Yaz mevsiminin gelmesi ve okulların tatile girmesi ile birlikte vatandaş da çoluk çocuğuyla vakit geçireceği, eğleneceği yerlere gitmek istiyor. Ekonomik olarak deniz tatiline gidebilen zaten planlıyor ve gidiyor. Ancak büyükşehirlerde özellikle de deniz veya alternatif olacak tatil koşullarını sağlayamayan orta ve alt gelir grupları, mecburen yaşadığı kentin bu anlamdaki seçeneklerini değerlendirmek istiyor… Dolayısıyla havaların ısınmasıyla birlikte mesire yerleri, lunaparklar dolup taşıyor… Vatandaş eğlenmek istiyor istemesine de beraberinde riskleri de göze alması gerekiyor günümüz koşullarında.

Çünkü lunaparklarda geçmişten bugüne yeterli ve gerekli denetimler yapılmıyor.

Ülkemizde insana, hayvana ve diğer canlılara ne kadar önem verildiğini lunaparklarda yaşanan kazalarla da çok net görüyoruz. Özellikle insanların yoğun kullandığı alanlarda ki dikkatsizlik, özensizlik gözden kaçacak gibi değil bizim ülkemizde. Örneğin, günde yüzlerce yolcunun kullanımında olan Ankara Kızılay-Çayyolu Metro istasyonlarında, yağmur ve kar yağışları ile artan su damlaları… Bu damlalar bilindiği gibi zaman zaman sele de dönüşebiliyor. Yağmur, kar olmasa da sözünü ettiğim istasyonların bazılarında sürekli kovalar bulunduruluyor. Niye mi? Kalbura dönmüş istasyonlardan akan sular için tedbir!

Yetkililerin dikkatinden kaçacak görüntüler ve de uygulamalar değil bunlar. Defalarca haberleştirilmesi, TBMM'de soru önergesi olarak gündeme gelmesi çok da kimsenin umurunda olmadı bugüne kadar…

Gelelim lunaparklar konusuna; TMOB'a bağlı Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), son günlerde yeniden gündeme gelen lunaparklardaki kazalar ile ilgili bir kez daha uyardı. Çünkü Ankara'nın en eski lunaparkı olan Gençlik Parkı'ndaki oyun ve eğlence merkezinde Mart 2018'de bir kaza yaşandı. Ardından çok geçmeden Mayıs ayında da Keçiören'de Osmanlı Pazarı civarında kurulan lunaparkta bir çocuğu elektrik çarptı.

EMO diyor ki;

Lunaparklarda yaşanan kaza ve elektrik çarpmaları bu alanda da kamusal denetimin yeterince yapılmamasından kaynaklanmaktadır Günlük ve aylık periyodik kontrolleri yapılmayan, alanlarında uzman mühendisler yerine eğitimsiz personel tarafından işletilen elektrikli oyun araçlarında topraklamaya yeterince önem verilmemesi bu tür yaralanmalı kazaları da beraberinde getirmektedir.

Bilindiği gibi elektrik enerjisi hayatımızın birçok alanında işimizi kolaylaştırırken, yalıtım bozuklukları insanlar ve diğer canlılar için tehlike oluşturabiliyor ve bu tehlike elektrik çarpması olarak adlandırılmaktadır. Yalıtım bozukluklarının daha önce Ankara'nın pek çok yerinde yangınlara yol açtığı görülmüştür. İnsanların can ve mal güvenliğini tehlikeye sokan böylesi olayları engellemenin en önemli yollarından birisi elektrik tesislerinin topraklama tesisatını yönetmeliklere uygun yapılmasından geçmektedir.

İnsan hayatını ve cihazların kullanım ömrünü riske atmamak için elektrik kaçağı riskine karşı bu tür eğlence ve oyun araçlarında topraklama tesisatı yapılması ve en az yılda bir kere topraklama ölçümü yapılarak kontrol edilmesi gerekmektedir.

Lunapark ve eğlence alanlarında kullanılan tüm eğlence makinalarının yürürlükte bulunan ilgili mevzuata göre aylık ve yıllık periyodik kontrolleri yapılmalı, emniyet aksamları test edilmeli, topraklama tesisatı yoksa can ve mal güvenliği için alanında uzman Elektrik Mühendisleri tarafından en kısa sürede bu eksiklik giderilmelidir.

EMO uyarıyor ancak vatandaş da kendine düşen sorumluluğu yerine getirmeli elbette. Ve de denetimsiz, nitelikli personeli olmayan alanlardan hem kendini, hem de çoluk çocuğunu uzak tutmalı elinden geldiğince…