Başkanlık sistemi tamam… Başkan Yardımcılarımız tamam… Kabinemiz de tamam… Şimdi bakalım 24 Haziran sonrası başka neyimiz tamam; Artık TBMM'de 600 milletvekilimiz var 550 yerine.

Bakanlık sayımız 26'dan 16'ya düşürüldü… Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı birleşti ve Çalışma Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı oldu. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Kalkınma Bakanlığı birleştirilerek Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı birleştirilerek Ticaret Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı birleştirilerek de Tarım ve Orman Bakanlığı'na dönüştü. Dışişleri Bakanlığı ile Avrupa Birliği Bakanlığı birleştirilerek Dışişleri Bakanlığı'na ve Maliye Bakanlığı da yeni dönemle artık Hazine ve Maliye Bakanlığı oldu.

Dolayısıyla ekonomi alanında çalışan 6 bakanlık sayısı 3'e indi. Başbakan Yardımcılığına bağlı Hazine Müsteşarlığı yeni yapılanmada Maliye Bakanlığı çatısı altına geçti. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının yeni adı ise Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak değişime uğradı…

Kurumsal olarak değişimimiz tamam. Ancak asıl bizi yakından ilgilendiren ekonominin gidişatında da olumlu değişimler olsun isterdik bir yandan…

Madem güven tazelendi siyaseten, doğalgaz fiyatlarında yüzde 20 zam yerine tersi olsaydı. Benzinde, motorinde, LPG'de şöyle biraz aşağı doğru bir ivme olsun isterdik değişim adına… Madem ki sistem değişti artıları olsun vatandaşın, esnafın, sanayicinin, işadamının lehine…

Mutfakta da durum çok farklı değil. Soğan, domates ve patatesin fiyatında Temmuz'un ortası gelmişken, yani artık yavaş yavaş sonbahara doğru giderken biraz fiyat düşmesi olsun isterdik… Ancak ne soğan, ne domates ne de patates pazarda 5 Türk Lirası'nın altına düşmek gibi bir eğilim gösteremedi henüz. Etin fiyatı tırmanışını sürdürüyor. Keza sütte de durum aynı…

24 Haziran sonrası dolarda, altında ve de avroda da düşme eğilimi olsun isterdik. Hala da beklentimiz bu yönde…

Ancak gerçek şu ki; Tarih 9 Temmuz ve 1 ABD Doları =4,71642495 Türk Lirası. 24 Temmuz 2018'de ise 1 ABD Doları 4,60 bandındaydı.

Avro ise 24 Haziran 2018'de 5,35 Türk Lirası iken 9 Temmuz itibariyle 5,539 Türk Lirası olarak yükselişini sürdürüyor…

İşsizlik yine aynı dozda devam ediyor… Yeni zamların ise eli kulağında. Tatil dönemi olmasına karşın büyük kentlerde insanlar çoğunlukla bir yere kımıldamıyor çünkü kımıldayacak para yok … İş dünyası, yıllardır tekrar ettiği yapısal reformların biran önce yapılması gerektiğini yine tekrarlıyor. Yani işin bu kısmında lehimize olacak bir değişim henüz görülemedi… Görülür mü? Onu da bilemiyoruz.

Üstüne bir de Çorlu tren kazası…