yazılı açıklama yaptı. İktidarı eleştiren Adem, tarımsal girdi fiyatlarındaki artışın gıda enflasyonunu daha da yükselteceği uyarısında bulundu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, tarımsal girdi enflasyonunun Eylül 2019'dan bu yana 53 aydır aralıksız bir şekilde yükseldiğini ifade eden Adem, “Dünya genelinde gıda fiyatlarının düşerken, Türkiye'de artmaya devam etmesi utanç vericidir” dedi. Adem, şunları kaydetti:

“Tarım sektöründe yaşanan son gelişmeler, çiftçilerimizin ve halkımızın geleceğini ciddi anlamda tehdit etmektedir. Tarımsal girdi fiyatlarının sürekli artması, gıda enflasyonunu kontrol altına alınamaz bir şekilde artırmaktadır. Tarımsal girdi fiyat endeksinin yüksek olması, üretici fiyat endeksinin ve gıda enflasyonunun da yüksek olacağının bir göstergesidir. Bu durum, üreticilerimizin ve halkımızın yüksek enflasyonla mücadele etmek zorunda kalmasına neden olmaktadır.”

‘KISIR DÖNGÜ, ÇÖZÜM BEKLİYOR’

“Üzülerek belirtmek isterim ki, girdi fiyatlarının artış göstermesi, gıda enflasyonunun düşmeyeceğinin bir göstergesidir” diyen Adem, OECD raporlarına göre, Türkiye’nin 38 üye ülke arasında en yüksek gıda enflasyon oranına sahip ülke konumuna geldiğini de sözlerine ekledi. Adem, “Bu kısır döngü, çözüm beklemektedir” diyerek, konuya yönelik çözüm önerilerini ise şu şekilde sıraladı:

“Çiftçilerimizi somut olarak desteklemek, bu sorunun çözümü için önemli bir adımdır. Öncelikle, mazotta KDV'nin kaldırılması ve gübre ile mazot desteklerinin artırılması gerekmektedir. Girdi fiyatlarının sürekli arttığı bir ortamda, yeterli destekler sağlanmadığı takdirde üretim maliyetleri artmaya devam edecektir. Bu da sonucunda tüketici fiyatları ve gıda enflasyonunun artacağı anlamına gelmektedir. Bu nedenle çiftçiyi koruyacak, çiftçiyi destekleyecek, çiftçinin sorunlarına gerçekçi çözümler üretecek planlamalar gerçekleştirilmelidir."

Gürer: Yaşlı nüfusun yoksullaşması, çok boyutlu bir soruna dönüşmüştür Gürer: Yaşlı nüfusun yoksullaşması, çok boyutlu bir soruna dönüşmüştür

Fotoğraf: AA

Muhabir: Merve Us Acıoğlu