Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı, Yapay Zeka Mühendisliği Yüksek Lisans Programı Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl ve Siber Güvenlik Yüksek Lisans Anabilim Dalı Öğr. Gör. Murat Demirci, ailelerin çocukların dijital ayak izini nasıl kontrol edebileceği konusunda bilgi verdi. “Çocukların dijital izi, çevrimiçi ortamda paylaştıkları her şeydir.” diyen Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl, bunun, sosyal medya gönderileri, web siteleri ziyaretleri, çevrimiçi uygulamalar ve oyunlar, hatta çevrimiçi olarak paylaştıkları kişisel bilgiler anlamına geldiğini kaydetti.

Çocukların dijital izlerini kontrol etmenin önemli olduğunu, çünkü onları çevrimiçi ortamda güvende tutmaya yardımcı olabileceğini kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl, “Çocuklar, çevrimiçi olarak karşılaşabilecekleri risklerden haberdar olmayabilirler. Örneğin, kişisel bilgilerini çevrimiçi olarak paylaşmak, onları kimlik avı, dolandırıcılık veya istismar gibi tehlikelere karşı savunmasız hale getirebilir.” dedi.

Termal akımla havalanacak İHA'lar daha az enerjiyle daha uzun süre gökyüzünde kalacak Termal akımla havalanacak İHA'lar daha az enerjiyle daha uzun süre gökyüzünde kalacak

ÇOCUKLARINIZIN ÇEVRİMİÇİ FAALİYETLERİNİ TAKİP EDİN

Çocukların dijital izlerini kontrol etmek için yapılacakları sıralayan Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl, “Onlarla çevrimiçi faaliyetleri hakkında konuşun. Çocuklarınızla çevrimiçi ne yaptıklarını, hangi sitelere gittiklerini, hangi uygulamaları kullandıklarını öğrenin. Onlarla çevrimiçi güvenlik ve mahremiyet hakkında konuşun. Çocuklarınızın çevrimiçi faaliyetlerini takip edin. Çocuğunuzun internet kullanımını takip etmek için çeşitli araçlar kullanabilirsiniz. Bu araçlar, çocuğunuzun hangi sitelere gittiğini, ne kadar zaman geçirdiğini ve hangi tür içeriklere eriştiğini takip etmenizi sağlar. Çocuklarınızın çevrimiçi hesaplarını kontrol edin. Çocuğunuzun sosyal medya hesaplarını, oyun hesaplarını ve diğer çevrimiçi hesaplarını kontrol edin. Gizlilik ayarlarını kontrol edin ve çocuğunuzun paylaşılan bilgilerini gözden geçirin. Çocuklarınıza dijital güvenlik eğitimi verin. Çocuklarınıza çevrimiçi güvenlik ve mahremiyet hakkında bilgi verin. Onları, kişisel bilgilerini çevrimiçi ortamda paylaşmanın tehlikeleri konusunda uyarın.” diye aileleri uyardı.

DİJİTAL İZLEME VE SINIRLAMA YÖNTEMLERİYLE, ÇOCUKLARIN MAHREMİYETİ NASIL KORUNUR?

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Siber Güvenlik Yüksek Lisans Anabilim Dalı Öğr. Gör. Murat Demirci de dijital izleme ve sınırlama yöntemlerinin, çocukların mahremiyetini korumak için çeşitli şekillerde kullanılabileceğine dikkat çekerek, “Bu yöntemler, çocukların çevrimiçi ortamda karşılaşabilecekleri riskleri azaltmaya yardımcı olabilir ve onları çevrimiçi ortamda güvenli kararlar vermeye teşvik edebilir.” dedi. Dijital izleme ve sınırlama yöntemlerinin çocukların mahremiyetini korumak için kullanılabileceği bazı yollara da işaret eden Öğr. Gör. Murat Demirci, “Çocukların çevrimiçi faaliyetlerini takip etmek, onları istismar veya taciz gibi çevrimiçi tehditlerden korumaya yardımcı olabilir. Ebeveynler, çocuklarının çevrimiçi faaliyetlerini takip ederek, çocukların uygunsuz içeriklere erişip erişmediğini veya tehlikeli kişilerle etkileşime girip girmediğini belirleyebilirler. Çocukların çevrimiçi hesaplarının gizlilik ayarlarını kontrol etmek, onların kişisel bilgilerini çevrimiçi ortamda paylaşmalarını önlemeye yardımcı olabilir. Çocuklara çevrimiçi güvenlik ve mahremiyet hakkında bilgi vermek, onları çevrimiçi ortamda güvenli kararlar vermeye teşvik etmeye yardımcı olabilir. Bu yöntemlerin çocukların mahremiyetine saygılı bir şekilde kullanılması önemlidir. Ebeveynler, çocuklarının çevrimiçi faaliyetlerini takip ederken gizliliklerine saygı göstermeli ve hesaplarını kontrol ederken onlara bilgi vermelidir.” diye konuştu.

ÇOCUĞUNUZUN GİZLİLİĞİNİ İHLAL ETMEMEYE DİKKAT EDİN

“Çocuğunuzun mahremiyetine saygı gösterin. Çocuğunuzun çevrimiçi faaliyetlerini takip ederken, çocuğunuzun gizliliğini ihlal etmemeye dikkat edin.” diyen Demirci, “Çocuklar dijital medyaya erken yaşta maruz kalır, bu nedenle dijital medya eğitimini erken başlatmak önemlidir. Çocuğunuzla dijital medya hakkında konuşun ve onunla açık ve dürüst bir iletişim kurun.” dedi.

Çocuklara güvenlik ve mahremiyet hakkında bilgi verilmesinin önemine de vurgu yapan Demirci, “Onları, kişisel bilgilerini çevrimiçi ortamda paylaşmanın tehlikeleri konusunda uyarın.

Muhabir: Nursel DİLEK MANAVBAŞI