Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, 19 Mayıs'ta 'OHAL'de Gençler' konulu bir rapor yayınladı. Yılmaz'ın açıkladığı rapora göre, bugün Türkiye'de 15-24 yaş grubundaki işsizlik oranı yüzde 24'e ulaşıyor. Her dört gençten biri ise ne çalışıyor, ne de okuyor…

1 milyon üniversiteli genç işsiz. Hapishanelerde yaklaşık 70 bin tutuklu öğrenci bulunuyor. Üniversitede öğrenim gören 7 milyon öğrenciden sadece 563 bini yurtlardan yararlanıyor. Burs alan öğrenci sayısı ise 373 binde kalıyor.

CHP'li Yılmaz, gençlerin ihtiyaçlarına, sorunlarına, beklentilerine ve özgürlük taleplerine karşılık bulamadığı bir dönem yaşandığına dikkat çekiyor raporunda…

Ve son 15 yıldır uygulanan politikalar ile gençlerin umutlarının da tükettiğine vurgu yapıyor…

Yılmaz, raporunda, Türkiye'de neredeyse 2 yıldır devam eden OHAL koşullarında KHK'larla (Kanun Hükmünde Kararname) gençlerin her gün yeni bir hak ihlali, saldırı ve hukuksuzluk yaşadığına değiniyor.

TÜİK'in Şubat 2018 verilerine göre, 15-24 yaş grubundaki işsizlik oranının geçen yıla göre 4.8 puan artarak yüzde 24'e ulaştığına dikkat çekilen CHP'li Yılmaz'ın raporunda; 15-24 yaş grubundaki genç kadınlarda işsizlik oranı yüzde 28,1 düzeyinde. Çalışmayan ve eğitimine de devam etmeyen 15-24 yaş aralığındaki gençlerin oranı ise yüzde 23,5. Yani her dört gençten biri ne çalışıyor, ne de okuyor.

'15 üniversite kapandı'

OHAL süresince 15 vakıf üniversitesinin kapatıldığı, 5 bin 644 akademisyenin işine KHK'larla son verildiğine dikkat çekilen raporda, 'Üniversiteleri kapatılan ve hocalarının işine son verilen gençlerin eğitim hayatlarında kalıcı değişiklikler olmuştur. İktidar üniversitelerin akademik, bilimsel ve niteliksel başarısının önemini görmezden gelerek köklü üniversiteleri bölmüş, üniversite sayısını artırmaya çalışmıştır' vurgusu yapılıyor…

Türkiye'de son 10 yılda öğrenci sayısının üç kat arttığına dikkat çekilen raporda, YÖK verilerine göre, üniversitelerde ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora eğitim düzeyinde eğitim gören öğrenci sayısının 7 milyon civarında olduğuna değiniliyor.

Üniversiteli gençlerin iş bulamadığı Türkiye'de, teknik lise ve meslek liselerinde okuyan gençlerin ise ucuz işgücü olarak kullanıldığı vurgulanan raporda, şu ayrıntılar yer alıyor:

'Mesleki teknik lise öğrencilerine stajlarda asgari ücretin en az yüzde 30'u kadar maaş ödenebilmektedir. Devlet yine bu ödemenin 3'te 2'sini karşılamakta, öğrencinin çalıştığı yerin sahibi işveren ise 3'te 1'ini ödemektedir. Çıraklık eğitimini de düzenleyen hükümet, öğrencileri 5 gün işyerinde çalışmak, 1 gün ise meslek dersi almakla sorumlu tutmaktadır. Çıraklık eğitiminde de maaş ödemesi staj gören öğrenciler ile aynıdır. Hükümet işverenlerin yükünün büyük çoğunluğunu üstlenirken, işverenlere ise çıraklık ve staj adı altında genç iş gücünü ucuza çalıştırma imkanı sağlanmaktadır. Diğer bir ifadeyle OSB'lerde mesleki eğitim adı altında, stajyerlik veya çıraklık gibi kavramlar ile lise çağındaki gençler ucuz işgücü olarak emek sömürüsüne maruz kalırken, bu ortaklıktan kar eden işverenler ise devletin teşviklerinden faydalanmaktadır.'

Türkiye'de üniversite sayısı 200'e yaklaşırken, üniversitede öğrenim gören genç sayısının 7 milyona yaklaştığına dikkat çekilen raporda ayrıca üniversite öğrencilerinin en büyük sorunlarından biri olan barınma ihtiyacının karşılanması konusunda çözümlerin yetersiz olduğuna da işaret ediliyor.

Geçlerle ilgili Türkiye gerçeğini ortaya koyarken, gençlere düşen sorumluluğu bir kez daha hatırlatıyor CHP'li Yılmaz, 'Gençler için yakınma dönemi değil geleceklerini kendi oylarıyla inşa etme zamanıdır.' diyor…